The Information brengt tweede album uit

I Foresee Trouble ook op vinyl verkrijgbaar

Gerhard Post ,

De tweede plaat van The Information, I Foresee Trouble, komt morgen uit. Los van het feit dat de band deels uit Meppel komt, is de plaat ook op vinyl te verkrijgen via het Meppeler label Milkcow Records.

Over het ontstaan van de nieuwe plaat geeft frontman Jan Kooiker aan dat heel bewust is ontstaan. "Na het vertrek van Erik (de Lange, red.) hebben we Harald de Ruiter gevraagd. We hadden optredens staan voor de popronde en hadden wel een gitarist nodig. Na de popronde zijn we beziggeweest om nieuwe liedjes te schrijven. Toen hebben we Harald gevraagd of hij ook daarbij wilde helpen. Uiteindelijk is hij blijven hangen en zijn we begin 2014 van start gegaan met het schrijven van de nieuwe plaat in de nieuwe bezetting."

Toen eenmaal de nummers waren geschreven en de demo’s klaar waren, trok de band zich terug in een leeg kantoorpand. Daar werd de plaat geheel zelf opgenomen. Kooiker: "Een studio of mixer drukt snel zijn stempel op de opname. Hierdoor krijg je er niet iets uit zoals je het graag zou willen maar als je het zelf doet heb je alle controle. Plus: de tijd van de studio is wel een beetje voorbij. Tegenwoordig kan je met goede apparatuur heel goed zelf opnames maken."

Na opnames ging de band op zoek naar een label om de plaat uit te brengen. Nadat zij verschillende labels had benaderd, werd The Information al snel zelf benaderd door de jongens van Milkcow Records. Dit label brengt alleen platen uit op vinyl en steunen graag een lokale artiest.

De plaat zelf heeft niet echt een specifiek thema. Hoewel het genre van de band kenmerkend is voor duistere en droevige klanken is de nieuwe plaat toch verfrissender dan wat we al van ze kennen.

"De muziek die trekt je of die trekt je niet', stelt Kooiker. "Toch denken we dat deze plaat meer mensen zal aanspreken omdat deze toch iets breder is. Iets meer dynamiek. Niet alleen in het spel, maar ook in de liedjes. De liedjes zijn niet bewust geschreven over een thema. Ik schrijf over wat ik meemaak en kan slecht verhaaltjes verzinnen. Zo gaat het eerste nummer van de plaat, Save House, over het opgroeien in een dorp en waarom je daar dan weggaat. Dat is trouwens wel een klein terugkerend thema, eerlijk gezegd."

De presentatie vindt morgen plaats in Hedon, Zwolle. De aanvang is 20.00 uur. Een kaart kost 6,50 euro. Support-band is Bek vol zand.