De 'doe-het-zelf-mentaliteit' van Graveland Deathfest

Nieuw festival zaterdag in Hollandscheveld

Phil Pietrzak ,

Drenthe is met Graveland Deathfest in Hollandscheveld weer een festival rijker. En het is meteen één van meest voor de verbeelding sprekende openlucht festivals die je deze zomer in deze provincie zal meemaken. De eerste editie van het hardste festival van Drenthe vindt zaterdag 11 juli plaats en de organisatie belooft dat het een spectaculaire eerste editie zal worden. Op de foto staan v.l.n.r. Ronny Fidom, Rick Schonewille en Sander Vos. Sander Broersma en Marcel Tetterlo ontbreken op de foto. 3voor12 drenthe sprak met één van de mannen achter Graveland Deathfest: Ronny Fidom. Hij is laaiend enthousiast over wat er zaterdag op het programma staat.

“De voorbereidingen gaan goed,” aldus Fidom, “De reacties zijn veelbelovend en de mensen zijn zeer geïnteresseerd. Er wordt veel aan reclame gedaan en we zijn ook op veel plekken bezig geweest om reclame te maken, dus het loopt wel los, denk ik. Het gaat er nu om dat mensen de laatste kaarten moeten kopen. De voorverkoop loopt wel goed."

De organisatie hoopt op een opkomst van ongeveer vijfhonderd man. Fidom: "Ik denk dat we voor een eerste keer dan niet mogen klagen, ofzo. Het is wel anders dan een commercieel festival, hè? Ik bedoel, we zijn gewoon een paar vrienden die gewoon een tof festival willen opzetten. Dit is wel even wat anders dan een dikke MOJO-show wat meteen wat groots neerzet, wee’j niet?”

Line-up

De vrienden waar Ronny het over heeft, zijn Rick Schonewille, Sander Vos, Sander Broersma en Marcel Tetterlo, en allemaal in meer –of mindere mate actief in de metal. Sommigen organiseerden al eerder metalconcerten in o.m. Het Podium in Hoogeveen, en Ronny Fidom zelf is één van de drijvende krachten achter het label Wolfsbane Records. Hierdoor waren er voldoende contacten mogelijk gemaakt om een bijzondere line-up van internationaal allure te kunnen presenteren op deze eerste editie van Graveland Deathfest.

Allemaal uit de hardere segmenten van het metal-genre komen aan bod. Ook grote namen, want naast Nederlandse topacts als Snowburner, Pentacle, Teethgrinder en Entrapment komen ook buitenlandse bands naar Graveland Deathfest.

Bands als The Hyle, een doommetalband uit Denemarken, en deathmetalband Pyre uit St. Petersburg. En dan is er nog Suffer uit Duitsland die een compromisloze mix beloven van grindcore, hardcore en powerviolence.

Maar de grootste namen, en waar Ronny en zijn mannen héél erg blij mee zijn dat ze op de poster mogen prijken, zijn Belphegor uit Oostenrijk en Terrorizer LA uit de Verenigde Staten. Laatstgenoemde is een roemruchte grindcoreband die is ontstaan in 1986. Hun eerste album World Downfall uit 1989 wordt wereldwijd gezien als een grindcore klassieker. Op Graveland Deathfest speel Terrorizer LA dit album integraal. En met Belphegor (ontstaan in 1992, 10 albums op hun naam en wellicht de bekendste black/deathmetalband van Europa!), heeft Graveland Deathfest een waardige afsluiter gevonden die met een intense en angstaanjagende liveshow zeker zal verpletteren.

Dezelfde hoek

Het is aanbod aan bands ligt voornamelijk in dezelfde hoek. Vooral in de zwaardere uithoeken van de metal. “Qua programmering hebben we het ook zo dicht mogelijk bij onszelf gehouden, en een band als Slipknot hoef je daarom ook niet te verwachten,” meent Fidom. “Of Lamb of God, ofzo. Dat is niks voor ons, joh. Wij zijn van de underground. Wij komen uit de hardcore/punk/metal hoek. Dat is ons ding. En we hebben ook niet de intensie om in de toekomst van dat soort grote bands te boeken. Daar heb ik ook helemaal geen zin in. Kijk, met Snowburner bijvoorbeeld. Dat is een band van vrienden van ons. Dat is Jop, die zat vroeger in de punkband Point of Few en die komt uit Hoogeveen. En nu woont hij in Leiden waar hij stonerrock maakt met Snowburner. En ik denk wel dat dat een goeie opener is voor het festival.”

Merchandise

Verder zijn er op Graveland Deathfest alle zaken die je op een festival hoort aan te treffen, aldus Ronny. “Er zijn stands met platen en cd’s, merchandise, piercing-rommel en weet ik veel wat. Er is van alles wat. Ik denk voor iedereen wel wat wils, jong. Het is gewoon een hele toffe dag uit. Als je van underground bands houdt, en van underground muziek, kom je gewoon flink aan je trekken. Ik bedoel, we hebben Pentacle en dat is een legendarische Nederlandse deathmetalband. En Entrapment, dat is een supergoeie band. Met The Hyle, waarmee we met Wolfsbane Records op Graveland Deathfest hun plaat gaan uitbrengen, denk ik dat we ook een band hebben die later groot gaat worden. Beetje in de sfeer van Black Sabbath, beetje ouwe doom. Die gaat het wel goed doen. Teethgrinder, dat zijn ook gave jongens. We kennen elkaar allemaal, die komen ook uit de punk en de underground, en zo boek je elkaar en help je elkaar. Een beetje doe-het-zelf-mentaliteit, die mensen wel zeker zal aanspreken. Ik weet zeker dat als mensen weer terugkomen van het festival, dat ze zoiets hebben van: we hebben donders goeie bands gezien.”

 De laatste kaarten zijn nog beschikbaar via de ticket-pagina van Graveland Deathfest.

Ook heeft de organisatie van het festival een eigen YouTube-kanaal: