3voor12 drenthe checklist:

29 augustus is ‘Festival-mageddon’ in Drenthe

Phil Pietrzak ,

Misschien heb je het gemerkt in de 3voor12 drenthe weekagenda: het ziet er naar uit dat zaterdag 29 augustus een prima dag wordt voor een leuk muziekevenement. En dat dachten meer mensen. Maar liefst vier muziekfestivals vinden plaats op dezelfde dag in ons mooie Drenthe. De hoogste concentratie gedurende dit festivalseizoen. Teveel om te kiezen.

Maar daar kunnen wij uitkomst in bieden. Want voor jullie gemak heeft 3voor12 drenthe de vier festivals langs de meetlat gelegd in dit handige overzicht. Alle elementaire zaken die Drentse festivalganger op zijn minst moet willen weten, komen aan bod: wie, wat, waar, wanneer, hoeveel en welk bier? Met een extra 3voor12 muziekgehalte duiding op de schaal van één tot vijf.

Olierock - Naast ‘t Oale Gemientehoes, Schoonebeek

De eerste editie van Olierock vindt plaats op de laatste dag van de jaarlijkse feestweek (pardon: Zandstrooisterweek!) in het ‘oliedorp’ Schoonebeek. Dit festival is ontstaan aan de bar van de plaatstelijke jeugdsoos JC Goeroe, die in een ver verleden ook Goeroefestivals organiseerden. Hier stonden namen als Rob Hoeke, de Bintangs (daar heb je ze weer!), Sweet d’Buster, Frank Boeijen Groep, De Dijk, Tröckener Kecks, Herman Brood & His Wild Romance en Uriah Heep. “Die tijd ligt zogezegd heel ver achter ons. De afgelopen jaren was het nogal rustig qua Goeroe-programmering tijdens de feestweek,” aldus voorzitter Anton Oortmann. “Op reggaefestival Goeroots en hardcoreparty Dimensionz na, hebben we niet veel meer georganiseerd tijdens de feestweek op het gebied van ‘serieuze popmuziek’. Een paar jaar geleden hadden we een tent neergezet op het grasveldje bij ’t Oale Gemientehoes . Toen hadden we bands als Plork en de Aannemers en de Rolling Stones coverband Gimme Shelter. Een aantal bezoekers vond het jammer dat er tijdens de feestweek niets meer door ons werd georganiseerd. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken om een nieuw muziekevenement op te zetten voor Schoonebeek. We beginnen iets kleinschaliger, maar niet minder leuk. Wij rekenen op zo’n 400 bezoekers over de hele dag verspreid. Het is een redelijk ‘open-air’ festival, met old school vrachtwagentrailers als podium. Her en der staan wat partytenten. Dus loop van de Boortorenwandeltocht op zaterdag 29 augustus direct door naar Olierock en ervaar de gezelligste dag van het jaar in Schoonebeek, met goede muziek en betaalbare prijzen!”

Bands: Dolly en Zien Tarrels, Papaformigas, Timo de Jong, Semantic Drift, Two Faces

DJ’s: DJ Monstercore draait volgens Oortmann “Niet wat zijn naam doet luiden, gelukkig. Maar gewoon een allegaartje aan muziek voor een gezellige dag.”

Tijden: Terrein is sowieso open. De biertap gaat los vanaf 14.00 uur. De eerste band begint om 15.00 uur. Om middernacht slaan Dolly en Zien Tarrels het laatste akkoord.

Prijs: Gratis entree

Bereikbaarheid: Hoe kom je in Schoonebeek? Met de auto, fiets of bus. Maar met de bus terug richting Emmen of Coevorden op zaterdagavond is nogal problematisch omdat er belbussen zijn. Voor meer informatie check je 9292ov.nl 

Bier: Jupiler van de tap á € 2,- per munt. Mixdrankjes kosten twee munten.

Eten: Er staat een snackkraam op Olierock. De prijzen en het snackaanbod zijn niet bekend. Maar honderd meter verderop in het dorp staat de echte publiekstrekker van de Schoonebeker feestweek: de broodjeskar van Miep Meter. Al meer dan 40 jaar een begrip. Het hele dorp loopt jaarlijks uit voor wat men in Schoonebeek beschouwd als “de lekkerste broodjes hamburger”. Rijendik staan ze er, tassen vol broodjes hamburger meenemend naar huis voor het avondeten. Alsof er de rest van het jaar in heel Schoonebeek geen fatsoenlijk broodje hamburger te krijgen is. “Good Ol’ Miep” staat zelf nog achter de bakplaat. Waarschijnlijk al meer dan 236 jaar, want ze is al die jaren goed geconserveerd gebleven door de dampen van bakvet en aangebakken siepels. Broodjes hamburger, beenham, braadworst en gepaneerde speklap kosten ieder € 3,-

3voor12 muziekgehalte: 3/5
Timo de Jong en Semantic Drift zijn acts waaraan 3voor12 drenthe het afgelopen jaar aandacht heeft geschonken. Dat was vooral te danken aan Speakers met Kopp’n. Papaformigas is met hun grappige mix van balkan/ska/polka/klezmer en pop vreemd genoeg buiten de kijker van 3voor12 drenthe gebleven. Boerenrock en coverbands zijn een no-go voor 3voor12 drenthe, dus de Tarrels van Dolly en Two Faces (een piepjong coverbandje met een repertoire van onder meer Stevie Ray Vaughan en Johnny Cash) halen de score een stukje naar beneden.

Rock Op Brink – De Brink, Annen

Organisator Mark Dijkhuis windt er geen doekjes om: “Wij willen HÉT rockfestival van Drenthe worden. Punt. Dit is de tweede keer dat we Rock op Brink houden. Vorig jaar zijn we begonnen, en we mikken op serieus poppubliek. Dat miste in Drenthe. Er zijn natuurlijk genoeg festivals, maar het lijkt wel alsof overal wel een Miss Montreal, Di-Rect, Jannes of Mooi Wark geprogrammeerd staat. En natuurlijk is er al jaren Retropop, die dit jaar ook al bands als de Afterpartees hadden. Maar die stonden daar op een aparte stage. Bij ons staan ze prominent op het programma. En de hoofdmoot van Retropop bleven toch wel de retrobands. Onze bands appelleren meer aan de rockliefhebbers van Drenthe. Ik weet, het is een niche-keuze. Maar Annen is een ‘motordorp’ en daar past rock gewoon bij. In Annen kan veel, en zeker op onze locatie. De Brink in Annen is de grootste grasbrink van Europa, wist je dat? We hebben beschikking over de gehele brink, dat we afzetten met bouwhekken. We hebben één enkel buitenpodium. Het is écht een totaal open air festival. Er zijn verder geen grotere tenten waar mensen onder kunnen schuilen voor regen of zon. Vorig jaar hadden we duizend bezoekers op ons festival, dat we dit jaar voor de tweede keer met vijf bestuursleden hebben georganiseerd. Dankzij een behoorlijk aantal sponsoren en vrijwilligers van de plaatselijke sportverenigingen – die een deel van de drankomzet terug zullen zien in de clubkas – wordt Rock Op Brink mogelijk gemaakt. We trekken ongetwijfeld veel dorpsgenoten uit de omgeving Aa en Hunze, maar Groningen is ook op redelijk korte afstand. Maar ik denk dat er ook aardig wat publiek van buiten de provincie naar ons rockfestival zal komen. Al was het maar om Vanderbuyst, die bij ons hun laatste optreden geven. Rock Op Brink is net als vorig jaar een mix van oude en nieuwe rockmuziek. Toen hadden wij New Adventures als oudgedienden tussen Peter Pan Speedrock en Dudettes in de line-up. Dit jaar zijn dat de Bintangs die tussen Tim Knol’s bandje The Miseries en de Afterpartees in staan. Okee; er zit nog maar één origineel bandlid bij de Bintangs (en de zoon van de allereerste Bintangs-drummer Jimmy Jansen), maar we hebben het wel over één van de allereerste rockbands (anno 1961, red.) van Nederland! En we zijn maar wat blij met John Coffey. Al denk ik niet dat ze weer zo’n stunt zullen uithalen met het vangen van een beker bier. Maar ze hebben zich daarmee op Pinkpop goed in de kijker gezet. Misschien dat we daarvan zullen profiteren qua publieksopkomst. We zullen het wel zien. Rock Op Brink mag je als rockliefhebber gewoon niet missen!”

Bands: John Coffey, Vanderbuyst, Aterpartees, Bintangs, The Miseries, Paceshifters, The Gunshow

DJ’s: DJ Puchrocker draait vanaf het begin tussen de bands door vuige garagerock. DJ Koocks neemt na The Miseries het stokje over met een mix van punk, soul en rock ’n roll.

Tijden: Het festivalterrein gaat open om 13.30 uur. De eerste band begint om 14.30 uur. Om 01.00 uur is het gebeurd met de pret.

Prijs: Aan de kassa € 27,50. In de voorverkoop (tot 29 augustus) € 20,- bij voorverkoopadressen en via e-ticket. Tickets en munten kunnen met PIN worden betaald, maar geld pinnen is niet mogelijk. Jeugd tot en met 14 jaar kan gratis naar binnen. Honden zijn niet toegestaan.

Bereikbaarheid: Vanuit iedere richting vrij makkelijk met de auto, die je bovendien gratis kunt parkeren vlak bij het festivalterrein. Openbaar vervoer is ook goed te doen. Het is twee minuten lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte ‘Markeweg’ in Annen naar De Brink. En je hoeft je zeker niet te haasten om na John Coffey de bus terug te halen. Klik hier voor de routebeschrijving.

Bier: Bavaria, muntjes van € 2,50

Eten: Patat en snacks als broodjes hamburger, braadworst en beenham. Döner Kebab. Daarnaast ook gezondere alternatieven, zoals belegde broodjes en vers fruit.

3voor12 muziekgehalte: 5/5
Dit festival heeft alle bands die het afgelopen jaar volle aandacht hebben genoten op 3voor12, en die een aardige reputatie hebben opgebouwd in het festivalcircuit. John Coffey, Afterpartees, The Miseries, Paceshifters, Vanderbuyst. Ze waren niet te missen op Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross en Eurosonic. Daarom de volle mep met een score van 5 uit de 5. Scoor nu nog die kaarten in de voorverkoop, dat scheelt je alweer drie biertjes. En zo zie je deze vijf bands al voor omgerekend € 4,- per band. Ons Drent’n bunt zuunig, ofnietan?

 

MFC Outside - Metal Front Coevorden, Coevorden

Voor de tweede keer wordt MFC Outside georganiseerd. In tegenstelling tot de andere festivals, pretendeert het Coevorder poppodium met MFC Outside geen festival neer te zetten maar een ‘gewoon concert in de buitenlucht met barbecue en DJ’. Music, Meat and More. Metal Front Coevorden stond bekend om de Metalblast-festivals, waarvan de laatste editie in 2013 over twee dagen was verspreid. Hier stonden acts als Navarone, Sister Sin, Carach Angren, Falling Red, Undawn, Bodyfarm en Rene SG op het programma. In een ver verleden speelden hier ook Sodom, Sick Of It All, Samaël, Master, Altar, Deadhead en God Dethroned. Afgelopen jaar werd er gekozen voor een uitgeklede versie van het buitenevenement, dat de elementen moest bevatten van een festival enerzijds – en de intieme sfeer van de jaarlijkse leden-barbeque anderzijds. Gemikt wordt op een bezoekersaantal tussen de 150 en 200 personen. Vrij kleinschalig en intiem dus. Ingrediënten: twee bands, een DJ en een goeie Amerikaanse BBQ. Er is één podium en verder staan er wat partytenten en genoeg tafels om aan te eten. Het feest heeft een overduidelijk vuurthema. Er zijn opstellingen waar vuur uit wordt gespuwd, er is een kampvuur en de afrastering op het terrein wordt bekleed met doeken waarop (hoofdzakelijk dooie) muziekhelden staan afgebeeld. Metal Front Coevorden steekt een beetje de draad met het grotere festival in Coevorden komende maand: Vestingpop, waarbij Erik Hulzebosch’s motto: “Hier moe’j bij weez’n” op de MFC Outside posters wordt geparodieerd met de leus: “Vrett’n, soep’n en weer op huus an kroep’n!”

Bands: Dudettes (ex- 3FM Serious Talent, support van Skunk Anansie) en Reverse Cowgirls

DJ’s: Sexy en Integer - De Rooie Neger! Op Don Diablo na, Drenthe’s belangrijkste exportproduct achter de draaitafels. De roegste DJ van Klazienaveen tot Katwijk. Stond dit jaar weer op de grote feesten, festivals en braderieën door heel Nederland. Had op Eurosonic dit jaar zijn eigen Negersonic. En stond net als de Dudettes vorig jaar op Rock Op Brink in Annen. Draait vóór, tussen en na de bands muziek van Slayer tot Schlager.

Tijden: 19.30 tot 01.00 uur

Prijs: € 3,- (bij binnenkomst een aardige verrassing cadeau!). Pinnen is niet mogelijk. Er is geen speciaal beleid voor honden. Maar mensen met honden op een festival zijn meestal krakers of junks. En die worden over het algemeen wel getolereerd. Het blijven ook maar mensen, nietwaar? De drempel is laag. Scheelt ook weer bij het kruipen terug naar huis.

Bereikbaarheid: Met de auto is MFC Outside makkelijk te bereiken. Volg de Monierweg of de Euregioweg tot aan de Monierbrug en je bent er. Parkeren is gratis. Voor de niet Coevordenaren die met de trein komen is het tot december afzien en een aardig stuk omlopen om naar MFC toe te komen. Want sinds een aantal maanden ligt de Bentheimerbrug er helemaal uit. Wij raden dan ook niet aan, om vanuit het station langs de spoorlijn richting Gramsbergen te lopen. Dat scheelt een heel stuk en is binnen tien minuten loopafstand. Wat ook niet wordt aangeraden, is om aan de noodrem van de trein te trekken ter hoogte van de Monierbrug, zodat je gelijk bij MFC kunt uitstappen. Niet doen hoor! (Kuch).

Bier: Grolsch á € 2,- per muntje. Er is ook alcoholvrij bier en Grolsch Radler.

Eten: Amerikaanse BBQ cooking kunsten van de uit Oosterhesselen afkomstige cateraar Pieter Dijkema, die in Haren zijn bedrijf ‘Culinaire Zaken’ heeft gevestigd. Afgelopen april heeft hij met zijn team meegedaan aan de ‘Tony Stone Low & Slow BBQ Contest’. Dit is de enige echte Low & Slow BBQ wedstrijd op Amerikaanse manier die buiten de Verenigde Staten gehouden wordt. Hierbij gaat het om het perfect bereiden van: kip, spareribs, varkensvlees en brisket (een Amerikaanse snede van het rund). Het team van Pieter Dijkema kwam als beste Nederlandse team uit de bus en won daarmee een plaats in de ‘Jack Daniel’s Invitational BBQ Contest’, die in oktober wordt gehouden in Lynchburg, Tennessee. Dit is de meest prestigieuze BBQ wedstrijd in de wereld. Dus wil je kennismaken met originele Amerikaanse slow-cooking kunsten om van te watertanden? Spareribs die zó mals zijn, dat je moet oppassen dat je je vingers er niet bij afkluift? Flame grilled Burgers en Pulled Pork sandwiches, die zorgen voor een klein orgasme in je mond? De bij de kassa verkrijgbare munten á € 2,- zijn breekbaar in twee, waardoor je voor een meervoud van één euro kunt bestellen voor een schappelijke prijs.

3voor12 muziekgehalte: 4/5
Eigenlijk ook stiekem 5/5. Maar aangezien Dudettes nog weinig tot geen aandacht hebben gekregen van 3voor12 drenthe en de Reverse Cowgirls uit Groningen komen (maar daar wel bij onze Groningse collega’s van 3voor12 onder de aandacht werden gebracht), geven we voor het algemene plaatje een puntje minder. Eigenlijk zijn dit weldegelijk 3voor12-waardige bands. Maar laten we eerlijk zijn: ik kan me niet aan het gevoel onttrekken dat MFC Outside met de Dudettes en De Rooie Neger een paar afgelikte boterhammen van de vorige Rock Op Brink in huis heeft gehaald. Wel verdomd lekkere afgelikte boterhammen, trouwens!

Noordfolk Festival - CoCo Maria, Veenhuizen

De derde editie van het Noordfolk Festival. “In de zomer,” vult (mede-)organisator Bert Ridderbos aan, “want we hebben ook al eerder een herfstfestival en een winterfeest georganiseerd. In 2010 was de eerste keer. Er kwamen toen 225 bezoekers op af. Dit jaar hopen we dat er tussen de 250 en 400 bezoekers naar Veenhuizen komen. Het is een festival met mooie akoestische muziek op een historische locatie. Luisterliedjes staan voorop. Wij zitten qua ambiance op een unieke, historische plek, dichtbij de restanten van gevangeniskolonie ‘Het Derde Gesticht’ in Veenhuizen. Daar staat de boerderij van Hein en Jittie Moes, die daar een atelier in het koetshuis hebben gevestigd, genaamd ‘CoCo Maria’. We hebben twee podia (een circustent met hoofdpodium en een schuurpodium), waarvoor we een paar geweldige artiesten hebben gestrikt. Het is mooi dat jullie bellen: want we hebben nu ook The Young Folk uit Ierland aan het programma toegevoegd. Dat is wel een band die in Paradiso heeft gestaan! En Ygdrassil is een bekend folk-duo (bestaande uit Linde Nijland en Annemieke Coenders) dat vroeger op onder andere Lowlands en Noorderslag heeft gestaan. Op Noorderfolk Festival doen ze een ‘uniek’ reünieconcert in een serie van drie eenmalige optredens. En ja, Elly en Rikkert. Ik weet, het was qua programmeren wel een waagstuk. Ze zullen in ieder geval oude, NIET religieuze liedjes spelen, hadden ze verzekerd. Ze willen namelijk al een tijdje van dat ‘gristelijke’ imago af, geloof ik.”

Bands: Ygdrassil, Mischa Macpherson Trio, Elly en Rikkert, The Barker Band, The Young Folk, Otto Groote, Hans van der Lijke

DJ’s: Geen DJ’s. Maar wel dichters als Egbert Hovenkamp II, Henk Scholte (DÉ Henkie Törf!), Remmy van der Woude, Jørn Zeiler, Joost Oomen en folk-accordeonist Erik de Jong. Verder is er veel kunstzinnigs te zien buiten de muziek om. Onder meer een kunstopstelling, een labyrint en een vogelvrouw. Maar vooral géén DJ’s: alles is live en akoestisch. Honden worden overigens ook niet toegestaan op het festivalterrein.

Tijden: 13.00 tot 23.00 uur, daarna uitloop met jamsessie

Prijs: € 30 euro, kinderen van 4 tot 12 jaar halve prijs. Er zijn geen pinmogelijkheden.
Bereikbaarheid: Per auto makkelijk. Per openbaar vervoer een stuk minder, want het is 20 minuten lopen vanaf de laatste bushalte in Veenhuizen. Er is wel een gratis ophaaldienst beschikbaar.

Bier: Hertog Jan, € 2,- per pilsje.

Eten: Er zijn diverse snacks en kraampjes. De eigenaren maken zelf loempia’tjes. Van 17.00 tot 19.00 uur is er catering, waar je een warme maaltijd (zowel vlees als vegetarisch) kunt nuttigen voor tien euro. Ook is er een zingende pizzabakker en bij mooi weer een ijscokar. Oh ja, er loopt ook een vogelvrouw rond. Maar dat is een straatartiest en die is dus niet om te eten.

3voor12 muziekgehalte: 2/5
The Young Folk uit Ierland is een band die de 3voor12-lezer wel zou kunnen boeien. En door hun verleden op Lowlands heeft Ygdrassil misschien ook wel wat 3voor12-credibility. Maar Elly en Rikkert? Wie weet hoe die imago switch zal uitpakken? Misschien hebben ze een akoestische metalcore set. Dat andere Nederfolk-fossiel Armand heeft het immers met The Kik wel voor elkaar gekregen om jong publiek te trekken. We geven Elly en Rikkert daarom het voordeel van de twijfel. Je kunt er maar op één manier achter komen. Want niets is zo aanstekelijk als THE MOTHERFUCKING KAUWGOMBALLENBOOM, MOTHERFUCKERS!