Citymanager Ronald Obbes over TT Festival

Festival in 2015 weer als vanouds

Femke van Arendonk ,

Achter de schermen is iedereen alweer druk bezig met de invulling van het TT Festival. De horeca krijgt een belangrijke taak, want zij mag zich bezighouden met de invulling van de muziekpleinen. Maar hoe zit het met de muziek? Zijn er door deze opzet meer kansen voor lokale bands om op te treden voor een groot publiek? Citymanager Ronald Obbes vertelt ons hier meer over.

Vermaakpleinen

"We zitten één keer per week met verschillende horecaondernemers die aan de 'vermaakpleinen' zitten om de tafel. Al die horeca die aan de aangrenzende gebieden zitten organiseren samen de programmering, het podium en het entertainment eromheen." De vermaakpleinen zijn onder andere het Koopmansplein, de Fabriciusstraat, de Weiersstraat, de Doevekamp, de Brinkstraat en het Kerkplein. Op deze pleinen zijn verschillende thema’s qua muziek. Denk aan rock, Nederlandstalig, top 40, dance en coverbands. "Op de Weiersstraat komen geen bands te staan. Daar zijn stuntteams met motoren bezig", vertelt Ronald.

Wel een dancestage

Een onderzoek dat rondging onder jongeren in Assen kwam met een opvallende uitslag. De jongeren zaten niet echt te wachten op dance muziek. Toch blijft er wel een dancestage. "Het is natuurlijk heel erg gemêleerd", legt Ronald uit. "Voorgaande jaren is gebleken dat de dancestage erg goed bezocht wordt. Het is maar een klein onderdeel van het festival, want bij de Nederlandstalige bands is het ook altijd volle bak. Zo is er voor iedereen wat."

Vorig jaar

Vorig jaar viel de muziek op het TT Festival een beetje tegen. Mensen klaagden over de afstanden die ze moesten afleggen. Het festival bevond zich namelijk niet alleen in de binnenstad. "Dit jaar is het festival gewoon weer terug in de binnenstad. De Havenkade en het Achmesaterrein worden niet gebruikt. Het is dus allemaal weer wat meer in elkaar geschoven." De afstanden zijn weer gewoon te lopen voor iedereen.

Ook stonden er vorig jaar vooral DJ’s op de verschillende podia. Er waren maar weinig bands, terwijl men vooral daarvoor naar het festival kwam. Ronald vertelt dat er ook dit jaar weer DJ’s zullen zijn, maar minder dan vorig jaar. Diverse DJ’s draaien op de dancestage. Dit wordt afgewisseld met bands.

Line-up nog geheim

Helaas kan er nog weinig gezegd worden over de line-up. "Nationaal bekende acts zijn lastig te boeken. We hebben minder budget dan voorgaande jaren. Wat we bij de jongeren hebben geconstateerd is dat bekende namen leuk zijn, maar dat dat niet de belangrijkste reden is om naar het festival toe te gaan. We hebben natuurlijk wel een paar bekende en aansprekende namen." Dit jaar is vooral een overbruggingsjaar, waarin ondernemers en de gemeente het festival oppakken. Als dat goed verloopt, hopen ze volgend jaar meer grote namen te kunnen aantrekken.

Plaats voor lokale acts?

Je zou dus denken dat er nu meer kans is voor jonge lokale bands die proberen door te breken. Er zijn al wel wat beginnende bands geboekt. "We zijn met wat acts uit Assen bezig." Voorlopig worden er nog geen acts bekendgemaakt. "We gaan in de periode tot eind april telkens een paar namen bekendmaken." Houd de website dus goed in de gaten. 

Festival weer als vanouds

Het festival wordt volgens Ronald wel weer als vanouds: "Het is onze visie om het ouderwetse gevoel onder de Assenaren weer terug te laten komen. We doen ons uiterste best daarvoor."

Het festival is dit jaar weer drie dagen: woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 juni. De locatie is de binnenstad van Assen. Zaterdag 27 juni is er een afterparty met enkele bands. Op de festivaldagen duurt het programma tot drie uur ’s nachts. Op de zaterdag stopt het feest om twaalf uur.