Oh ja joh?! met Wouter Hamel Oh ja joh?! met Wouter Hamel

Bekende Haagse koppen in de schijnwerper

, Susanne Kooijman | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Wouter Hamel

Bekende Haagse koppen in de schijnwerper

Susanne Kooijman | Foto’s: Eefje Lammers ,

De immens populaire Haagse jazzzanger Wouter Hamel is niet alleen in eigen land geliefd. In Azië kan hij op de steun van heel veel fans rekenen. Het volgende doel van de zanger? Europa veroveren. Eerst maakte hij even tijd voor de bekende vragenlijst van 3VOOR12 Den Haag.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerper

De immens populaire Haagse jazzzanger Wouter Hamel is niet alleen in eigen land geliefd. In Azië kan hij op de steun van heel veel fans rekenen. Het volgende doel van de zanger? Europa veroveren. Eerst maakte hij even tijd voor de bekende vragenlijst van 3VOOR12 Den Haag.

Naam
Wouter Hamel

Leeftijd
32

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Dat moet ik even opzoeken: 10.130 op Hyves. Op MySpace iets van 5000. Ik heb geen idee. Doe maar 3000! Ik ben iets meer van Facebook.

Broers/zussen
Ik heb een broer Ernst-Jan en een zusje Julia Elizabeth Rosa. Zij heeft dus wel drie namen en ik maar één!

Huisdier
Heb ik niet, ik ben zo allergisch als de pest voor alles. En ik ben ook veel te weinig thuis.

Sport
Ja ik moet wel een beetje. Cardio, fitness en dat soort dingen. Zeker één of twee keer in de week, als ik vrij ben vier keer in de  week.

Beste gewoonte
Nu worden de vragen al moeilijk. Rondjes geven is dat een goede gewoonte? Ook als ik bijna geen geld meer heb geef ik rondjes. Gul, dus. Ja, ik ben gul.

Slechtste gewoonte
Roken, drinken en dat soort dingen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Gladde schoenen aandoen in januari in Londen in de chique winkelstraat en dan voor de deur van zo’n winkel vallen met de portier die me aankeek zo van “Loser”. Echt een blunder.

Favoriete plek in Den Haag?
De passage, ook al is het niet erg groen. Zoiets als de passage heb je nergens in Nederland geloof ik. Het bos vind ik ook erg mooi en Ockenburg, of het strand bij de Fuutlaan. Het zijn er al veel. Den Haag heeft toch een plekje in mijn hart!

Stamkroeg
Heb ik niet echt meer, maar op de hoek waar ik de studio had met Benny Sings zit het Blaauwe Hooft.

Beste Haagse initiatief/festivaI
Zou ik dat weten? Ik woon er niet meer. Ik ging vroeger altijd naar Parkpop. Het is een van de weinige dingen die ik me kan herinneren.

Irritant in de Haagse muziekscene
De jazzscene in Den Haag is heel gesloten. Het is een kleine scene en iedereen kent elkaar. Als niet-Hagenees kom je daar niet goed tussen. In Amsterdam heb je niet zo’n scene.

Haagse band van het moment
Ik wou zeggen The Madd, maar die komen uit Rotterdam. Anneke Grönloh! Haha. Jee, ik val door de mand! DI-RECT dan maar. Het is wel een beetje een zwaktebod dit.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Jeetje, ik had mij veel beter moeten voorbereiden.

Overschat in de Haagse muziekscene
Dan moet ik natuurlijk Kane zeggen. Dan moet je er wel bij zetten dat ik maar drie bands ken en ik vind Anouk niet onderschat.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Dus dit hoeft niet Haags te zijn? Dan zeg ik Eline Vere, haha, Moeilijke vraag hoor. Het hoofdpersonage uit een boek over India, Shanta Ram heet het. Hij ontsnapt uit de gevangenis, het is een waargebeurd verhaal. Hij wordt op een gegeven moment Bollywoodacteur. Dat vond ik wel een cool leven.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
De laatste tijd van niet zo veel meer. Ik ben eigenlijk wel tevreden. Behalve als mijn familie iets met hun gezondheid hebben, maar dat is de laatste tijd ook niet zo, gelukkig.

Tieneridool
Jeff Buckley denk ik. Toen ik twaalf was meer Madonna. Maar toch wel Jeff Buckley. Oh, en Billy Corgan en PJ Harvey! Oh ja, nog ééntje, Craig Alexander van de New Radicals. Hij is nu echt een goede songwriter.

Beste nummer aller tijden
‘Lush life’ van Billy Strayhorn.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Gekocht? Dat was een hele stomme: Cock Robin, ‘Remember the promise you made’. Had ik gekocht in Den Haag, kijk dat weet ik dan weer wel.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Vampire Weekend, ‘Contra’. Ik wil ze nog heel graag live zien. Die gaan heel groot worden. Of nou dat zijn ze eigenlijk al. ‘California English’ vind ik trouwens het beste lied van de plaat.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat zou toch iets met soul of disco moeten zijn. Oh, of misschien we iets van Goldfrapp juist. Strakke electro. Ik weet niet goed welk nummer. Waarschijnlijk iets van de nieuwe cd. Dat is wel leuk voor feestjes.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
In ieder geval niet in de ochtend. Dan wil ik nog wel wat rust. Op de terugweg na een optreden, dus laat ’s avonds.

Wanneer moet het stil zijn?
In de ochtend. Of vlak voor een optreden.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik heb meestal niet zo’n oordeel over artiesten. Als mensen het leuk vinden dan vind ik het prima. Zelfs iemand als Lady Gaga, wat ik echt plastic popmuziek vind. Tieners worden er blij van, dus ik vind het prima. Malle Pietje en de Bimbo’s daar word ik gek van, maar ja.

Bron van inspiratie
Lezen. Ik lees heel veel Engelse tijdschriften en boeken. Die verhalen inspireren meestal wel, ook omdat het meestal ver van mijn bed is. Ik lees veel immigratienovels, van bijvoorbeeld mensen uit Bangladesh die naar Engeland zijn verhuisd. Hoe je dan alles met een andere bril ziet, daar kunnen boeken goed bij helpen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik ben in mijn vrije tijd niet zo van het gitaar spelen, maar als ik op een onbewoond eiland zit voor onbepaalde tijd dan neem ik een gitaar mee en het liefst ook een vleugel. Ook al klinkt het in de buitenlucht vast niet zo mooi! En contactlenzen of mijn bril, toch wel handig.

Quote
Ja, ik heb er eentje van Bette Davis. Ze heeft het dan over het feit dat artiesten vaak zo ondankbaar zijn. Voor de limo’s en glamour vecht je vijftien of twintig jaar en “when you get there you have to love it. You got to love the sweat more then the rewards you get for it.” Dat vond ik wel een hele goede. Je moet het niet voor de gouden platen doen, maar voor je eigen lol.

Droom
Ik heb eigenlijk niet zoveel dromen meer. Dat klinkt eigenlijk alsof ik er morgen een einde aan maak! Maar het gaat heel goed. Het zou natuurlijk leuk zijn als het een succes word in Engeland en Duitsland, maar we hebben dit al. In Nederland genieten veel mensen van de muziek en in Korea en Japan. Maar ik zou best wat meer balans kunnen maken in het promoten van mijn cd’s, toeren en ook nog een cd te schrijven. Dat ik gewoon tegen iedereen een middelvinger opsteek en zeg dat ik een half jaar thuis zit om een cd te schrijven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag