Oh ja joh?! met Tobias Wolring

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Na het winnen van de Grote Prijs van Nederland presenteert WOOT vanavond eindelijk hun nieuwe EP ‘Son of a’ in de Supermarkt. Het schijfje, wat binnenkort ook verkrijgbaar is op vinyl, moet het drietal nog meer naamsbekendheid geven. Na optredens op South by Southwest, Eurosonic en Crossing Border vertrekt WOOT in september naar Marokko en Duitsland voor een minitour. 3voor12 Den Haag legt zanger en gitarist Tobias de bekende Oh Ja Joh?! Vragenlijst voor.

Naam
Tobias Wolring

Leeftijd
20 (19 augustus 1991)

Social Networks

Twitter heb ik geprobeerd, maar dat begrijp ik gewoon niet. Dan zet je iets neer en krijg je vervolgens nooit een reactie. Ik heb ook niet zo’n hippe telefoon die dat allemaal kan, Facebooken gaat nog net. Ik doe het vaak, het is een soort Google geworden. Eerst Facebooken en dan de rest.

Broers/zussen

Geen.

Huisdier

Ik heb een hond en een konijn gehad. Het konijn is overleden omdat het plafond op hem is gevallen. Dat klinkt een beetje raar, maar de buren hadden lekkage en toen is het misgegaan. Hij heette Nelis, dus het zat er ook wel dik in.

Sport
Gitaar spelen, dat is wel heftig genoeg. Vroeger heb ik gevolleybald maar het werd me toch te intensief om drie keer per week te spelen en dan ook nog te moeten hardlopen.

Beste gewoonte
Ik kan wel lekker koken, maar doe niet het vaak. Daar heb ik dan geen zin in.

Slechtste gewoonte
Ik ben een chaoot. Op tijd komen en dingen regelen gaat niet altijd even goed. Het gaat wel steeds beter.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
We moesten een keer in Brabant spelen en de film ‘New Kids Turbo’ was net uit. Ik heb toen op het podium allemaal quotes uit de film geroepen maar dat kon het publiek niet waarderen. “Kappen met die shit!”

Favoriete plek in Den Haag?
Appeltje Eitje. De sfeer die zij neerzetten vind ik knap.

Stamkroeg
Het Paard Café, daar ben ik vaak. Er is eigenlijk maar weinig in Den Haag wat nog een beetje normaal is en waar je niet hoeft te dansen. Er zou meer moeten komen!

Beste Haagse initiatief/festival
Crossing Border. Die gasten zijn awesome; zij gaan er 100% voor, hebben een mooie programmering en hebben er ook voor gezorgd dat WOOT naar Amerika kon.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik maar weinig naar bandjes ga kijken. Ik heb begrepen dat wij worden gezien als een arrogante band en ben eigenlijk wel benieuwd waar dat vandaan komt.  Wij staan niet op het podium het publiek te bedanken dat ze gekomen zijn, i hate that shit. Het is toch juist koel om te zeggen ‘come on guys, let’s play!’? Het is maar wat je leuk vindt. Misschien is dat wel de reden dat mensen ons als arrogant bestempelen.

Haagse band van het moment
Soul Sister Dance Revolution. Ze zijn niet alleen awesome, ze speelden afgelopen weekend ook heel goed in het Paard Café.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Dead Stereo. Vette sound.

Mijn muzikale hoogtepunt
Optreden op South by Southwest in Texas. Met je vrienden naar Amerika en daar optreden is toch wel het vetste wat je kan bereiken.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Patrick Watson in het Paard. Heel magisch.

Tieneridool
Spice Girls, Five, Backstreet Boys. Allemaal awesome.

Beste nummer aller tijden
‘In the air tonight’ van Phil Collins, dat nummer vind ik awesome maar ‘Wicked game’ van Chris Isaak en ‘Enjoy the silence’ van Depeche Mode horen ook wel in dit rijtje thuis. Ik maak zelf niet dat soort muziek, maar vind het toch erg goed.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was ‘Blue’ van Eiffel 65. De eerste plaat die ik kreeg was denk ik ‘Nevermind’ van Nirvana.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop alleen nog platen nadat ik ze heb gedownload en ze echt goed vind. De laatste plaat die ik heb gekocht was de laatste cd van Fleet Foxes, ‘The Shrine / An Argument - Live At The BBC’. Een hele goede CD. De laatste plaat die ik kreeg was ‘Come Around Sundown’ van Kings of Leon, maar daar werd ik niet echt vrolijk van. Vroeger vond ik ze vetter.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik draai op feestjes altijd muziek die mensen stom vinden. Ik zou zelf voor iets van Tame Impala kiezen. Die nieuwste single ‘Elephant’ is echt awesome.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
‘Lonerism’ van Tame Impala. Als ik die cd geef komt het misschien nog goed en het is zonde om je geld uit te geven aan een slechte cd.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Selah Sue, omdat ze een Belg is.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
‘Aldous Snow’ van de film ‘Get him to the Greek.’ Hoe hij in die film rondloopt vind ik te grappig.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Overdag kan ik stilte wel waarderen, maar ’s avonds luister ik graag naar muziek. Met wat vrienden en biertjes ruzie maken over de nieuwe cd’s, dat gebeurt nog wel eens.

Bron van inspiratie
Het is een soort lijn: Jimi Hendrix, The Doors, Nirvana, Tame Impala. Ik heb me de laatste tijd wel veel laten inspireren door jaren ’70 muziek.

Dit heb ik altijd bij me..
Mijn plectrum van het South by Southwest festival. Ik heb er gelukkig honderd meegenomen, maar als die op zijn ben ik de lul.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Gitaren en een computer met van die DJ-spullen. Ik wil ook wel graag een keer van dat soort nummers maken. Het eerste jaar ga ik daar denk ik alleen zitten en daarna nodig ik wat vrienden uit.

Quote
‘You only live once?’ Ik heb niks met quotes. Het is niet dat ik elke dag denk ‘oh my god, mijn quote. Wat moet ik ook alweer doen? Oh ja, you only live once, laten we maar bier drinken.'

Droom
Het zou sowieso chill zijn om geld te kunnen verdienen met muziek maken, omdat je er dan nog meer tijd voor kan vrij maken en het dan ook weer beter wordt. Ik vind het mooi om te zien hoe Jack White het gemaakt heeft. Zijn eigen stijl behouden en toch groot geworden. Vaker in het buitenland spelen is ook een droom. Het Nederlandse publiek lijkt toch te nuchter, heeft snel ergens een mening over en de zalen zijn vaak leeg. In het buitenland is het publiek toch enthousiaster en de zalen goedgevuld.