Oh ja joh?! met Tino van Leeuwen Oh ja joh?! met Tino van Leeuwen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Tino van Leeuwen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

In mei 2009 verscheen alweer de zesde cd van de Haagse singer-songwriter Tino van Leeuwen: 'Just In Time'. Toch kunnen we, Tino kennende, er op rekenen dat in 2010 weer een nieuw schijfje te beluisteren is; hij probeert zich vast te houden aan elk jaar een nieuwe plaat. Naast componeren werkt deze duizendpoot voor 3VOOR12 Den Haag, schildert hij, schrijft hij gedichten en verzamelt hij muziek. Deze week beantwoordt Tino de Oh ja joh?! vragenlijst.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

In mei 2009 verscheen alweer de zesde cd van de Haagse singer-songwriter Tino van Leeuwen: 'Just In Time'. Toch kunnen we, Tino kennende, er op rekenen dat in 2010 weer een nieuw schijfje te beluisteren is; hij probeert zich vast te houden aan elk jaar een nieuwe plaat. Naast componeren werkt deze duizendpoot voor 3VOOR12 Den Haag, schildert hij, schrijft hij gedichten en verzamelt hij muziek. Deze week beantwoordt Tino de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Tino van Leeuwen.

Leeftijd
35 (16 mei 1974)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb geen Hyves; ik zie dat als een populariteitspoll; hoe meer vrienden je hebt, hoe beter. Ik heb wel een MySpace-profiel omdat daar meer aandacht besteed wordt aan de muziek. Ik heb iets van 250 vrienden.

Broers/zussen
Ik heb twee oudere broers; Robert en Sebastiaan.

Huisdier
Ik heb ooit een tijdje de kat van Matty (Langweiligkeit) gehad, maar toen ik ging verhuizen mocht ze niet meer mee. Ze woont nu weer bij hem.

Sport
Ja, fitness. Vroeger heb ik nog aan turnen gedaan, maar niet uit eigen beweging. Ik vond het verschrikkelijk om dat elke week te moeten doen.

Beste gewoonte
Ik probeer altijd voor iedereen respect te tonen.

Slechtste gewoonte
Roken. Ik rook ontzettend veel en heb al meerdere keren geprobeerd te stoppen. Geen succes.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Een actie waarvoor ik vaak ben bekritiseerd is dat ik een keer gestript heb in de Franse Bulldog. Ik had toen ontzettend veel geblowd en schijt aan alles. Achteraf gezien had ik het liever niet gedaan, omdat sommige mensen denken dat ik altijd zo ben. Nu zou ik zoiets nooit meer doen.

Favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt is toch wel de leukste plek van Den Haag.

Stamkroeg
De Sowieso. Toen ik in Den Haag kwam wonen, was Sowieso wel echt mijn kroeg. De laatste jaren kom ik er wel steeds meer minder maar de sfeer is daar goed; er zijn leuke mensen en je mag er nog roken. Ik heb het idee dat daar een soort van vrije geest leeft.

Beste Haagse initiatief/festival
Langweiligkeit. Ik heb het festival zien groeien vanaf de eerste editie en ik heb echt het idee dat Matty zijn droom heeft waargemaakt. Afgelopen jaar bij de nieuwe locatie Bink36 was wel het hoogtepunt en ik hoop dat ze daar de komende jaren mogen blijven.

Irritant in de Haagse muziekscene
Dat er soms respectloos naar elkaar wordt gedaan waarbij maar weinig wordt gegund. Naar mijn idee is het wel iets typisch Haags; het bekritiseren en omlaag halen van andere bands. Ik zie het steeds vaker hier, zonde.

Haagse band van het moment
Appie Kim vind ik toch wel erg goed door de originaliteit en het mysterieuze. Daarnaast vind ik Starcatcher ook erg tof door hun volwassen sound.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik denk dat de hele undergroundscene wel wordt onderschat. Er is maar weinig plek voor experimentele of aparte dingen. Aan de andere kant is dat wel weer de charme van de underground; zo blijft het toch een beetje onopvallend en niet commercieel.

Overschat in de Haagse muziekscene
De echt grote namen uit de Haagse scene, en dan doel ik vooral op boegbeeld Kane, hebben naar mijn idee maar weinig vernieuwingsdrang. Ze krijgen naar mijn idee teveel aandacht terwijl ze al tien jaar hetzelfde doen.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Vadertje Tijd. Ik heb ooit zelfs Vadertje Tijd aangehaald in een gedicht omdat ik erg bewust ben van tijdsaanduidingen. Zo probeer ik voor mezelf de muziekgeschiedenis in kaart te brengen en daar heb je dan wel weer bijvoorbeeld jaartallen voor nodig.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig eigenlijk nooit 's nachts wakker.

Tieneridool
Jim Kerr (Simple Minds). Hij had een bepaalde magie in zijn zang en bewegingen in die tijd en daardoor keek ik erg tegen hem op. Inmiddels vind ik Simple Minds wel minder goed dan vroeger.

Beste nummer aller tijden
In een bepaalde fase in mijn leven was het 'A Face In The Crowd' van Tom Petty. Nu moet het wel iets van Beck zijn. Niet 'Loser', die kan ik niet meer horen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Mag het ook huren zijn? De eerste plaat die ik huurde was van King; 'Steps In Time', waarop 'Love And Pride' stond. De eerste plaat die ik kreeg was de carnavalssingle 'Ik wil op m'n kop een kamerbreed tapijt' van Barry Hughes. Toen was ik zes jaar.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik heb laatst weer een heel stapeltje gekocht met cd's van Supergrass, MGMT en R.E.M. De laatste plaat die ik kreeg was van Lenny Kravitz: 'It Is Time For A Love Revolution'.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Tokyo Ghetto Pussy - 'I kiss your lips'.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Avonds. Mijn energieveld ligt 's avonds gewoon veel hoger dan de rest van de dag.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik een artikel aan het schrijven ben voor 3VOOR12 Den Haag.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Niemand. Ik vind dat iedereen het recht heeft om zijn of haar ei kwijt te kunnen. Of ik het nou wel of niet leuk vind, dat doet er dan ook niet meer toe.

Bron van inspiratie
Mijn getormenteerde ziel.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn mp3-verzameling, stereotoren, speakerset en computer.

Quote
'Do it yourself, do it the best'. Ik doel daarmee vooral op het maken van je eigen muziek. Ik heb eerder meegedaan aan 'het muzikale paspoort van' bij de radio-uitzending van Gerard v/d IJssel en gaf toen ook dit antwoord.

Droom
Balans vinden in het leven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag