Oh ja joh?! met Tijmen van Wageningen Oh ja joh?! met Tijmen van Wageningen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Tijmen van Wageningen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Onlangs studeerde de Haagse gitarist en vocalist Tijmen van Wageningen af aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn band Pop Up Animal Kids verspreidde toen limited editions van de nieuwe, gelijknamige EP. Nu is daar de officiële release, aanstaande vrijdag in de SuperMarkt. Tijmen speelde eerder in de bands Tweak en The Viktors en geeft al enige tijd les in het Koorenhuis en op de vooropleiding van het Amsterdamse conservatorium.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Onlangs studeerde de Haagse gitarist en vocalist Tijmen van Wageningen af aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn band Pop Up Animal Kids verspreidde toen limited editions van de nieuwe, gelijknamige EP. Nu is daar de officiële release, aanstaande vrijdag in de SuperMarkt. Tijmen speelde eerder in de bands Tweak en The Viktors en geeft al enige tijd les in het Koorenhuis en op de vooropleiding van het Amsterdamse conservatorium. Daarnaast neemt hij, samen met broer Bas, bands op in de Basement Studio. Deze week beantwoordt hij de vragen van de Oh ja joh?!

Naam
Tijmen van Wageningen

Leeftijd
25 (8 juli 1985)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb geen Hyves; ik ben niet goed in social networking. MySpace gebruik ik puur voor de band, ik heb geen eigen profiel.

Broers/zussen
Een broer; Bas (speelt in Di-rect, red.)

Huisdier
Ik heb twee gerbils: Sir Winston Churchill en Kitty Montana.

Sport
Skateboarden. Ik heb heel lang niet op mijn board gestaan maar ik probeer het nu weer op te pakken. Ik vind basketbal en voetbal ook leuk.

Beste gewoonte
Ik denk dat ik niet snel oordeel over dingen.

Slechtste gewoonte
Ik ga elke dag om 04.00u naar bed.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik was een keer, toen ik zestien was, dronken met mijn brommer gaan rijden. Ik ben uit de bocht gevlogen en lag helemaal open. Dat vond ik wel beschamend.

Favoriete plek in Den Haag?
Ik heb wel meerdere favoriete plekken; het skatepark in het Zuiderpark, de Paleistuinen en de Basement Studio.

Stamkroeg
Nee, ik kom graag overal maar liever niet standaard elke week. De Grote Markt of Paardcafé kom ik graag.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vind alle initiatieven vet, waar bandjes de kans krijgen om iets van zichzelf te laten zien of iets te bereiken. De KoninginneNach vind ik tof en Parkpop ook. Ik heb daar zelf ooit een keer met Tweak gespeeld en dat was echt heel vet.

Irritant in de Haagse muziekscene
Het is goed dat we de popmuziek in Den Haag heel erg stimuleren, maar het zou naar mijn idee tof zijn, om meer bandjes uit andere steden uit te nodigen. Daarnaast denken bandjes in Den Haag vaak genoeg dat ze het al hebben gemaakt, terwijl ze dan slechts een hype zijn.

Haagse band van het moment
Dat zijn er op dit moment meerdere, zoals; The Deaf, Di-rect, Tilt The Head en Kern Koppen. Kern Koppen vind ik goed bezig zijn omdat ze de lat altijd hoog leggen, de dingen zelf regelen en die laatste plaat zit ontzettend goed in elkaar. Atombox hoort absoluut ook bij de favorieten; daar ben ik echt mee op gegroeid.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Bands kunnen elkaar veel meer helpen door middel van samenwerkingsverbanden. Daarnaast wordt elkaar maar weinig gegund. Onderschat elkaar niet.

Overschat in de Haagse muziekscene
Wat je in Den Haag bereikt, moet je ook niet overschatten. Waar je hier een volle zaal kan bereiken, kan je in een andere stad voor een lege zaal spelen.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Een boeddhistische monnik. Het lijkt me relaxed om niets te hoeven willen en gewoon chill naar een beekje te kunnen kijken.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ideeën; liedjes die ik wil maken, plannen voor de toekomst. Ik schrijf altijd hele notebooks vol met onzin.

Tieneridool
Kurt Cobain en Jimi Hendrix. Kurt Cobain was gewoon zo vet; Zijn energie was te gek en hij kon zich helemaal verliezen in de muziek.

Beste nummer aller tijden
'Dark was the night, cold was the ground' van Blind Willie Johnson. Het is een nummer uit 1920, gespeeld door een blinde priester. Sinds ik dat nummer voor het eerst hoorde, is het mijn favoriet.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht, was 'Tragic Kingdom' van No Doubt. De eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Mijn vader en broer hadden ontzettend veel platen en die leende ik altijd.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was de EP van G.O.T.V., 'Aminal Planet'. De laatste plaat die ik kreeg was de laatste EP van Houses.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Iets van The Beatles, waarschijnlijk 'I me mine'.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Nachts, wanneer ik alleen ben.

Wanneer moet het stil zijn?
Ik vind het in de ochtend wel fijn, om geen muziek te luisteren.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik probeer zo min mogelijk dingen te haten of ergens tegen te zijn. Muziek die ik niet tof vind, luister ik gewoon niet.

Bron van inspiratie
De wereld, natuur, vrienden, vreemden en literatuur. Ik ben een groot fan van de schrijver Hunter S. Thompson.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een gitaar.

Quote
'Muziek maken gaat automatisch, niet vanzelf.'

Droom
Leuk bezig blijven met muziek. Daarnaast wil ik ook heel graag een boek schrijven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag