Oh ja joh?! met Sven Figee Oh ja joh?! met Sven Figee

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Sven Figee

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Toetsenist Sven Figee, de man achter Sven Hammond Soul, schittert momenteel in het televisieprogramma The Voice of Holland, waar hij deel uitmaakt van het 'dreamteam' van Angela Groothuizen. Buiten The Voice is Figee druk bezig met het schrijven van een waardige opvolger van de cd 'The Marmalade Sessions', waarbij hij vorig jaar met Sven Hammond Soul genomineerd werd voor de Edison Jazzism Publieksprijs. Ook is hij actief als producer in zijn studio Marmalade Music en heeft hij zijn eigen label VG Music. Vanaf februari staat er weer een clubtour voor Sven Hammond Soul gepland waarbij hij 4 februari het Paard van Troje aandoet, maar eerst is daar vanavond de finale van The Voice of Holland.

Naam
Sven Arthur Figee
 
Leeftijd
35 (27 mei 1975)
 
Social networks
Facebook, Twitter en MySpace. Ik ben actief op Facebook en Twitter maar aan MySpace heb ik echt wel leuke dingen overgehouden. De zangeres Corrina Greyson, die op mijn vorige cd een deel van de liedjes heeft geschreven, heb ik bijvoorbeeld via MySpace leren kennen. Hyves vind ik kansloos, dat vind ik echt voor kinderen.
 
Broers/zussen
Eén broer: Jord (33)
 
Huisdier
Een hond: Lucky. Een asbak. Vroeger heb ik ook een poes gehad (Kroky), een konijn (Snuf) een parkiet (Kruimeltje). Kruimeltje was zo'n leuk parkietje; als ik aan het piano spelen was, kwam die altijd op mijn schouder zitten en ging die meedoen met de melodie. Hoe wilder ik ging spelen, hoe actiever Kruimeltje mee ging met de vibe. Ik heb hem op een gegeven moment geleerd om 'kusje' en 'klootzak' te zeggen. Dat was wel heel erg grappig.
 
Sport
Fitness voor de conditie en krachttraining en als ik op vakantie ben scubadiving. Eigenlijk moet ik drie keer per week sporten, omdat ik meerdere malen last heb gehad van een hernia, maar het is gewoon heel moeilijk met de tijden die we draaien in de studio en de activiteiten voor The Voice om vaker dan één keer per week in de sportschool bezig te zijn.
 
Beste gewoonte
Ik kan heel makkelijk met mensen opschieten en heb altijd zin om aan de slag te gaan; ik ben positief ingesteld en je krijgt mij er niet snel onder.
 
Slechtste gewoonte
Roken en te laat komen.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Zullen we het er maar niet over hebben? Ik ben nu wel wat rustiger geworden maar ik heb nog weleens de neiging dat wanneer ik een bakkie teveel op heb, ik onhandig word. Dat grote lijf is daar niet op gebouwd en dan gaat er van alles stuk. Toen ik begin twintig was, hadden we met Anouk op een heel groot festival gespeeld in Italië en daarna was er in het hotel een feest met veel andere muzikanten en groupies; allemaal lekkere vrouwen. Ik had toen zoiets van 'zo, nou gaan we beginnen' maar ik had natuurlijk teveel op. Ik zie zo'n tafeltje tussen die meiden instaan en denk 'daar kan ik wel op zitten' en stort vervolgens zo door dat glazen tafeltje heen midden in die lobby. Het was gelijk stil en iedereen zat te kijken. Toen was het gelijk klaar met de meisjes.
 
Favoriete plek in Den Haag?
Mijn huis en het strand.
 
Stamkroeg
Het was altijd de Pater, maar daar kom ik de laatste tijd niet meer zo vaak. Nu vind ik 'Le Café' in de Oude Molstraat heel leuk. Het is de Franse keuken met heerlijk eten en lekkere wijn voor een mooie prijs. Het is daarnaast leuk omdat er een breed publiek komt.
 
Beste Haagse initiatief/festival
The Hague Jazz; kicken jazzfestival met een breed aanbod en een goede sfeer.
 
Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind niks irritant aan de Haagse muziekscene. Ik vind het juist leuk dat er een Haagse scene is; je hebt een jazzscene met hele goede spelers, een rockscene: er is echt van alles.
 
Haagse band van het moment
Di-rect verdient die titel toch het meest. Tien jaar lang veel gespeeld, hits gehad, de zanger stopt ermee en dan komt er een Di-rect 2.0 en wordt het alleen nog maar beter. Ze hebben een plaat gemaakt die echt respect verdient en ze gaan er volledig voor.
 
Onderschat in de Haagse muziekscene
Bands verdienen de aandacht die ze krijgen. Ik vind dat bands zich eerder overschatten dan onderschatten, dat kom ik in de praktijk heel vaak tegen.
 
Overschat in de Haagse muziekscene
Ik vind het niet collegiaal om dit in de pers te uiten, dus dat doe ik ook niet. Als je denkt dat je er al bent, ben je er nog lang niet. Tuurlijk mag je het idee hebben dat je iets tofs hebt gemaakt, maar je moet het vasthouden en doorzetten.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn? 
Hugh Hefner. Hij is bijna fictief. De hele dag in een rode badjas op een landgoed rondlopen met alleen maar playmates met grote tieten om je heen. Ik zou hem wel twee dagen willen zijn, maar dan ben ik er daarna denk ik ook helemaal klaar mee.
 
Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik kan van alles wakker liggen, want ik ben een gevoelig mens. Het kan van alles zijn; deadlines die ik nog moet halen, ideeën over het leven. Ik probeer het uit te zitten, maar het lukt niet altijd.
 
Tieneridool 
Ik heb er meerdere gehad omdat ik als tiener fases had; een Elvis fase, een Dire Straits fase, een Pink Floyd fase, een Michael Jackson fase.
 
Beste nummer aller tijden
Ik vind 'Wish you were here' van Pink Floyd één van de mooie popliedjes ooit geschreven, maar daar hebben The Beatles er ook een paar van op hun naam staan. Als we naar klassiek gaan, zijn er ook een paar dingen van Bach die ik fantastisch vind. Maar als je dan naar Tsjaikovski of Rachmaninov gaat, dat is dan net weer in een andere stijl, dan is dat ook weer het allermooiste ooit gemaakt. Er zijn zoveel briljante dingen gemaakt, dat ik het beste nummer niet kan kiezen.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht bestond uit een aantal 7” singles. Ik heb dat stapeltje laatst nog bij mijn moeder gezien en dat was soms wel heel fout. Rick Astley zat er tussen maar ook Mars en de singel van Alf, dat ruimtewezen met die comedyserie. De eerste plaat die ik kreeg bestond ook uit een stapeltje platen die ik van mijn ouders bij mijn platenspeler kreeg. Daar zat bijvoorbeeld ook Elvis bij.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was een box van Ray Charles, van alle opnames die hij ooit voor Columbia heeft gemaakt. Echt een megabox met zeker tien cd's, heel vet. De laatste cd die ik kreeg was de cd van The Voice of Holland.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Een dansfeestje? De laatste tijd zijn er wel veel vette platen gemaakt door bijvoorbeeld David Guetta en Fedde Le Grand. 'Bring it back' van Moloko vind ik wel een gaaf nummer voor een feestje.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik een dag vrij ben, vind ik heerlijk om een oude soulplaat op mijn pick up af te spelen.
 
Wanneer moet het stil zijn?
Als ik op de plee zit of onder de douche sta.
 
Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Als ik iets niet met bepaalde muziek heb, hoeft dat niet te betekenen dat die artiest hoeft te zwijgen. Ik houd bijvoorbeeld niet van volksmuziek, maar er zijn genoeg mensen die dat wel leuk vinden.
 
Bron van inspiratie
Mensen die mij kunnen inspireren doordat ze echt houden van hun vak en daar met volle overgave mee aan de gang gaan.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee... 
Ik zou niet zo graag in mijn eentje naar een onbewoond eiland willen, dus ik neem mijn vrouwtje mee. Daarnaast ook een snorkel en duikbril want dan kan ik vissen vangen en dan kom ik er wel.
 
Quote
Barry Pronk, de geluidsman van Anouk, zegt vaak “kruidig”. “Dat is echt een kruidig type” hoor je dan. Dat is per definitie vaak niet zo positief en er zit er een geurtje aan. Dat vond ik zo'n toffe om te horen!
 
Droom
Ik heb wel het idee dat ik mijn droom nu een beetje aan het leven ben, omdat ik bezig ben met datgene wat ik het leukste vind; mijn studio, muziek, in de spotlights staan. Mijn grootste droom is om nu nog een hitalbum te maken.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag