Oh ja joh?! met Suzanne Ypma Oh ja joh?! met Suzanne Ypma

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Suzanne Ypma

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Het gaat goed met Pitch Blond; afgelopen zaterdag presenteerde de band haar eerste full length 'Wise & Ugly' en vanavond spelen ze op Crossing Border in de Cuatro. Frontvrouw Suzanne heeft dan ook met Pitch Blond de afgelopen jaren veel naamsbekendheid geworven en moest zij als bekende Haagse kop wel de Oh ja joh?! vragenlijst beantwoorden. Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter, dat er geen muziek mee gaat op Suzanne haar vakantie.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Het gaat goed met Pitch Blond; afgelopen zaterdag presenteerde de band haar eerste full length 'Wise & Ugly' en vanavond spelen ze op Crossing Border in de Cuatro. Frontvrouw Suzanne heeft dan ook met Pitch Blond de afgelopen jaren veel naamsbekendheid geworven en moest zij als bekende Haagse kop wel de Oh ja joh?! vragenlijst beantwoorden. Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter, dat er geen muziek mee gaat op Suzanne haar vakantie: "Niemand begrijpt het van de muzikanten maar op vakantie moet het gewoon stil zijn."

Naam
Suzanne (Andrea) Ypma

Leeftijd
25 (7 mei 1984)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb zelf geen Hyves-profiel, maar de band wel. Hetzelfde geldt voor MySpace. We hebben wel redelijk wat vrienden maar zeker MySpace vind ik heel kut om mee te werken.

Broers/zussen
Ik heb een zusje, Eveline. Zij is 18.

Huisdier
Vroeger heb ik een stel guppen van mijn ouders gekregen en daar heb ik zo slecht voor gezorgd dat ze dood gingen. Ik heb ook een keer voor de grap bij Sinterklaas sea monkeys gekregen. Dat was onwijs interessant want dat zijn zakjes die je bij elkaar moet gooien. Na een paar weken komen uit de velletjes allemaal vieze beestjes en die gaan dan door dat bakje zwemmen. Een soort aquarium. Ik snap eigenlijk nog steeds niet hoe het zit want het zijn gewoon beestjes die uit een zakje komen.

Sport
Ik doe weleens saai aan fitness. Ik moet mezelf echt dwingen om er naar toe te gaan. Vroeger heb ik op turnen en jazzballet gezeten en deed ik aan basketbal.

Beste gewoonte
Misschien dat ik heel goed mijn tanden poets? Ik heb tot nu toe pas één gaatje gehad.

Slechtste gewoonte
Ik kan heel snel gespannen zijn voor dingen, voor optredens of presentaties bijvoorbeeld.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Vroeger had ik nog wel dat ik als veel gedronken had, ik verkeerde dingen kon zeggen. Tegenwoordig gebeurt dat minder vaak. Ik ben wel zo iemand die veel blunders begaat; ik val vaak. Ik moest een keer optreden op een festival en er waren veel bekenden komen kijken. Ik ben dan helemaal hyper en rende op die mensen af. Ik had me mooi aangekleed en gleed uit. Lag ik daar languit in de bladeren en zag ik er niet meer uit. Dat vond ik wel een afgang.

Favoriete plek in Den Haag?
Grote Markt. Ik vind het daar gezellig, zeker als het zonnetje schijnt.

Stamkroeg
De Zwarte Ruiter.

Beste Haagse initiatief/festival
Crossing Border; leuke programmering. Daarnaast vind ik The Hague Festivals ook te gek.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind niet zo snel iets irritant want de dingen zijn gewoon als ze zijn. Klinkt saai, maar het is wel zo.

Haagse band van het moment
Ik heb geen Haagse band van het moment maar ik ben wel fan van Julie Scott. Ze brengt binnenkort haar nieuwe album uit en daar kijk ik echt naar uit.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Geen idee.

Overschat in de Haagse muziekscene
Er is zoveel festivalaanbod in Den Haag dat ik me soms wel afvraag, wie er op af moet komen. Ik denk dat er soms dingen minder goed lopen omdat er gewoon te veel is. Klinkt tegenstrijdig want ik vind die festivals wel leuk.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Vroeger keek ik veel naar Dommel en de Snorkels.  Dommel doet de hele dag domme dingen en wordt er niet voor gestraft.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig 's nachts nooit wakker, ik ben altijd zo moe. Zelfs als het meest verschrikkelijke gaande is, val ik in slaap. Ik kan niet wakker liggen.

Tieneridool
Qua bands Portishead, Bush en No Doubt. Ik had niet echt een tieneridool, ik was meer gewoon bands aan het ontdekken. Ik had wel een poster van Gavin Rosdale boven mijn bed hangen.

Beste nummer aller tijden
Geen idee maar ik luister nu veel naar Fiona Apple, Kate Bush en Patrick Watson. Dat zijn de mensen waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van NOFX. Dat vond ik echt een te gekke band. De eerste plaat die ik kreeg was 'Portishead' van Portishead.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was 'Wooden Arms' van Patrick Watson. Ik krijg eigenlijk geen cd's. eerder linkjes om te downloaden. De laatste was van een knutselbandje uit Utrecht, ik ben de naam vergeten.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat was dat ene liedje! Suzanne zingt vervolgens: 'Jump up Jump up and get down. Jump! Jump! Jump.' Dat komt echt van vroeger, dat we met z’n allen uit gingen en dat nummer gingen aanvragen. Op dit moment zou ik zeggen 'I gotta feeling' van The Black Eyed Peas. Best wel fout om te zeggen, maar dat vind ik nou een leuk nummer.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik luister meestal heel veel muziek voordat ik muziek ga maken. Heel veel invloeden probeer ik in me op te nemen en daarna kijken wat ik er mee kan doen.

Wanneer moet het stil zijn?
Op vakantie. Als ik op vakantie ben, luister ik geen muziek. Niemand begrijpt het van de muzikanten, maar op vakantie moet het gewoon stil zijn.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik dacht eerst Dries Roelvink, maar wij hebben een keer een duet met hem opgenomen voor 3FM. Dat was wel een toffe peer.

Bron van inspiratie
Dat is ook weer zo'n lullig verhaal, maar dat is voor mij alles. Alles waar ik mee bezig ben, is een inspiratie voor mij om iets nieuws maken.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn vriend en dat is het. Ik knutsel daar wel wat instrumenten en mijn stem heb ik natuurlijk bij me.

Quote
Nee, maar ik heb wel een ding; ik vind dat het leven heftig moet zijn. Dat is ook wel een ding waar onze cd over gaat. Het moet niet allemaal zo afgevlakt zijn, zo van; het moet allemaal maar leuk zijn, ik moet me lekker voelen. Nee, ik wil me gewoon flink kut voelen en flink goed voelen. Zo zit ik ook in mekaar. Dan voel je pas dat je leeft.

Droom
Mijn droom is om steeds leukere en grotere projecten te draaien, met muziek. Het liefst natuurlijk met de band, dat je steeds weer nieuwe dingen blijft doen. Nu hebben we bijvoorbeeld onze eerste cd opgenomen en daarna wil ik echt gaan touren, zowel in Nederland als in het buitenland. Het is voor mij niet alleen belangrijk dat het kwalitatief allemaal beter wordt en dat we een publiek kunnen opbouwen, maar ook dat we in allerlei settings kunnen spelen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag