Oh ja joh?! met Seb van den Berg

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber I Foto's : Eefje Lammers ,

Seb van den Berg stond een paar jaar geleden nog volop in de schijnwerpers met zijn band Seven. Na de opnames van het tweede album en het vertrek van bassist Bas bleef het echter stil. Toch is Seb niet stil blijven zitten: hij zingt bij Kraak & Smaak, verzorgt de verkoop van Ongetemd en is al sinds 1999 actief als commentator bij Eurosport. Daarnaast heeft hij ook verschillende tekenfilmseries ingesproken, waaronder Jimmy Neutron en Hey Arnold!

Naam
Sebastiaan Hendricus van den Berg

Leeftijd & Bday
38 (11 maart 1972)

Aantal Hyves en MySpace vrienden 
Ja, ik heb een Hyvesprofiel maar ben actiever op Facebook. Hyves is onoverzichtelijk en Facebook werkt vlotter. Ik heb geen Myspace profiel.
 
Broers/zussen
Ik heb een broer: Rob. Hij is 40 jaar.
 
Huisdier
Geen. Ik had een kat maar ik gunde hem een tuin. Huisdieren horen niet opgesloten te zitten, dus ik heb hem weggedaan.
 
Sport
Ik ben met sporten opgegroeid en heb in een bepaalde periode verschillende sporten tegelijk gedaan: voetbal, judo, tennis, zwemmen en honkbal . Daarna was ik in de winter altijd aan het ijshockeyen en in de zomer aan het (wind)surfen. Uiteindelijk ben ik met ijshockey gestopt om professioneel windsurfer te worden. Ik ijshockey nog wel in een vriendenteam: team Ongetemd.
 
Beste gewoonte
ik ken het geheim van de wet van de aantrekkingskracht en daarom heb ik geen angst voor de toekomst. Vanaf 1996 leef ik vrij van angst.Toen heb ik de conformatie gekregen, dat het echt zo is: alles wat je wil gebeurt, en alles wat je niet wil gebeurt ook. Je moet je dus alleen maar focussen op dat gene dat je wil en dan gaat het ook gebeuren.
 
Slechtste gewoonte
Sommige vrienden vinden dat ik teveel over de wet van de aantrekkingskracht praat: “Zit je nou weer over die spaced out shit te lullen? Kap daar toch eens mee!” Zelf vind ik het eigenlijk geen slechte gewoonte.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Nu schaam ik me daar niet meer voor maar vroeger vond ik het wel erg dat ik een track had opgenomen met twee vrienden van mij. Zij hadden me gevraagd om een mega platte rap te schrijven en ik was er raar genoeg totaal niet mee bezig dat mensen daar ook echt daadwerkelijk iets mee wilden doen. We gingen een videoclip opnemen en ik dacht gewoon “dat is wel lachen om te doen.” Op een gegeven moment stond ik in de Baya Beachclub een videoclip te schieten voor dat project, genaamd 'X factor'. Dat was nog ver voordat het hele X-Factor programma bestond. Toen de videoclip klaar was, realiseerde ik me wel hoe erg dat wel niet was. Het irritante was nog, dat dat liedje een sample bevatte van het nummer 'Girls'. Ik vind dat zo erg, want ik vind het geen leuk liedje. Het was leuk om te doen, maar achteraf hoopte ik wel dat het geen hit zou worden. Dat is gelukkig ook niet gebeurd.
 
Favoriete plek in Den Haag?
F.A.S.T., het surfdorp in Scheveningen. Kampvuurtje, glaasje wijn, goede gesprekken: je waant je daar niet in Nederland.
 
Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg maar ik kom graag op de Grote Markt.
 
Beste Haagse initiatief/festival
De feesten van Ongetemd. Het is gewoon mega: ik denk niet dat er een festival in Den Haag is, dat los gaat zoals daar. De sfeer is goed en de artiesten zijn leuk.
 
Irritant in de Haagse muziekscene
Mensen maken muziek, dus is het een muziekscene? Ik probeer eigenlijk nergens over te oordelen: Het is wat het is. Als je alles constant zit te labelen in je hoofd, blijft er geen ruimte over voor creativiteit. Je wilt stilte in je hoofd.
 
Haagse band van het moment
Dat zijn er meerdere: Bombay Show Pig kan internationaal hoge ogen gooien en Splendid en de Kraaien maken ook een grote kans.
 
Onderschat in de Haagse muziekscene
Antilounge. Misschien dat ze het bewust heel underground houden, maar ik vind dat dat wel een groter platvorm mag krijgen.
 
Overschat in de Haagse muziekscene
Niks. Je wordt niet zomaar op een voetstuk door mensen gezet, dus dan bestaat overschatting niet. Je bent op de plek waar je hoort.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn? 
Ik zou wel “Neo' van The Matrix willen zijn. Je zou maar zover in de evolutie kunnen staan, dat je materie kan manipuleren.
 
Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig nergens wakker van.
 
Tieneridool 
Ik heb niemand geïdoliseerd maar was wel onder de indruk van windsurfer Robbie Nash, surfer Kelly Slater en op muzikaal gebied Joe Satriani en The Police.
 
Beste nummer aller tijden
Ik heb geen favoriet nummer aller tijden maar nummers van Michael Hedges, Foo Fighters en The Police staan wel in de top 3.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was the Greatest Hits van The Beatles. De eerste plaat die ik kreeg was een single van Lionel Richie: 'All Night Lone'. In de videoclip van dat nummer zat een gozer en die maakte een headspin. In die tijd was ik helemaal gek van breakdancen en kreeg ik dus dat singeltje. Die track heeft wel energie.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht weet ik niet meer. De laatste plaat die ik kreeg was 'Battle Studies' van John Mayer .Ik moest er eerst aan wennen maar nu vind ik vrijwel alles goed. Ik heb hem vooral gekocht omdat Pino Palladino heeft meegespeeld op de plaat.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat was altijd 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana. Als er vroeger een feestje was, had ik die CD zelfs bij me. Als het losgaat, vind ik het tof.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Onderweg.
 
Wanneer moet het stil zijn?
Thuis, wanneer ik bezig ben met muziek.
 
Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Alles wat uitgebracht wordt, zit gewoon goed in elkaar. Daar heb ik respect voor en ik vind dan ook niet dat artiesten moeten zwijgen. Je gaat toch geen muziek maken om vervelend te zijn?
 
Bron van inspiratie
De zee.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee... 
Een boot, want dan kan ik ook weer weg.
 
Quote
“Visualiseren is manifesteren.”
 
Droom
Waar ik nu mee bezig ben, is mijn droom: doorgroeien met Ongetemd, muziek blijven maken, blijven knallen.