Oh ja joh?! met Rick Jillissen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Aanstormend talent kan al sinds 2001 terecht bij Ready To Play: veel Haagse bands als Mullet, Headlife en Fexet hebben veel gehad aan de coaching van dit initiatief. Rick Jillissen, samen met Johan Witt één van de mannen achter Ready To Play, speelde eerder in Glowball, Romeo’s Rhythm Review, Dr. Bob, Lynn Ryan en The Yeti Allstars maar is nu vooral op het podium te zien als sessiegitarist en actief als bandcoach. Rick organiseert daarnaast bedrijfsuitjes onder de naam 'Popstar for one day', is docent Nederlands en muziekdocent en is de man achter de Haagse sessieband 'Ready to Sing.'

Naam
Rick Willem Albert Jillissen

Leeftijd
45 (1 februari 1967)

Social networks
Ik heb een Facebook account, maar ben niet erg actief. Ik vind het moeilijk om alle berichtjes te lezen en bij te houden. Voor Ready To Play hebben we ook een account. Bij een bedrijf is het toch makkelijker om iets online te zetten, omdat je er echt mensen mee kan bereiken. Bij mijn eigen account gaat het toch om mijn privéleven, waarbij ik niet het idee heb dat andere mensen dat hoeft te boeien of echt iets aangaat.

Broers/zussen
Ik heb een zus, Miranda. Ze is twee jaar jonger en is ook actief in de muziek. Miranda zingt bij Knappe Mannen & Diva's.

Huisdier
Geen. Mijn dochter wil dolgraag een hond maar we wonen in een bovenhuis en ik heb weinig tijd.

Sport
Ik heb lange tijd gevoetbald, maar sinds ik een nekhernia heb gehad is het wat lastiger om te sporten. Ik ga binnenkort wel op skivakantie!

Beste gewoonte

Ik ben eerlijk. Afhankelijk van de leeftijd en het type nuanceer ik het wat meer. Als ik iets niet leuk vind, kan ik onmogelijk zeggen: “Jezus, wat te gek!”

Slechtste gewoonte
Ik ben snel verveeld. Ik ben vaak toe aan vernieuwing.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het is alweer heel lang geleden maar ik moest een keer ergens optreden en vooraf drink je vaak een paar biertjes. Ons optreden was uiteindelijk uitgesteld naar een paar uur later en het bier was niet goed gevallen. Ik was ontzettend misselijk en heb toen een pizza neergelegd aan de zijkant van het podium. Dat vond ik wel heel gênant tegenover de organisatie.

Favoriete plek in Den Haag?
De Lange Vijverberg. Ik hou heel erg van geschiedenis en als ik daar zit heb ik echt het gevoel dat ik terug ga in de tijd.

Stamkroeg
Ik kom graag in het Paardcafé, de SuperMarkt en de Pater. Zoals ik al zei ben ik snel verveeld dus ik kan niet de hele avond in een kroeg hangen. Meestal ga ik dus naar meerdere kroegen op een avond.

Beste Haagse initiatief/festival
Er zijn meerdere initiatieven en festivals die ik omarm: Talent Event vind ik bijvoorbeeld een goed initiatief.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Langere tijd leek het alsof bands elkaar niks gunden in Den Haag. Veel bands waren toch vooral met zichzelf bezig maar inmiddels zien ze gelukkig dat ze ook van elkaar kunnen leren.

Haagse band van het moment
The Deaf. Die band is enorm gegroeid, heeft veel energie en goede liedjes.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik vind het erg jammer dat Pitch Blond uit elkaar is gegaan. Suus (Suzanne Ypma, zangeres/gitarist) heeft ontzettend veel in haar mars.

Mijn muzikale hoogtepunt
Er zijn veel hoogtepunten geweest maar ik vind het leuk dat ik vroeger Spike bandcoaching heb gegeven op het Segbroek College. Dat was nog voordat hij bij DI-RECT speelde maar hij had toen al veel talent en energie. Mijn eigen muzikale hoogtepunt, en toen heb ik nog niet eens gespeeld, was toen ik werd opgebeld om stand-in te zijn bij Marco Borsato in het Sportpaleis in Antwerpen. Ik heb mezelf echt opgesloten om alle liedjes te leren maar uiteindelijk kon de vaste gitarist toch optreden. Dat vond ik erg jammer.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven…
Ik vond het optreden van Sheryl Crow op Parkpop 2008 erg goed. In eerste instantie begon het optreden een beetje matig maar later werd het echt waanzinnig. Het draaide echt om de liedjes en de muzikanten waren fantastisch.

Tieneridool
Naast Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan ben ik heel erg geïnspireerd door Hank B. Marvin van The Shadows. Hij had een fantastische sound.

Beste nummer aller tijden

'I can't make you love me' van Bonnie Raitt. Er is niks mis met Iris Kroes, maar de originele versie is echt waanzinnig!

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'The concert in Central Park' van Simon & Garfunkel. De eerste plaat die ik kreeg was een van de platen van The Shadows.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht weet ik niet meer zeker omdat ik al heel lang niets meer heb gekocht. Ik denk dat het de plaat 'Mothership' van Led Zeppelin was. De laatste plaat die ik kreeg was van de band Heavy Light.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik vraag nooit een nummer aan maar ik zou dan toch gaan voor een nummer van The Jackson 5.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?

Een cd van 50 Cent. Ik hou wel van rap maar niet van dat gangster gedoe.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Beyoncé.

Welk fictief personage zou je willen zijn?

Ik zou het niet weten.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik kan op ieder moment van de dag muziek luisteren. Ik vind het heerlijk om er 's ochtends mee wakker te worden maar in de avond werkt het ook erg goed.

Bron van inspiratie
Jongeren. Ik leer ontzettend veel van leerlingen die vernieuwend bezig zijn en met te gekke ideeën komen.

Dit heb ik altijd bij me...
Mijn telefoon, sleutels en geld.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...

Mijn gitaar.

Quote
Ik heb niet een bepaalde quote, maar vind wel dat je het maximale uit je leven moet halen. Misschien iets al 'Live your life to the max.'

Droom
Er zijn heel veel dromen maar ik hoop dat Ready To Play nog bestaat als ik dood ben. Johan en ik hebben ontzettend veel energie in Ready To Play gestoken en het zou zonde zijn als dat dan ineens verdwijnt.