Oh ja joh?! met René van der Zee

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Leontine de Reede | Foto's: Eefje Lammers ,

Met punkrockband Cooper boekt, de oorspronkelijk uit Leeuwarden afkomstige, zanger/gitarist René van der Zee al vijftien jaar zowel nationaal als internationaal succes. De band werkt aan een nieuwe plaat die opgenomen zal worden in januari 2008. Bijzonder detail is dat alle Cooper platen precies 34 minuten duren terwijl dit nooit vooraf wordt bepaald. Als muziekfreak in hart en nieren werkt René ook nog als stagemanager in het Paard van Troje. De feiten op een rij.

Naam
René van der Zee

Leeftijd
38 (Verjaardag: 11 november)

Aantal Hyves en MySpace vrienden

Ik doe niet aan Hyves, dat vind ik suf en op MySpace heb ik alleen een Cooper bandpagina met, ik geloof, 1500 nog wat vrienden.

Broers/zussen
Nico, Anja, Trees, Piet, Cor, Tiny en Joselien. Ik had drie broers, nu helaas nog maar twee en dus vier zussen.

Huisdier
Nee.

Sport
Ja, drie keer in de week ben ik in de sportschool te vinden.

Beste gewoonte
Ik kook elke dag voor mijn gezin, als ik thuis ben.

Slechtste gewoonte
Botheid en een grote bek.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?

Ik schaam me nooit echt maar er zijn natuurlijk wel genânte momenten te noemen. Toen ik een jaar of 18 was ontmoette ik een vrouw van 25. Ze vroeg me waarom ik niet zo vaak op stap ging en ik antwoordde dat de reden was dat ik geen zin had om zo ver af te reizen naar het uitgaanscentrum. Ik woonde toen in Leeuwarden, waar ik ook geboren ben, en uitgaan deed je in een dorp ergens verderop. Zij vroeg me vervolgens of ik geen oudere vriendin met een auto zocht. Jaren later begreep ik ineens dat ze zichzelf bedoelde. Ik had dat wel vaker, dat dat soort dingen ineens een tijd later gingen dagen. Ik was heel naïef op dat vlak.

Favoriete plek in Den Haag?
De zee en het strand zijn de grootste voordelen van het wonen in Den Haag. Den Haag is toch de derde stad van Nederland maar het heeft ontsnappingsmogelijkheden. De stad is minder opgesloten dan bijvoorbeeld Amsterdam, waar ik nooit zou willen wonen. Tegelijkertijd zie je hier trouwens ook de lelijkste plek van Den Haag: de Pier.

Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg, maar als ik toch in de stad terecht kom, ga ik het liefst naar het Paardcafé. Dat vind ik de leukste kroeg. Stappen is niet zo mijn ding omdat ik als stagemanager in het Paard al vaak genoeg ’s avonds bezig ben. Hier en daar heb ik wel uitschieters zoals een uitschieter na het 15-jarig bestaan van Cooper in de Zwarte Ruiter. Die avond staat hoog in de boeken.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vond de Kashba wel okay en de Haagse Popweek is ook een traditie geworden. Ik werk vaak op dat soort festivals en dan kijk je er toch anders tegenaan. Leuk van de Haagse scene vind ik vooral dat er zoveel bandjes zijn. Er is ook een hoop veranderd, je hoort en ziet niet alleen meer die typisch Haagse rock met ballen uit de broek sound, een goede ontwikkeling. Dat zie je terug bij bands als Sonic Litter, All Missing Pieces en Cooper. Di-rect hoort daar voor mij ook bij en Hasselhoff, een band die bij de tijd en anders is. Het is er een stuk leuker op geworden in vergelijking met zo’n tien jaar geleden.

Irritant in de Haagse muziekscene
Waar ik me vooral kwaad over kan maken is als er spullen van een ander worden vernield in de naam van de rock ’n roll. Ik zie het gebeuren als ik aan het werk ben, maar ook wel eens als het de spullen van Cooper betreft. Je deelt als band vaak één en ander met andere bands waar je op dezelfde avond mee speelt en dan gebeurt het wel dat muzikanten apparatuur van elkaar slopen. Van die types die dan nog heel ‘stoer’ roepen: “ik liet me helemaal meeslepen door de muziek”. Daar kunnen klappen vallen, geloof me. Heel onprofessioneel en ik geloof ook dat je als band niet ver komt met zulk gedrag.

Haagse band van het moment
Er gebeurt toch wel het meeste met All Missing Pieces.

Onderschat in de Haagse muziekscene

Niemand.

Overschat in de Haagse muziekscene
Genoeg bandjes die dan weer ergens een wedstrijd hebben gewonnen. Je krijgt al gauw het idee dat het heel wat moet voorstellen maar als je dan zelf gaat kijken, blijkt het weer niks te zijn.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Misschien heb ik weinig fantasie maar ik hoef niemand anders te zijn. Wel zou ik een dagje in The Beatles hebben willen zitten tijdens opnames, maar dat is net zo onmogelijk als Superman zijn. Ik zou wel willen zien hoe zij dat nou allemaal deden als één van de meest briljante bands ooit.

Tieneridool
Ace Frehley van Kiss.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Dat was in ’79, de single ‘I was made for loving you’ van Kiss. De platen van mijn broers en zussen hebben mij uiteraard ook geïnspireerd.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De cd van The Weakerthans, een Canadese band.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘I want you to want me’ van Cheap Trick.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Altijd.

Wanneer moet het stil zijn?
Wij vreten muziek, maar als we in de auto zitten na een show van Cooper vinden we dat een mooi moment voor stilte.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Meer een genre: fusion. Maar dan ook ALLE fusion! Ik kan me sowieso over veel muziek kwaad maken dat het uitgebracht mag worden.

Bron van inspiratie
Mijn dochter. En boeken. Een hele goede vind ik het Kaartenhuis van Mark Z. Danielewski.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Platen + speler en mijn gezin.

Quote

We leven als vrienden, we rekenen als vijanden. Die is van mijn vader.

Droom
Zo lang mogelijk de dingen doen die ik nu doe; produceren, spelen, werken enzovoorts. Zonder dromen is het leven over dus… misschien een huis in Italië.