Oh ja joh?! met Nils Davidse Oh ja joh?! met Nils Davidse

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Nils Davidse

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

In een korte tijd heeft de Goudse band Handsome Poets een indrukwekkende CV opgebouwd: Ze deden mee aan de Popronde, de NS Try Out Tour, Megahit op 3FM en De Wereld Draait Door en zijn geboekt voor Noorderslag. Jazz conservatorium student Nils Davidse is de toetsenist van dit knappe gezelschap maar is ook invaltoetsenist bij de deels Haagse band Rigby. Deze week beantwoordt Nils de Oh ja joh?! vragenlijst.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

In een korte tijd heeft de Goudse band Handsome Poets een indrukwekkende CV opgebouwd: Ze deden mee aan de Popronde, de NS Try Out Tour, Megahit op 3FM en De Wereld Draait Door en zijn geboekt voor Noorderslag. Jazz conservatorium student Nils Davidse is de toetsenist van dit knappe gezelschap maar is ook invaltoetsenist bij de deels Haagse band Rigby. De tweede single 'Dance (the war is over)' moet voor nationale naamsbekendheid gaan zorgen en in januari verschijnt het debuutalbum. Deze week beantwoordt Nils de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Nils Davidse

Leeftijd
22 (2 december 1988)

Social Networks
Ik heb een Hyves profiel maar de laatste krabbel stamt geloof ik uit 2006. Ik ben daar niet actief. Ik heb net een iPhone en zit nu vaak te Facebooken. Dat is ook wel handig, omdat mijn familie bijvoorbeeld in Californië woont.

Broers/zussen
Twee oudere zussen en een zusje: Evelien, Stephanie en Jennifer.

Huisdier
We hebben thuis altijd Golden Retrievers gehad. Vorig jaar is de laatste, op 13-jarige leeftijd, overleden. Mijn zus heeft nu een hond en die komt af en toe logeren.

Sport
Vroeger sportte ik heel veel: ik deed veel aan tennis, jiujitsu, waterpolo en ik ging op een gegeven moment skateboarden en snowboarden. Ik heb twee keer mijn enkelbanden gescheurd door het boarden, dus dat was niet zo relaxed. Sinds vorig jaar ben ik een beetje gestopt met sporten: Ik heb er geen tijd meer voor.

Beste gewoonte
Ik sta positief in te leven.

Slechtste gewoonte
Mijn slechtste gewoonte was altijd dat ik overal te laat kwam. Sinds ik bij Rigby af en toe inval is dat wel veranderd: Het was de eerste band waar ik bij ging spelen, waar het een beetje bij liep en dan waren er echt roosters hoe laat we overal moesten zijn. Ik realiseerde me toen hoe relaxt het is om ergens op tijd te zijn: het is goed om de geluidsman op tijd te zien en te wennen aan de toko.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Vroeger hadden we op de middelbare school een soort glamournight met bandjes. Je kon je dan inschrijven en auditie doen. Ik zat toen in de tweede en wou een stukje doen op de piano van Hans Teeuwen: 'Dat dan weer wel'. Bij de auditie vonden ze het tof maar ik had eigenlijk nog nooit een microfoon voor mijn neus gehad. Bij de eerste avond ging het al helemaal fout: ik had de opbouw van het nummer door elkaar gehaald en al te vroeg de clou gespeeld. Ik riep 'kanker', keek de zaal in en schaamde me. Ik zat op het Gymnasium dus je moet je voor stellen wat voor mensen daar waren. Daarna nog 'sorry'. Niet iedereen had het gelukkig door: ze dachten dat het bij de act hoorde.

Favoriete plek in Den Haag?
Kijkduin. Daar ging ik vroeger met mijn familie ijs of patat eten en dan het strand op. Mijn moeder woonde vroeger in Kijkduin.

Stamkroeg
Ik kom te weinig in Den Haag om een stamkroeg te hebben. Ik heb twee keer in het Paardcafé gespeeld en dat vond ik wel echt een leuke tent.

Beste Haagse initiatief/festival
Over Beatstad en Parkpop hoor ik vaak goede dingen. Heel slecht, maar daar ben ik dus nog nooit geweest. Ik ga liever naar losse concerten. Ik ga wel graag naar North Sea Jazz: heel jammer dat dat uit Den Haag is vertrokken. The Hague Jazz vind ik ook gaaf.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind niks irritant maar het imago dat soms wordt geschetst van de Haagse scene, is naar mijn idee overdreven.

Haagse band van het moment
Ik was met de KoninginneNach in Den Haag en heb toen Di-rect gezien: toffe band, goede zanger. Ik was vooral erg onder de indruk van Soul Sister Dance Revolution: die gasten hebben zoveel energie, de attitude werkt en ze komen over alsof ze elkaar ook echt mogen.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Hoe meer mensen jou als band onderschat vinden, hoe sneller mensen je ook weer gaan waarderen. Dat groeit uiteindelijk wel.

Overschat in de Haagse muziekscene
Geen idee.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik keek vroeger vaak naar de Power Rangers en wou toen altijd de witte zijn. Nu niet meer. Ik vind Cowboy Henk altijd wel heel relaxed. Dat is een stripfiguur: een echte droogkloot met humor die niemand anders heeft.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Kleine dingen. Soms lig ik in mijn bed en dan begin ik te twijfelen of ik de auto wel op slot heb gedaan. Dan ga ik echt mijn bed uit en kijken bij de auto. Tot nu toe zat hij altijd op slot.

Tieneridool
Ik heb geen tieneridool. Ik heb wel vroeger naar verschillende dingen geluisterd, die invloed op mijn spel hebben gehad. Mijn moeder luisterde vroeger naar country, in de brugklas was het in om drum ‘n bass te luisteren en ik heb ook nog een periode naar Michael Jackson geluisterd. Toen ik Herbie Hancock hoorde, was ik gelijk geïnspireerd. Ik wilde dat ook kunnen.

Beste nummer aller tijden
Geen idee. Op dit moment ben ik helemaal ingepakt door Mutemath. Ze hebben een nummer 'Typical' en dat is zo vet. Sowieso, is het een hele inspirerende band: goede plaat, goede energie en performance.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Fire Water Burn' van The Bloodhound Gang. Ik wist niet wat het was maar het zag er wel vet uit. De eerste plaat die ik kreeg was 'Invincible' van Five. Dat was toen echt goed geproduceerd.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat de ik kocht was van Jaleel Shaw: een jazzmuzikant uit New York met een hele toffe cd. De laatste plaat die ik kreeg was 'Snakes and Ladders' van Bertolf.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik zou voor een Motown plaat kiezen: misschien iets van Marvin Gaye.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik onderweg ben. Er zijn maar weinig momenten dat ik kan zitten en echt naar muziek kan luisteren. Wanneer ik onderweg ben, is die mogelijkheid er vaak wel.

Wanneer moet het stil zijn?
Na een optreden of als ik de hele dag met muziek bezig ben geweest. Dan is het ook wel fijn om televisie te kijken.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Niemand. Iedereen moet zijn of haar ding kunnen doen. Ik vind Frans Duijts wel echt verschrikkelijk.

Bron van inspiratie
Mensen die helemaal gaan voor hun eigen ding. Ik was bijvoorbeeld laatst bij een vent in Schagen en ik vond hem heel inspirerend. Ik wilde mijn Rhodes laten reviseren en ik kwam bij hem in zijn werkplaats. Hij had er veel, is de grootste in Europa en toonde heel veel passie. Waarschijnlijk had hij zijn verhaal al honderd keer verteld, maar hij was nog steeds zo enthousiast.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een surfplank. Ik heb een tijdje gesurft en dat voelt toch als de ultieme vrijheid.

Quote
Ik neem heel vaak per ongeluk stopwoordjes over van anderen. Laatst waren we bijvoorbeeld helemaal fan van 'Ja hoor!' van het programma 'Villa Life' van Villa Achterwerk.

Droom
Ik zou wel graag in Californië willen wonen. Een deel van mijn familie woont daar en ik vind familie wel heel belangrijk. Het stomme is wel, dat als ik daar ga wonen, mijn directe familie hier woont. Mijn ultieme muziekdroom is uiteraard leven van de muziek en een gewaardeerde pianist worden. Ik heb alles over voor de muziek, dus eigenlijk drink ik ook niet om de volgende dag weer goed te kunnen presteren. Het is wel gek als ik 's avonds in Paradiso speel en de volgende dag weer bij mijn klassiek docente zit, maar ik wil gewoon een hele goede pianist worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag