Oh ja joh?! met Nikkie Freeke Oh ja joh?! met Nikkie Freeke

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Nikkie Freeke

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

De 16de editie van Plein Open wordt vandaag om 13.00u geopend met een optreden van The Relish. Bassiste Nikkie Freeke stond twee jaar eerder al op dit festival, maar maakte met de band ook veel indruk op The Hague Jazz en in het voorprogramma van Rigby. Geselecteerd worden voor de Popronde 2010 is een logisch gevolg voor dit Haagse gezelschap. De conservatoriumstudente speelt daarnaast in Djem, de coverband Hit Me! en is invalbassiste bij Jenny Lane en ex-Idols kandidaat Charlene.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

De 16de editie van Plein Open wordt vandaag om 13.00u geopend met een optreden van The Relish. Bassiste Nikkie Freeke stond twee jaar eerder al op dit festival, maar maakte met de band ook veel indruk op The Hague Jazz en in het voorprogramma van Rigby. Geselecteerd worden voor de Popronde 2010 is een logisch gevolg voor dit Haagse gezelschap. De conservatoriumstudente speelt daarnaast in Djem, de coverband Hit Me! en is invalbassiste bij Jenny Lane en ex-Idols kandidaat Charlene. Daarnaast geeft ze ook basles en coaching.

Naam
Nikkie Freeke

Leeftijd
20 (18 juni 1990)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb een Hyvesprofiel maar doe er maar weinig mee. Ik zet er alleen op dat ik moet optreden en af toe plaats ik wat foto's. MySpace heb ik ook; ik probeer het bij te houden omdat het handig is voor muzikanten. Ik ben eigenlijk eerder actief op Facebook; ik vind het wat gezelliger denk ik?

Broers/zussen
Ik heb een broer, Koen. Hij is 23 jaar. Mijn zus heet Tessa en zij is 25 jaar.

Huisdier
Mijn eigen kat woont bij mijn moeder, maar bij mij en mijn huisgenoten thuis, hebben we een kat met één oog.

Sport
Ik squash af en toe en om even uit te waaien ga ik longboard. Ik heb zo'n tien jaar gehockeyd maar daar heb ik geen tijd meer voor.

Beste gewoonte
Ik ben heel sociaal. Als je een vriend van me bent, ben ik echt heel trouw.

Slechtste gewoonte
Ik kan me soms, zonder reden, ontzettend irriteren aan iemand. Bij sommige mensen heb ik dat, bij anderen niet. Dat vind ik wel een slechte gewoonte.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik kan niet echt iets bedenken, maar ik heb wel één keer echt goed gekotst van de alcohol. Ik stop altijd wel op tijd met drinken, want dan vind ik het vaak niet leuk meer. Die avond was ik al dronken voordat ik in de stad was, en ging naar het Paardcafé. Ik moest op een gegeven moment nodig kotsen, maar alle wc's waren bezet dus toen heb ik de hele wasbak volgegooid. Uiteindelijk heeft de portier een ander meisje eruit gezet, omdat hij dacht dat zij het had gedaan.

Favoriete plek in Den Haag?
Het strand. Vooral 's avonds, lekker uitwaaien. Ik kom er niet vaak, maar ik vind het wel heerlijk.

Stamkroeg
Ik denk de Boterwaag, Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vind het tof dat er zoveel gebeurt in Den Haag. Parkpop heeft een goede sfeer, The Hague Jazz is tof en The Hague Festivals vind ik ook leuk.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik heb soms het gevoel dat mensen elkaar hier wegkijken. Iedereen moet gewoon muziek kunnen maken, of het nou goed of slecht in elkaar zit. Het draait toch vooral om plezier.

Haagse band van het moment
Mijn eigen bandje vind ik heek leuk, of mag ik dat niet zeggen? Ik vind het altijd heel tof om te zien als een band energie heeft en dat hebben zowel Soul Sister Dance Revolution als The Fudge.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Geen idee.

Overschat in de Haagse muziekscene
Soms is eigenlijk de hele scene overschat. Den Haag is niet alles, er is nog zoveel meer.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik wilde vroeger altijd Timon zijn, van Timon & Bumba. Dat vond ik echt een te gek stokstaartje: lekker bijdehand en direct en ik moest altijd om hem lachen.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Veel. Als ik last heb van stress of zorgen, ga ik er pas over nadenken in bed. Ik ben een denker en als daar geen tijd voor is, kan dat pas 's nachts. Dat vind ik wel vervelend.

Tieneridool
Ik was vroeger fan van 'Five'. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar ik vond de liedjes gewoon leuk. Ik luisterde vroeger eigenlijk nauwelijks naar muziek, dat is pas echt begonnen toen ik basgitaar ging spelen.

Beste nummer aller tijden
Ik heb daar weleens over nagedacht, maar ik kom er gewoon niet uit. Ik heb natuurlijk wel een aantal liedjes die ik vaak luister. Alle muziek past wel bij een bepaald moment. Als ik een rotsituatie achter de rug heb, luister ik graag naar 'Don't stop me now' van Queen. Heel hard, en dan is het rotgevoel vaak wel weg. Als het zonnig is en mijn balkon staat open, luister ik bijvoorbeeld graag naar Zuco 103 . Ik luister ook heel veel naar Stevie Wonder; dat is toch wel een groot voorbeeld voor me.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Toen ik jong was, heb ik een keer een kunstworkshop gevolgd, waar ik een kunstwerk moest maken van allerlei blokjes. Ik had al die blokjes gewoon een beetje opgeplakt en er totaal niet over nagedacht. Aan het eind van de dag werden alle kunstwerken opgehangen en heeft een man mijn stuk gekocht. Hij vond het echt helemaal te gek. Van dat geld heb ik mijn eerste cd gekocht: 'Invincible' van Five. De eerste plaat die ik kreeg was een single van Aqua; 'Dr. Jones'.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht weet ik niet meer, maar ik heb wel laatst een muziek-dvd gekocht. Dat was 'Live at Last' van Stevie Wonder. De laatste plaat die ik kreeg was 'Monsters' van Jenny Lane.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik vraag nooit nummers aan maar dan zou ik toch kiezen voor 'Red Alert' van Basement Jaxx. Voor een feestje is dat echt gewoon 'gaan'!

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Afgezaagd, maar dat kan vrijwel altijd wel.

Wanneer moet het stil zijn?
Als het een zware dag is geweest of ik heb veel muziek gemaakt, dan moet het als ik thuis ben wel even stil zijn.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Het is stom, want iedereen mag gewoon doen waar hij of zij zin in heeft, maar artiesten zoals Gerard Joling en Frans Bauer vind ik toch wat minder.

Bron van inspiratie
Andere muzikanten. Iedere artiest heeft wel zijn eigen stijl of iets dat inspireert. Bij de grotere artiesten zouden dat bijvoorbeeld John Mayer, Jamiroquai, Erykah Badu of Nikka Costa zijn.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Als ik er dan toch heen ga, laat ik me droppen door iemand die ik ken. Ik neem een paar vrienden mee, een tent en een gitaar en na een paar dagen mogen ze ons weer komen ophalen.

Quote
Ik zeg heel vaak 'nerd' en als ik door heb dat ik het vaak zeg, dan zeg ik 'nerd, nerd afgekeurd'.

Droom
Mijn droom is kunnen leven van de muziek, maar dan wel op een realistische manier; een paar dagen lesgeven, in projecten spelen en een eigen bandje om mijn ei in kwijt te kunnen. Eigenlijk doe ik dat al, maar ik wil het naar een nog hoger niveau tillen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag