Oh ja joh?! met Mickael Franci Oh ja joh?! met Mickael Franci

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Mickael Franci

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Wanneer je drie keer op Lowlands en twee keer op Noorderslag staat en onder andere hebt getourd door Mexico, de Balkan en Spanje dan mag je spreken van een super CV. Mala Vita mag daar nog een hoogtepunt aan toevoegen: de track 'Don't leave me lonely' zal worden gebruikt in de Amerikaanse televisieserie Chaos. De opvolger van de in 2009 verschenen cd 'En Exilio' moet na de zomer verschijnen maar eerst schuift frontman Mickael Franci bij ons aan voor een Oh ja joh?!

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Wanneer je drie keer op Lowlands en twee keer op Noorderslag staat en onder andere hebt getourd door Mexico, de Balkan en Spanje dan mag je spreken van een super CV. Mala Vita mag daar nog een hoogtepunt aan toevoegen: de track 'Don't leave me lonely' zal worden gebruikt in de Amerikaanse televisieserie Chaos. De opvolger van de in 2009 verschenen cd 'En Exilio' moet na de zomer verschijnen maar eerst schuift frontman Mickael Franci bij ons aan voor een Oh ja joh?!

Naam
Mickael Carlo Victor Franci

Leeftijd
30 (14 mei 1980)

Social networks
Ik heb een Facebook- en Twitteraccount omdat iedereen zegt dat dat handig is, maar ik heb er heel weinig gevoel voor om het bij te houden. Ik vind het eigenlijk verschrikkelijk. Het vluchtig plaatsen van quotes is niets voor mij.

Broers/zussen
Een halfzusje (Mara) en twee halfbroers (Gitan en Jiri).

Huisdier
Geen, maar ik heb wel een tijd een hondje gehad.

Sport
Ik loop af en toe hard. Als we op tour zijn en we treden drie of vier keer per week op dan is dat voor mij sporten. Nu zijn we bezig meteen album en moet ik blijven bewegen. Ik heb een keer een periode niet gesport en toen we weer gingen optreden was ik gelijk buiten adem. Aan het einde van de show kon ik niet meer goed zingen.

Beste gewoonte
Ik sta voor veel dingen open.

Slechtste gewoonte
Ik ben een chaoot. Ik vergeet soms dingen en ben ongedisciplineerd.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Geen.

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn ouders hadden vroeger op het Plein een Italiaans restaurant, Toscana. Het is nu weg maar de luifeltjes hangen er nog steeds. Iedere keer als ik daar langs loop krijg ik wel een heel nostalgisch gevoel. Dat was vroeger voor mij als kleine jongen echt een bijzondere plek.

Stamkroeg
Mijn stamkroeg zit in Delft; De Joffer. In Den Haag is het Paard een belangrijke plek voor mij; daar hebben we vaak gespeeld, cd-presentaties gehouden en er lopen veel bekenden rond.

Beste Haagse initiatief/festival
Parkpop. Daar hebben we wel één van de tofste optredens gehad. Het is een gigantisch festival met een goede sfeer.

Irritant in de Haagse muziekscene
Niks.

Haagse band van het moment
Splendid. Ik heb ze al heel vaak gezien, maar het blijft vet. Ik kijk erg uit naar de nieuwe cd.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik heb geen idee. Ik vind Den Haag een hele sterke muziekstad. Er zijn genoeg initiatieven, popcentra's en festivals.  In Delft is dat toch minder. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat de scene een beetje gesloten is.

Overschat in de Haagse muziekscene
De Haagse sound. Men denkt bij de Haagse sound aan Kane, Di-rect en Anouk terwijl de Haagse sound naar mijn idee juist heel divers is. In Den Haag kan alles: er is bijvoorbeeld ook reggae, punk en dance.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik wilde vroeger altijd Indiana Jones zijn. Ik keek naar de films en wilde ook met een zweep door de bossen gaan. Ik ben wel een sensatiezoeker en een avonturier.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Over het algemeen slaap ik goed maar ik kan soms wel wakker liggen van een muzikaal idee.

Tieneridool
Ik had geen idolen maar was wel weg van bepaalde bands, Manu Chao bijvoorbeeld. Ik heb van hun bijvoorbeeld optredens gezien in Praag. Het is een grote inspiratiebron geweest voor mijn muziek.

Beste nummer aller tijden
Niet een nummer, wel een album: 'London Calling' van The Clash. Het is een blauwdruk geweest voor alles wat daarna is gekomen. Een punkband die alle grenzen weggooide en deden wat ze tof vonden. Alle bands die dat doen, maken voor mij goede muziek.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van London Beat. Dat is wel heel erg fout en daar luister ik ook niet meer naar. De eerste plaat die ik kreeg was denk ik van R.E.M. Toen zij de hit 'Losing my religion' hadden ging ik daar helemaal in op. Dat luister ik ook niet meer, maar het is wel goede muziek.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop zelden cd's maar omdat ik een platenzaak werk, luister ik daar veel cd's. De cd 'Dark Side Of The Moon' van Pink Floyd is gecoverd door een reggaeband en van die plaat is weer een remix gemaakt door Easy Star All-stars. Dat vind ik echt fucking vet. De laatste plaat die ik kreeg weet ik niet meer.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Soms ben ik dj en dan draai ik veel Balkantracks. Het nummer 'Raise up your hand' van Kiril draai ik altijd want dat werkt als een tiet.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik in de platenzaak sta. Daar kan ik het lekker hard aanzetten en echt op gaan in de muziek.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik de hele dag bezig ben geweest met muziek, dan hoef ik ook even niks te horen. Ik draai thuis bijvoorbeeld zelden muziek.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik word wel een beetje moe van die Volendammers. Ik vind het leuk voor ze, maar de scheidslijn die je had tussen mensen die van alternatieve muziek houden en van Volendam is weg. Ik kom nu weleens op festivals waar ik backstage naast Jan Smit sta te wachten. Niks mis met die gozer maar ik heb wel een overkill gekregen van al die muziek.

Bron van inspiratie
Per periode is het verschillend. Lange tijd heb ik me laten inspireren door reizen, maar de laatste plaat gaat ook deels over mijn liefdesleven. Ik dacht: “Fuck it! Dit is wat ik voel.” Ik ga er ook niet omheen draaien.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een goede vriend, een heleboel drank en een gitaar. Daar kan ik me goed mee redden.

Quote
'Vivere Senza Rimipianti'. Dat is Italiaans voor 'leven zonder berouw'.

Droom
Ik heb natuurlijk ambities maar dat vind ik geen dromen. Ik wil met de band overal komen: Een groot genoeg publiek hebben om door heel Europa te kunnen blijven spelen. Mijn droom is om rust te hebben in het leven. Te weten dat alles oké is en er geen zorgen zijn. Ik zou ook graag nog in Italië willen wonen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag