Oh ja joh?! met Michael Baumgarten Oh ja joh?! met Michael Baumgarten

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Michael Baumgarten

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Een paar maanden geleden ruilde bassist Michael Baumgarten Rotterdam in voor Den Haag en voegde hij zich bij Soul Sister Dance Revolution. Naast SSDR speelt Michael ook in Haywire, geeft hij bandcoaching bij Ready To Play en was hij eerder op het podium zien met Yasmin, The Moscow Express, Jeruma en Ginger. Michael speelt aanstaande donderdag in de SuperMarkt met Soul Sister Dance Revolution.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Een paar maanden geleden ruilde bassist Michael Baumgarten Rotterdam in voor Den Haag en voegde hij zich bij Soul Sister Dance Revolution. Zijn vuurdoop vond plaats in het Paardcafé tijdens The Live I Life en hij speelde dezelfde avond ook nog mee tijdens Jam de la Crème op het Spuiplein. Naast SSDR speelt Michael ook in Haywire, geeft hij bandcoaching bij Ready To Play  en was hij eerder op het podium zien met Yasmin, The Moscow Express, Jeruma en Ginger. Michael speelt aanstaande donderdag in de SuperMarkt met Soul Sister Dance Revolution.

Naam
Michael Martin Baumgarten

Leeftijd
30 (12 november 1980)

Social Networks
Facebook. Iedereen heeft het, zelfs de kat van je buren. Het is een hele makkelijke manier om contact te houden met elkaar. Een Hyves profiel heb ik ook, maar dat is een beetje een doodlopende zaak. Hetzelfde geldt voor MySpace; dat vind ik echt te lelijk om naar te kijken.

Broers/zussen
Eén zusje, Mirjam (28).

Huisdier
Twee katten; Pip en Pepper.

Sport
Geen. Vroeger deed ik nog aan basketbal en voetbal maar volgens mij gaan muzikant zijn en sporten gewoon niet samen.

Beste gewoonte
Ik ben vaak op tijd.

Slechtste gewoonte
Ik ben heel erg chaotisch en kan niet plannen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik weet het niet meer zo goed, maar ik ben een keer een discotheek uitgezet. Ik was heel erg dronken en hing over een stoel heen. Naast me lagen allemaal plasjes kots die niet van mij waren. De security heeft mij er toen letterlijk uitgegooid. Op de een of andere manier ben ik wel thuisgekomen en heb daar toen elk half uur gekotst. Dat vond ik welbeschamend, ook naar mijn ouders toe.

Favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt en Scheveningen vind ik te gek. Scheveningen is natuurlijk te commercieel voor woorden en de meeste Hagenezen spugen er op, maar ik vind het gewoon tof.

Stamkroeg
De Grote Markt en het Paardcafé. De Grote Markt is ook echt wel de reden waarom Den Haag zo'n muziekscene heeft: Het is dé ontmoetingsplek.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vind de samenwerking van Crossing Border met het showcase festival SXSW in Austin, Texaste gek. De mogelijkheid om met je band naar Amerika af te reizen en daar te spelen is heel tof. Jam de la Crème vind ik ook een goed initiatief.  Naar mijn idee is het beste initiatief in Den Haag de bands die hier worden gestart. Niet alles, maar gewoon dat er überhaupt initiatief is. In Rotterdam zie je dat niet.

Irritant in de Haagse muziekscene
De Haagse scene is soms gesloten; als je er niet bij hoort, dan hoor je er ook echt niet bij. Ik vind dat Haagse bands ook wel buiten Den Haag dingen mogen doen. De scene is hier zo sterk, dat als de mentaliteit bestaat “We gaan de fucking wereld overnemen” dat dat misschien ook wel lukt.

Haagse band van het moment
Ik ben heel erg onder de indruk van Pitch Blond, Pop Up Animal Kids en Moonpilot. Di-rect vind ik ook niet normaal goed geworden. Vince heeft daar naar mijn idee een heel groot aandeel in gehad. On-Nederlands goed.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Laatst heb ik The Levi's gezien. Stiekem had ik daar geen hoge pet van op maar ik vond het erg leuk.

Overschat in de Haagse muziekscene
Weet ik niet.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Spiderman. Ik vind het idee dat hij overdag een onwijze nerd is en ’s avonds heel cool doet tof. Maar wel Spiderman uit de stripboeken.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik slaap heel snel en goed maar word 's ochtends al vroeg wakker. Dan ga ik liggen piekeren over wat ik allemaal nog moet doen. Ik ben een perfectionist dus daar kan ik dan wel van wakker liggen.

Tieneridool
Ik had als kind veel idolen maar de bassist Jason Newsted, die toentertijd bij Metallica speelde, vond ik vroeger heel gaaf. Toen ik werd gevraagd om te bassen in een schoolbandje, moest ik gelijk aan hem denken; die gast op de bas met al die effecten. Ik vond het gaaf omdat ik dacht dat ik dat dan ook kon doen. Als beginnend muzikant lijkt het alsof je idolen per maand wisselen omdat je alles wil ontdekken en zoveel tof vind.

Beste nummer aller tijden
Ik moest op school een keer een lijstje maken met naar mijn idee de beste tien nummers die ooit waren uitgebracht. Ik heb een week lang voor mijn cd-kast gezeten. 'All I need' van Air stond toen op één en ik denk nu nog steeds. Die hele lading en de sfeer vind ik te gek van dat nummer. Van de laatste tijd vind ik 'Rolling in the deep' van Adele ook wel akelig dicht in de buurt komen. Misschien niet de sfeermaar dat liedje is zo sterk.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Dee erste plaat die ik kocht was 'Chaos A.D.' van Sepultura. De eerste plaat die ik kreeg was volgens mij van Guns N' Roses.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop geen cd's omdat ik het te duur vind en ik vind het digitaal verkrijgen van muziek normaal. Muzikanten moeten gewoon op een andere manier hun geld verdienen. De laatste cd die ik heb gedownload was 'Wasting Light' van Foo Fighters. De laatste plaat die ik kreeg was de EP van The Crossover; een Haags bandje dat ik coach.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Als iedereen dronken is en het huis wordt getrasht dan mag 'Killing in the name' van Rage Against The Machine wel op. Dan mag iedereen aan het plafond en los (maar niet in mijn huis).

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Ochtends tijdens ontbijten.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik slaap of een heavy dag bandcoaching er op heb zitten.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Van mij hoeft niemand te zwijgen. Iedereen moet gewoon doen wat hij of zij wil doen.

Bron van inspiratie
Alles. Vooral mensen maar natuurlijk ook andere muziek. Triggerfinger heb ik bijvoorbeeld laatst in het Paard gezien: Fantastische band door de attitude, muziek en sound.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn bas en mijn meisje.

Quote
Ik zeg in mijn hoofd heel vaak 'what the fuck?!' Dat denk ik echt heel vaak, zeker als ik iets niet begrijp.

Droom
Ik wil wel met een bandje de wereld over en ik zou alles voor elkaar willen hebben. Dat je gewoon alles kan doen wat je wil doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag