Oh ja joh?! met Melle de Boer

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Melle de Boer lijkt niet stil te zitten: de man achter John Dear Mowing Club brengt niet alleen muziek maar maakt ook kunst, schrijft columns voor 3voor12 Den Haag en organiseert op 1 oktober zijn eigen Mowingclub Festival in het Paard. Hier zal hij zijn nieuwe cd, waarvoor hij liedjes schreef met Henk Koorn, presenteren en zullen tevens andere artiesten als Jenny Lowe Stearns het podium betreden. Melle stond al eerder drie keer op Crossing Border, speelde op SXSW in Texas, Noorderslag en Popkomm Berlijn en wil in de toekomst een nieuwe Smutfish cd uitbrengen. Melle kan niet in het lijstje van bekende Haagse koppen ontbreken en beantwoordt deze week de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Melle de Boer
 
Leeftijd
38 (15 november 1972)
 
Social networks
Ik Facebook veel; een makkelijke manier om te zeggen wat je aan het doen bent. Er moet ook nog een MySpace profiel zijn, maar daar durf ik niet meer op in te loggen: zoveel berichten en aanvragen van vriendschappen en bands waar ik nog nooit van heb gehoord. Het is uitgegroeid tot een soort monster. Ik ben heel voorzicht met Twitter bezig, maar dat begrijp ik nog niet helemaal.
 
Broers/zussen
Een broer, Jasper, en een halfbroertje, Pim.
 
Huisdier
Geen. Ik zou wel graag een kat willen, maar ik ga me daar te veel aan hechten.
 
Sport
Ik voetbal soms met ateliergenoten. We zitten in een oude school in Moerwijk. Toen de gymzaal nog een gymzaal was voetbalden we er bijna dagelijks. Nu is het een expositieruimte.
 
Beste gewoonte
Ik probeer heel dicht bij mezelf te blijven en volgens mij lukt dat aardig.
 
Slechtste gewoonte
Ik ben misschien te perfectionistisch: Bij alles vraag ik me af of ik het wel goed doe.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Voor heel veel dingen, omdat ik me al vrij snel schaam. Als ik naar de bakker ga, dan kan ik me al schamen omdat ik last heb van een spraakgebrek. Er is niet een ding waar ik me perse voor schaam, maar bij het eerste optreden van Smutfish buiten Den Haag, was ik erg nerveus en ik wilde dat alles goed zou gaan. Ik zat tijdens dat optreden op een barkruk en viel om toen ik net begonnen was. Toen schaamde ik me en had ik even het gevoel dat ik niet meer live zou moeten spelen.
 
Favoriete plek in Den Haag?
Mijn atelier. Hoewel het gelegen is in de wat treurige wijk Moerwijk, is mijn atelier een fijne, rustige plek.
 
Stamkroeg
Ik heb niet een bepaalde stamkroeg maar momenteel is het De Paas. Het is een bar zoals een bar moet zijn; veel aanbod, sfeervol en iedereen komt er wel eens.

Beste Haagse initiatief/festival
Crossing Border. Ik vind het een heel bijzonder festival; geen enkel ander festival combineert op die manier literatuur met muziek. Er speelt daarnaast altijd wel iets dat ik nog niet ken en daarna wil volgen.
 
Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind de Haagse muziekscene eerder leuk dan irritant, maar ik vind wel dat bands wat meer lef mogen hebben. Het is wat braaf allemaal. Omdat er erg veel voor ze georganiseerd wordt, zullen ze niet zo snel zelf met iets bijzonders komen.
 
Haagse band van het moment
The Deaf, daar kom je niet onderuit. The Bohemes zie ik vaak in de Sahara Studio. Zij stoppen veel energie en moeite in hun muziek. Die gun ik het ook.
 
Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vind het juist wel goed als iets onderschat wordt. Voor mezelf zijn mooie dingen toch vaak dingen waar niet veel mensen van houden omdat ze er niet van afweten. Als er veel mensen naar gaan luisteren, heb ik de neiging af te haken.
 
Overschat in de Haagse muziekscene
Ik vind het niet gepast om andere bands zwart te maken.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn?
Bo Duke van The Dukes of Hazzard: het ideale leven. Zijn leven is vrij simpel maar hij maakt toch spannende dingen mee.
 
Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig heel veel wakker maar dat vind ik niet helemaal niet erg. Ik schrijf veel liedjes ’s nachts en het is het ideale moment om goed over bepaalde dingen na te denken.
 
Tieneridool 
Vroeger was ik heel erg gek van superhelden; ik las veel stripboeken van Superman en X-Men.

Beste nummer aller tijden
Dat veranderd steeds. Het is al heel lang 'Down by the river' van Neil Young. Alles klopt daar aan.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de soundtrack van ‘Flash Gordon’ van Queen. Ik vond de film nogal griezelig en heb er heel lang niet naar durven luisteren. Nu wel, maar nu vind ik het niet meer leuk. De eerste plaat die ik kreeg kan ik me niet meer goed herinneren maar ik denk dat het een sprookjes LP was.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop nog maar zelden cd's, maar de laatste die ik kocht was 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt. Een hele mooie cd, die ik vaak in mijn atelier draai. De laatste plaat die ik kreeg was van Timber Timbre. Die kreeg ik van Michel Behre tijdens het Walk The Line festival.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik kom nooit op feestjes waar je iets aanvraagt, maar een liedje van Leonard Cohen heel hard draaien, dat doet een feestje altijd goed!
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik naar mijn atelier fiets, luister ik graag naar mijn iPod op shuffle.
 
Wanneer moet het stil zijn?
Als ik aan het opnemen ben. In mijn atelier neem ik graag op, maar dan zul je zien dat er tijdens de opname een vrachtwagen langs rijdt.
 
Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik luister niet naar dingen die ik niet leuk vind, dus zwijgen hoeft van mij niet.
 
Bron van inspiratie
De bron van mijn liedjes zijn vaak biografisch. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Ik haal bijvoorbeeld inspiratie uit de dingen die ik mee maak of de mensen waarmee ik praat.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee... 
Niks. Als je het doet, moet je het goed doen. Als ik er dan weer af kom, wil ik kunnen denken: “zonder iets of iemand heb ik dat overleefd”.
 
Quote
Ik las laatst in het Straatnieuws “vertrouw op god, maar zet wel je fiets op slot”.
 
Droom
Ik leef wel ongeveer mijn droom; mijn beeldende kunst en muziek echt één ding laten zijn. Iets meer geld eraan overhouden zou wel fijn zijn.