Oh ja joh?! met Matto Kranenburg

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Matto Kranenburg is een muzikant die zich niet aan één genre bindt. Hij speelt gitaar bij Capisce? en Sir+, maar is ook actief als bassist bij Rondje Doe Maar en Tess et Les Moutons Magnifiques. De meeste mensen kennen hem van Handsome 3some en Kane, maar hij speelde ook bij Seven en The Blues Rock ’n Soul Review. Nadat Matto een paar jaar afstand nam van de Haagse muziekscene om aan zichzelf te werken, is hij blij weer te kunnen genieten van het leven en de muziek. Matto duikt binnenkort de studio in met Tess et le Moutons Magnifiques en staat in 2013/2014 in the theaters met Rondje Doe Maar. Deze week beantwoordt Matto de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Matto Mattheus Pieter Leendert Kranenburg

Leeftijd & Bday
45 (18-9-1967)

Social Networks
Ik heb alleen een Facebook account. Het werkt makkelijk en is overzichtelijk.  

Broers/zussen
1 zus, Dorette.

Huisdier
Een Engelse bulldog, geweldig beest, en een paar vissen. We passen nu ook een tijdje op de twee katten van Kim (zangeres van Capisce?).

Sport
Ik voetbal en fitness. Veel mensen vinden het dodelijk saai op zo’n loopband of fiets, maar voor mij is het echt een soort meditatie.

Beste gewoonte
Ik ben een evenwichtig mens die niet meer bij iedere tegenslag in bed kruipt en een ben een stuk liever voor mezelf.

Slechtste gewoonte
Roken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik moest een keer optreden en zat heel slecht in mijn vel. Toen het allemaal niet op de manier ging zoals ik dat wilde, ben ik na de eerste set in de auto gestapt en weggereden. Ik heb me echt schandalig gedragen en zie die avond wel als één van mijn grootste dieptepunten. 

Favoriete plek in Den Haag?
Thuis.

Stamkroeg
Ik ga niet de kroeg in, maar als ik moet optreden kom ik graag in het Paard Café, de Oude Mol en het Hoekpandje. Als ik met mijn vrouw en kind een drankje ga drinken eindigen we altijd op de Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème vind ik echt ontzettend gaaf. Als muzikant zijnde omdat er echt naar elkaar wordt geluisterd. Je gaat met nul afspraken het podium op, niemand is bang en iedereen gunt elkaar de ruimte. Geen egotripperij. Echt terecht dat zij de Haagse Pop Prijs hebben gewonnen.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Er zouden meer gelegenheden moeten komen waar het mogelijk is om niet op orkaankracht te moeten spelen. Op veel plekken in de stad is het niet meer mogelijk om fatsoenlijk op te treden door het geklaag van buurtbewoners. Als er een bandje begint met spelen en na 5 minuten een buurvrouw aan de telefoon hangt en de kroeg altijd aan het korte end trekt, dan vind ik dat echt doorgeslagen. Ik zal ook niet blij zijn als er onder mij een muziekschool wordt geopend, maar dan heb je een andere situatie dan als die muziekkroeg er al 20 jaar is en jij er vervolgens gaat wonen en klagen. Dat vind ik echt belachelijk.

Haagse band van het moment
F vind ik heel leuk. Richie (drummer) en Nik (bassist/zanger) spelen al vanaf de luiers met elkaar en dat hoor je gewoon. Dat is echt een machine. Ik vind het ook leuk dat Urban Heroes weer bij elkaar is.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Geen idee, het gaat zoals het gaat. 

Mijn muzikale hoogtepunt
Als je precies in een liedje vangt wat je eigenlijk wil zeggen, vind ik dat vaak mooier dan wanneer je op het podium het liedje uitvoert. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig schrijf afspraken met Ivar Keuren, dan krijg je echt een boost van energie en ideeën.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Een paar jaar geleden heb ik Sinead O'Connor in het Paard zien optreden. Het Europees Kampioenschap voetbal was toen bezig en ik had die avond eerst met een paar vrienden de wedstrijd gezien. We zaten al toeterend in de auto omdat we de wedstrijd hadden gewonnen en kwamen daarna in een hele andere omgeving terecht. Het was een heel gaaf concert: intiem en expressief.

Tieneridool
The Beatles en Doe Maar. Ik stond altijd op mijn zolderkamer Paul McCartney na te doen. Mijn eerste concert was van Doe Maar. Dat was echt geweldig, ik ging zwevend naar huis.

Beste nummer aller tijden
Dat moet wel een nummer van Radiohead zijn. Ik vind alles van ‘Ok Computer’ gaaf en dan vooral het nummer ‘Exit music (for a film)’. Als Thom Yorke gaat zingen, ga ik echt dwars door midden, dat vind ik zo gaaf.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van The Osmonds Brothers. De eerste plaat die ik kreeg was een bandje van de rode en de blauwe dubbelalbums van The Beatles met hun bekendste hits.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik luister zelden thuis naar muziek. Als ik na een bepaald tijdstip muziek ga luisteren, dan speelt mijn ADHD op en ben ik een nacht kwijt. Dan wil ik bijvoorbeeld alles van de artiest weten en laat ik alles uit mijn handen vallen. Het is één van de redenen dat ik maar weinig muziek koop. De laatste cd die ik heb gekocht was een cd van K3 voor mijn dochtertje. Je kan zeggen wat je wil, maar als je ziet wat voor effect die muziek op die kleine heeft, dan heb ik toch respect voor de liedjesschrijvers. De laatste plaat die ik heb gekregen weet ik niet meer.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Geen idee, maakt me niet zoveel uit. Ik vraag niet zo snel een nummer aan. 

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Het hangt van het persoon af. Als ik een hekel aan je heb en weet dat jij een schompeshekel hebt aan The Beatles, dan geef ik je natuurlijk een cd van The Beatles.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Ik zou graag van bands die ik gaaf vind, willen weten hoe de liedjes die je kent zijn ontstaan en hoe het proces er uit ziet tot de versie die op de plaat verschijnt. Denk aan bands als Triggerfinger, Doe Maar, Foo Fighters, Radiohead en The Beatles.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Als vader zijnde Mega Mindy. Die sluit echt al het kwaad.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Voor 22.00 uur, dan kan ik er nog iets mee.

Bron van inspiratie
Ik word blij als een liedje slim in elkaar zit. Het maakt dan niet uit wat voor genre het is. Ik kan muzikaal opgewonden raken van bepaalde vocalisten, dan word ik heel erg blij en fanatiek. Ik heb dat onlangs bijvoorbeeld nog gehad met Ivar. Metersdik kippenvel. Ik kan ook leren van mensen die lekker in hun vel zitten. 

Dit heb ik altijd bij me..
Plectrums, sigaretten. 

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik zou het heerlijk vinden om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten. Ik heb niet meer nodig dan mijn vrouw, kind en een gitaar.

Quote
Ik ben niet zo van de quotes.

Droom
Privé hoop ik dat mijn kind een evenwichtig en gezond mens blijft en dat mijn vrouw en ik daar zo lang mogelijk van mogen blijven genieten. Muzikaal gezien ben ik op dit moment hartstikke blij hoe het loopt. Dat ik straks met Rondje Doe Maar het theater in ga is een droom die uitkomt, maar ik zou ook graag een keer een clubtour willen doen.