Oh ja joh?! met Marlon Mooijman

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Nadat zijn band Crap Suzette uit elkaar ging, begon drummer Marlon Mooijman, samen met zijn broer Dylan, met de zoektocht naar bandleden voor een nieuw project. Het resultaat is de band Grace en vanavond wordt vanaf 23.00 uur alweer de eerste EP ‘Lightness and Weight’ in de Zwarte Ruiter gepresenteerd. Naast Grace, speelt Marlon in November's Dream, geeft hij drumles, valt hij in bij coverbands en is hij ook nog aan een nieuwe studie begonnen. Druk!

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Nadat zijn band Crap Suzette uit elkaar ging, begon drummer Marlon Mooijman, samen met zijn broer Dylan, met de zoektocht naar bandleden voor een nieuw project. Het resultaat is de band Grace en vanavond wordt vanaf 23.00 uur alweer de eerste EP ‘Lightness and Weight’ in de Zwarte Ruiter gepresenteerd. Naast Grace, speelt Marlon in November's Dream, geeft hij drumles, valt hij in bij coverbands en is hij ook nog aan een nieuwe studie begonnen. Druk!

Naam
Marlon Mooijman

Leeftijd
21 (6 augustus 1988)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb een Hyvesprofiel en mijn band ook. Op mijn persoonlijke profiel heb ik zo'n 240 vrienden en Grace heeft denk ik 3000 vrienden. MySpace, daar doe ik helemaal niets meer mee.

Broers/zussen
Dylan (23). Ik speel met hem in Grace en ik ga heel goed met hem om.

Huisdier
Heb ik niet. Vroeger had ik een konijn maar ik ben allergisch voor al dat haar. Zeker als ik een kat zie word ik helemaal gek, binnen 10 minuten heb ik last van m’n ogen. Ik heb ook goudvissen gehad, maar dat telt niet.

Sport
Ik fitness. Ik heb tot m’n 17e op een aardig niveau aan judo gedaan maar na een tijd besef je je wel dat het niet koel is om je 4 tot 5 keer per week kapot te trainen, op je gewicht te letten en zware wedstrijden te draaien. Bij het winnen van een wedstrijd krijg je een beker en de eer, je houdt er niks aan over. Zeker toen ik meer ging drummen, had ik minder tijd en zin om te judoën.

Beste gewoonte
Als ik eenmaal ergens aan begin, dan ga ik er ook helemaal voor.

Slechtste gewoonte
Ik ben een beetje chaotisch en heb geen agenda. Ik kan het gewoon niet! Ik schrijf er één keer wat in en daarna vergeet ik het. Ik ben een dubbele afspraak planner. Ik zeg ieder jaar dat ik zo'n ding ga kopen maar als het goed is, gaat het dit jaar echt gebeuren.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me eigenlijk nergens voor. In het verleden leven schiet gewoon niet op.

Favoriete plek in Den Haag?
Ik woon nog niet in Den Haag, maar ben het wel van plan. Ik vind al dat groen en bos toch wel heel relaxed. Ik heb niet echt een ideale plek. Ik vind de Grote Markt of Scheveningen wel tof.

Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg maar kom wel het meest in het Paardcafé, de Boterwaag en de Zwarte Ruiter.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik denk dat Den Haag veel goede initiatieven heeft maar vooral veel toffe festivals. Kijk maar naar Parkpop, Schollenpop en Plein Open. Het is gewoon cultuur en hoort bij Den Haag. Ik vind Jam de la Crème ook wel tof, omdat ik van mening ben dat de bands in Den Haag te geïsoleerd leven. Er wordt nog te weinig samengewerkt.

Irritant in de Haagse muziekscene
Veel meer bands zouden kunnen samenwerken, muziek is geen competitie.

Haagse band van het moment
Ik denk niet dat ik een Haagse band van het moment heb. Er zijn veel gave acts zoals The Deaf en Klopje Popje, maar ik vind het bij deze vraag moeilijk om te kijken welke band het gaat maken, of welke band ik tof vind. Het is toch een kwestie van smaak. Ik kijk bijvoorbeeld erg uit naar de nieuwe cd's van F en JIP.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik denk niet dat er veel onderschat wordt.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik heb soms het idee dat Haagse bands denken dat wanneer ze 'succes' hebben in Den Haag, de rest er ook al is. Veel bands overschatten zichzelf.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik vond vroeger Goku van Dragonball-Z heel tof. Het leek me wel koel om zo sterk te zijn.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Over veel! Als ik bijvoorbeeld niet meer weet wat ik gepland heb, ik heb natuurlijk geen agenda. Daarnaast ook onderwerpen uit het nieuws.

Tieneridool
Toen ik nog aan Judo deed, was het Mark Huizinga. Bij het drummen was het in het begin Lars Ulrich van Metallica, maar toen had ik nog niet zoveel verstand van muziek. Later werd het Gene Hoglan van Death. Hij was zo'n beetje god op muziekgebied voor mij.

Beste nummer aller tijden
Daar heb ik er een aantal van; Seal - ‘Dreaming in metaphors’, Tool - ‘Ænema’ en ook ‘Lateralus’ en wat ik eigenlijk ook heel goed vind is het nummer 'Stop this train' van John Mayer.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Load' of 'Reload' van Metallica. Ik weet niet meer welke cd het was. De eerste plaat die ik kreeg was 'Once in a LIVEtime' van Dreamtheater.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was een cd van Dredg. De laatste plaat die ik kreeg was 'Continuum' van John Mayer.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Ænema’ en ‘Lateralus’ van Tool. Bij een relaxed feestje werkt die niet zo goed, maar als je al een hoop kutmuziek hebt gehoord, dan heeft het wel effect.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Avonds laat of 's nachts met mijn koptelefoon op.

Wanneer moet het stil zijn?
Op de fiets. Ik heb een lichte ruis/piep in m’n oor en ik luister daardoor al jaren niet meer naar een MP3speler. Als ik op de fiets zit komt er vaak inspiratie naar boven. Als ik dan naar muziek zou luisteren, zou het idee verpest worden en dat gaat op een gegeven moment irriteren.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Veel volksmuziek moet kappen. Ik vind de muziek van mensen als Jan Smit en Frans Bauer  niet bepaald onder het kopje muziek vallen en snap ook niet dat het zo goed verkoopt. Daarnaast vind ik ook dat tegenwoordig veel nummers uit de Top 40 niets met muziek te maken hebben. Dat nieuwe nummer van Shakira bijvoorbeeld; zo ontzettend slecht en dan staat ze ook nog eens half in haar blote reet om het te verkopen.

Bron van inspiratie
Het leven. Het klinkt heel cliché, maar het is wel zo.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Heb je daar eten? Anders neem ik mijn moeder mee en dan kan ze elke dag voor me koken.

Quote
Ik heb niet zo zeer een quote maar vind wel dat er teveel mensen maar gewoon leven, omdat ze nou eenmaal bestaan. Ze worden geboren, gaan na 70 jaar dood en in de tussentijd hebben ze eigenlijk niets gedaan. Dat vind ik zo zonde. Ik vind dat als je nu leeft en je later ook niet meer terugkomt, je ook alle kansen moet pakken.

Droom
Het hoogst mogelijk haalbare is gewoon alles uit het leven halen, en in die zin zou ik heel graag in een band willen spelen waar je van kan leven en waarbij je artistieke vrijheid hebt.