Oh ja joh?! met Léon Huisman Oh ja joh?! met Léon Huisman

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Léon Huisman

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

The Bohemes brachten in november hun laatste EP 'I Boheme' uit en sindsdien is het hard gegaan: de band is de supportact van de gehele tour van Bettie Serveert, deed mee aan Plug de Band van Kink FM en werd uitgeroepen tot Local Hero in de LiveXS. Nu is daar de nieuwe single en videoclip van 'Up The Modern World' bijgekomen. Léon Huisman, zanger en gitarist van The Bohemes, beantwoordt deze week de vragen van de Oh ja joh?! vragenlijst.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

The Bohemes brachten in november hun laatste EP 'I Boheme' uit en sindsdien is het hard gegaan: de band is de supportact van de gehele tour van Bettie Serveert, deed mee aan Plug de Band van Kink FM en werd uitgeroepen tot Local Hero in de LiveXS. Nu is daar de nieuwe single en videoclip van 'Up The Modern World' bijgekomen. Léon Huisman, zanger en gitarist van The Bohemes, beantwoordt deze week de vragen van de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Léon Huisman

Leeftijd
22 (24 mei 1987)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ja, ik heb ooit een Hyves-profiel aangemaakt maar doe er niets mee. Hetzelfde geldt voor Myspace.

Broers/zussen
Eén broer: Gabriel. Hij regelt zo'n beetje alles voor The Bohemes. Dat gaat ontzettend goed; ik ben wel sociaal, maar niet op zo'n manier. Hij heeft gewoon een goede, vlotte babbel en is zakelijk.

Huisdier
Twee katers: Smokey en Booze

Sport
Vroeger wel: voetbal en skaten. Ik vond de sfeer niet leuk meer en daarom ben ik er mee gestopt. Voetbal vind ik nog steeds wel erg leuk.

Beste gewoonte
Bepaalde passies, zoals bijvoorbeeld muziek. Ik kan mensen daar echt in meetrekken.

Slechtste gewoonte
De passie voor muziek is ook een beetje een slechte gewoonte. Ik heb die gasten er zo hard in mee getrokken, dat ze allemaal zijn gestopt met hun opleiding. Edwin (bassist) staat nog wel ingeschreven, maar gaat ook niet meer.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik was een keer met Nick Toet (heeft videoclips gemaakt voor The Bohemes, JIP en Pitch Blond) en we waren ontzettend dronken. We stonden op een gegeven moment buiten en ik kreeg het briljante idee om op zijn rug te springen. Natuurlijk niet via de achterkant zoals de meeste mensen doen, maar ook nog op zo'n manier dat ik over zijn schaduw hing. Nick was zo dronken dat hij me niet kon houden en ik ging op me bek. Uiteindelijk viel Nick ook nog op mij waardoor ik met mijn kaak op de stoeprand belandde. Mijn kaak was op twee plekken gebroken en ben uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar vonden ze maar vervelend omdat ik zoveel had gezopen en alles had ondergekotst. Uiteindelijk heb ik nog drie maanden met schroeven in mijn mond gezeten waardoor ik weinig maar kon eten. Ik heb vooral witte bonen in tomatensaus gegeten.

Favoriete plek in Den Haag?
Sahara Sound Studios: het plekje van Henk (Koorn, red.). Daar repeteren we ook met The Bohemes.

Stamkroeg
We hebben nooit zoveel geld, dus meestal gaan we gewoon ergens zitten. Als we dan toch gaan, gaan we naar de NachtKoos.

Beste Haagse initiatief/festival
Schollenpop. Ik vond de programmering vorige keer leuk en dit jaar gaat Bettie Serveert er ook spelen. Tof geregeld. Ik vind PopHotSpot ook een goed initiatief.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind dingen niet zo zeer irritant, maar ik vind het wel jammer dat niemand hier elkaar iets gunt. Het is toch leuker als je als Haagse scene samenwerkt.

Haagse band van het moment
Deze.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Geen idee, dat vind ik een lastige vraag.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ook lastig, ik ben daar helemaal niet mee bezig.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Jim Hawkings uit Treasure Island. Dat is echt een van mijn favoriete boeken en hij is toch wel het boegbeeld van de piratenverhalen.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Muziek. Dan lig ik in bed en ben ik net met een nummer bezig geweest en dan schieten er allerlei teksten door mijn hoofd. Ik heb ook geen blaadje en een pen naast m’n bed liggen, moet ik m’n bed uit, schrijf ik in het donker iets op en kan ik het de volgende dag niet meer lezen. Ik heb het ook weleens geprobeerd op te nemen met mijn telefoon maar daar hoorde je niks van.

Tieneridool
Arthur Rimbaud, dat is een dichter. Het is wel een beetje een puberaal figuur en is lekker aan het provoceren. Nu is het geen idool meer, maar vroeger vond ik het wel heel gaaf. Daarnaast ook Bob Dylan: die is wel heel belangrijk geweest.

Beste nummer aller tijden
Ik vind het zonde om een lievelingsnummer te kiezen, want er is zo ontzettend veel. Ik vind The Beatles sowieso te gek en dan bijvoorbeeld 'Lucy in the sky with diamonds' of 'Death on the stairs' van The Libertines. Dat is het enige nummer waarbij ik in mijn eentje in de huiskamer ging dansen, terwijl er niemand thuis was.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Ik kocht mijn eerste plaat in de Herenstraat in Rijswijk, daar woonde ik vroeger. Ik had al mijn geld bij elkaar gesprokkeld en kocht een cd van The Offspring, 'Americana'. De eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Wel kreeg ik een keer op mijn 14de een cd cadeau van een soort Kinderen voor Kinderen groep. Ik wist niet zo goed wat ik daarmee aan moest.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik download veel muziek en koop maar weinig cd's. De laatste plaat die ik downloadde was van The Stooges. De laatste plaat die ik kreeg was 'Shotters Nation' van Babyshambles.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Beat on the brat' van The Ramones.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Heel vroeg, voordat iedereen is opgestaan, of heel laat, zodat iedereen al in bed ligt. Op zulke momenten schrijf ik veel en heb ik het idee dat ik alleen op de wereld ben.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik praat of als ik aan het schrijven ben.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
In principe mag van mij iedereen doen waar ze zin hebben maar ik heb wel een hekel aan sommige commerciële bedrijven in de muziekindustrie. Die brengen dan van die popsterretjes naar voren, geven ze helemaal geen kans om zich te ontwikkelen en proberen er alleen maar geld uit te trekken. Dat vind ik lullig.

Bron van inspiratie
Dat kan van alles zijn: vooral (Engelse) literatuur, dichters of dingen uit de 19de eeuw. Maar als ik in de tram zit kan ik ook inspiratie opdoen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn vriendin, de band, mensen die ons helpen met The Bohemes en familie. Die zou ik allemaal meenemen omdat ze in mijn leven horen.

Quote
“The sun is not yellow, it's chicken.” Dat is van Bob Dylan. Ik heb geen idee wat die er mee bedoeld, maar ik wil het toch elke keer meezingen.

Droom
Avontuur. Eigenlijk is mijn droom een eigen land stichten: New Bohemia. Met Edwin (bassist) heb ik daar al vaak over gefantaseerd. Ik wil een reis maken waarvan onze nummers de hoofdstukken zijn. Als ik een album zou maken, zou ik ook denken aan een boek met verschillende hoofdstukken.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag