Oh ja joh?! met Laszlo Barz

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Zaterdag was het laatste optreden van de ‘Time Will Heal Our Senses’ tour van DI-RECT in het Paard, waarbij Soul Sister Dance Revolution door het hele land reisde om het voorprogramma te verzorgen. Het nieuwe jaar moet veel voor het Haagse vijftal gaan betekenen: Soul Sister Dance Revolution brengt in het voorjaar haar debuutalbum ‘Playground Kids’ uit, er volgt een opvolger van de single ‘Hold The Line’ en de band staat volgende week op Noorderslag. Tijd om gitarist Laszlo Barz de bekende Oh ja joh?! vragenlijst voor te leggen.

Naam
Laszlo Barz. Laszlo is een Hongaarse naam en ik ben niet eens heel erg Hongaars.

Leeftijd & Bday
22 (9-11-1990)

Social Networks
Facebook. Ik kijk veel, ben een gluurder, maar plaats zelf weinig. Ik ben nooit met Twitter begonnen, Hyves en Myspace is redelijk dood dus Facebook is voor mij de enige optie. Zowel voor mij persoonlijk als voor de band is het erg handig: mensen vinden het leuk om op de hoogte te blijven van wat er gaande is, dat hebben we als band in het begin nogal onderschat. We gebruiken Facebook voor het plaatsen van foto’s, het delen van informatie en het contact houden met mensen die ons kunnen waarderen. Het is gaaf om te zien dat elke keer dat we optreden het aantal mensen dat ons ‘liked’ op Facebook toeneemt.

Broers/zussen
Twee broers: Tibor en Marian. De ene heeft op een blauwe maandag viool gespeeld, de ander accordeon.

Huisdier
Ik heb geen huisdieren, maar ik heb ze wel gehad. Ik had vroeger een kat en twee schildpadden. 

Sport
Ik probeer zo actief als het kan te surfen, dus ook in de winter. Het is niet altijd even makkelijk  om te doen omdat je afhankelijk bent van de golven en de tijd.

Beste gewoonte
Ik ben wel beetje een neat freak. Het heeft positieve en negatieve kanten. Het goede er aan is dat ik wil dat alles op zijn plek ligt en dat de boel is opgeruimd.

Slechtste gewoonte
Mijn beste gewoonte is tevens mijn slechtste gewoonte. Het voelt soms een beetje dwangmatig. Toen ik met vrienden op vakantie was, vroegen ze op een gegeven moment of het wel goed met me ging. Het scheen allemaal een beetje zorgelijk te zijn 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Er is niet een ontzettende uitblinker qua schaamtemomenten, maar ik heb wel een keer gehad dat ik moest optreden en het geluid van mijn gitaar al een half nummer bleek uit te staan. Ik merkte dat de voorste rij van het publiek het zag, maar ik had het zelf te laat door.  Je probeert dan heel nonchalant het probleem op te lossen, maar eigenlijk is het dan al te laat.

Favoriete plek in Den Haag?
In de zomer is het Surfdorp F.A.S.T maar ik kom ook graag op de Grote Markt. 

Stamkroeg
Overal waar een plekje vrij is op de Grote Markt. Een plein met een diversiteit aan tenten; een cocktail drink je bij VaVoom, voor lekker eten ga je naar de Zèta en als je wat rust wil ga je naar September.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème. Als muzikant is het superleuk om daaraan mee te doen. Het is anders dan bandwedstrijden waarbij je tegen elkaar moet strijden. Er heerst geen concurrentie, je doet iets samen. Er is geen plek voor egotripperij.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik zou graag willen dat de Hagenezen liever zijn voor bandjes die niet uit Den Haag komen. Het aanbod is hier heel erg groot en het lijkt wel alsof we niet snel onder de indruk zijn van bands die hier niet vandaan komen. Het lijkt me voor veel bandjes niet echt een plezier om hier te spelen, omdat het publiek er nou niet bepaald enthousiast of energiek bij staat. Het is dan ook lastig voor de bands die hier voor het eerst komen om zieltjes te winnen.

Haagse band van het moment
Kernkoppen. Ik heb die gasten al eens zien optreden maar toen ik ze laatst weer zag en ging beluisteren was ik erg onder de indruk. Het is Nederlandstalige muziek en rap  die ik wél serieus kan nemen.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
The Consolers. Ik weet niet of ze eeuwig hadden door kunnen gaan maar die gasten hadden wel ver kunnen komen.

Mijn muzikale hoogtepunt
Het optreden waar ik met plezier aan terug denk is de gig tijdens Koninginnenach op de Grote Markt. Een bomvol plein en het was voor ons niveau op dat moment een heel goed optreden.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Het optreden van Pond tijdens Walk The Line in de Supermarkt, met onder andere de bassist van Tame Impala. Hij zingt in de band en als je naar hem kijkt, even kort door de bocht, denk je dat er een gehandicapt kind op het podium staat. Die gast is gek, maar hij doet het wel met overtuiging. Je merkt dat hij met veel zelfvertrouwen en energie op het podium staat. Dat optreden heeft veel indruk op me gemaakt.

Tieneridool
Red Hot Chili Peppers.  

Beste nummer aller tijden
Natuurlijk heb ik weleens over deze vraag nagedacht en dan zoek ik altijd een nummer wat heel erg goed is, die je altijd kan aanzetten en die eindeloos op repeat kan staan zonder dat het vervelend wordt. Dat nummer bestaat naar mijn idee niet. Ik luister al een lange tijd ‘Little Wing’ van Jimi Hendrix, heerlijk nummer, maar het is naar mijn idee niet het beste nummer aller tijden.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was ‘In Your Honor’ van Foo Fighters. De eerste plaat die ik kreeg was ‘Stadium Arcadium’ van Red Hot Chili Peppers. Beide platen zijn echte jeugdherinneringen.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop eigenlijk nooit platen, ik ben meer van het downloaden. De laatste cd die ik heb gedownload was ‘Lonerism’ van Tame Impala, hele goede cd. De laatste plaat die ik heb gekregen was ‘Son Of A’ van Woot. Ik denk dat die gasten veel verder kunnen komen dan waar ze nu zijn. 

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Move Your Feet’ van Junior Senior, echt een feestnummer.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Mijn eigen cd, want dat is superirritant en dan het liefst met commentaar van mezelf erop.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Josh Homme (Queens Of The Stone Age, Them Crooked Vultures) en Alison Mosshart  (The Kills, The Dead Weather)  Homme is niet alleen geweldige muzikant, maar heeft ook nog eens humor. Mosshart is een ware rockgodin. 

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Geen idee.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
’S Avonds, ik heb het idee dat muziek mij dan meer doet dan op andere momenten van de dag. Ik kan er dan echt voor gaan zitten en met alle aandacht naar luisteren.

Bron van inspiratie
Dat is nogal verschillend. Het zijn bands als Foo Fighters, Queens Of The Stone Age en Kasabian maar ik merk de laatste tijd dat ik me ook kan laten inspireren door de muzikanten om me heen.

Dit heb ik altijd bij me..
Mijn plectrum en mijn Albert Heijn bonuspas. Het zal je maar gebeuren dat je boodschappen gaat doen en die niet bij je hebt..

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn gitaar want die brandt goed en met mijn snaren kan ik gaan vissen.

Quote
Ik ben quoteloos.

Droom
Het was altijd een droom om in Paradiso te mogen spelen, dat hebben we gedaan, dus de volgende droom zou optreden op een festival als Lowlands zijn.  Ik zou ook graag met de band in het buitenland hetzelfde willen bereiken als dat we de laatste tijd in Nederland hebben gedaan: veel optreden en plezier hebben. Ik zou graag naar Amerika willen, maar laten we eerst bij de Benelux beginnen.