Oh ja joh?! met Hugo Remmelt

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Al jaren is Hugo Remmelt actief bij het trio Remmelt, Muus & Femke. De band stond in het voorprogramma van Chris Isaak en Alan Parsons en hun plaat werd in 1999 uitgeroepen tot de beste Haagse cd. Het trio stond later op grote festivals als Crossing Border, Oerol, De Parade en de Koninginnenach en treedt nog steeds op. Hugo speelt ook bij Sir+ en Sounds of Simon en maakte deel uit van The Human Bang, Vangoulo! en The Wishing Well. Remmelt, Muus en Femke speelt morgenmiddag in het Hoekpandje maar Hugo beantwoordt eerst de Oh Ja Joh?! Vragenlijst.

Naam
Hugo Remmelt van Sinttruijen

Leeftijd & Bday
53 (12-5-1959)

Social Networks
Ik ben actief op Facebook. Het is handig voor je muziek en netwerk. Ik vind het leuk om evenementjes te delen en heb mijn vrienden ingedeeld op regio. Als ik ergens moet spelen kan ik ze op die manier heel makkelijk uitnodigen.

Broers/zussen
1 broer en 3 zussen: Toni, Ad, Marike en Kristi.

Huisdier
Rinus de kater. Geweldig beest, makkelijker bestaat er niet.

Sport
Voetbal. Elke zondag sta ik met vrienden een balletje te trappen in Scheveningen.

Beste gewoonte
Ik hou er van om op tijd te komen, dus dat is wel een goede gewoonte. Ik ben ook geduldig. Ik kan rustig wachten.

Slechtste gewoonte
Soms oordeel ik te snel. Het eerst gevoel is vaak wel het beste maar dat wil niet zeggen dat het goed uit hoeft te pakken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik was heel lang geleden een keer met een vriend in een theaterrestaurant. We hadden al wat biertjes gedronken ik dacht daar heel lollig te zijn door mee te doen met de grapjes van de bediening. Zij traden namelijk tussen de gangen door op. Ik had toen mijn plek moeten kennen en het werd me niet echt in dank afgenomen. Na afloop kwam de leidinggevende mij de les lezen en ik had zoiets van “wat lul je man” en ben op mijn handen gaan staan. Ik kon in die periode zeker 10 meter op mijn handen lopen maar op dat moment ging het mis. Ik ben toen door mijn schouder geklapt en gevallen. Daar heb ik nog steeds last van. Een hele stomme actie.

Favoriete plek in Den Haag?
Het strand.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg maar er zijn wel kroegen waar ik graag kom: Le Café,  De Oude Mol of het Proeflokaal bijvoorbeeld.

Beste Haagse initiatief/festival
The Wishing Well. Dat vind ik nog steeds een van de allerleukste initiatieven van Den Haag. Iedereen maakte met elkaar muziek, het was een grote kruisbestuiving van allerlei Haagse bands. De CD presentatie was zo ontzettend gaaf, heel jammer dat we daar geen beeldmateriaal van hebben. We hebben vanaf 20.00uur ’s avonds op verschillende locaties de liedjes gepresenteerd. Het begon in café September met een akoestische versie van alle liedjes en een uur later kon men in Cremers de nummers in punkjasje horen. Snoeihard. Vervolgens ging de presentatie verder op andere locaties in reggaevorm, kon men de nummers later nog Nederlandstalig horen en werden uiteraard ook de liedjes in de originele sound gespeeld. De avond werd afgesloten met een slotoptreden waarbij alle muzikanten , het waren er een stuk op 50, meededen op het podium, heel uniek en een bijzondere tijd.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik ben niet echt op de hoogte van de Haagse muziekscene. Ik weet niet of er echt veel moet veranderen. Naar mijn idee loopt het wel lekker en als dat niet zo is komt de Hagenees in actie. Er zijn initiatieven genoeg.  

Haagse band van het moment
Ik vind Hallo Venray nog steeds erg leuk. Cultband nummer 1 uit Den Haag wat mij betreft. F vind ik ook gaaf. Ik lach me helemaal gek om die clipjes en vind de liedjes ook erg goed.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Easy Meat. Ze zijn nooit officieel gestopt maar hebben al heel erg lang niet meer opgetreden. Dat was zo ontzettend goed. Er zit niets bij dat niet klopt en elke noot is raak.

Mijn muzikale hoogtepunt
We hebben een keer met Remmelt, Muus & Femke in het voorprogramma van Alan Parsons opgetreden in Paradiso. Het stond als een huis. Een ander hoogtepunt is optreden op De Parade. Mensen zie je daar echt zichtbaar genieten.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Ik heb een paar jaar geleden de Utrechtse band Illicit zien optreden in de Zwarte Ruiter. Het was een hele bijzondere live act met sterke nummers. Ik heb gelijk een cd gekocht.

Tieneridool
Leonard Cohen en Don McLean. 

Beste nummer aller tijden
Ik vind de liveversie van ‘A Song For You’ van Donny Hathaway heel erg mooi omdat je bij dat liedje het meest moet huilen. Dat nummer werkt zeker naar een climax toe. 

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was ‘Gaucho’ van Steely Dan. De eerste plaat die ik kreeg was de single ‘Nothing rhymed’ van Gilbert O'Sullivan. Geweldig mooi liedje, heel harmonieus.  

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was ‘Adventures in your own backyard’ van Patrick Watson, schilderijenmuziek. De laatste plaat die ik kreeg was de laatste cd van Leo Gstrein, ‘Someday you’ll be king’.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik vond het vroeger leuk om te dansen op  ‘Funkin’ for Jamaica’ van Tom Browne, maar ik dans niet meer. Verras me dus maar.  

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Ik heb geen vijanden. 

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Ik zou het een eer vinden om met Emil Svanängen muziek te mogen maken, dus ik wil best naast hem willen wakker worden.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik zou best wel een keer in een film willen spelen. Een duivelachtig karakter, omdat ik dat totaal niet in me heb.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Zondagochtend als je eigenlijk net iets te laat naar bed bent gegaan en te vroeg bent wakker geworden. Dat je nietsvermoedend naar nieuwe muziek luistert, vervolgens volslagen achterover wordt geslagen en binnen de kortste keren de tranen over je wangen voelt biggellen omdat het zo mooi is. Ik had dat laatst nog met een nummer van Niels Frahm.

Bron van inspiratie
De liefde, mijn kinderen, weet ik veel. Soms zit het in hele kleine dingetjes en soms is het iets groots.

Dit heb ik altijd bij me..
Mijn telefoon. Als ik op de fiets ideeën heb dan neem ik dat met mijn telefoon op. Dan zing ik melodieën en noem ik nog even het akkoordschema om het niet kwijt te raken.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn familie, een gitaar, een piano en opnameapparatuur.

Quote
“In het leven valt zoveel te vrezen, dat je nergens bang voor hoeft te zijn.” Ik sta er helemaal achter maar of ik het in de praktijk breng is een tweede.

Droom
Spelen in mijn achtertuin, het Zuiderpark. Ik zou heel graag nog een keer op Parkpop willen spelen, maar dat is gewoon niet mogelijk. Het draait toch om commercie.