Oh ja joh?! met Henk Koorn

Bekende Haags koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Al bijna 25 jaar maakt Henk Koorn muziek met zijn Hallo Venray. Er zijn al elf cd's uitgebracht, waarbij Henk onder andere op Pinkpop speelde maar ook door Engeland, Frankrijk en Bosnië tourde. Eerder speelde hij in Dakota Lovebeach, Bolderkar, Let's Stick Together, Supertroopers en Wishing Well en Henk is naast Hallo Venray nog actief in de band Deze. In oktober bracht Henk samen met Melle de Boer de cd 'Rootnoot' uit en Henk & Melle spelen aanstaande vrijdag op Crossing Border. Naast muzikant is Henk ook eigenaar van de Sahara Sound Studio.

Naam
Hendrik Jan Koorn. Mijn roepnaam is Henk.
 
Leeftijd
50 jaar (23 januari 1961)
 
Social networks
Nee. Ik zit er wel over te twijfelen om me misschien toch meer bezig te houden met social networking, maar dan moet je het wel gelijk goed doen: Als je daar op een goede manier gebruik van wil maken, moet je er toch een paar uur per week mee bezig zijn. Ik weet niet of ik dat wel wil. Er gaat gewoon een aantal uur in zitten, waarvan ik denk dat ik ze ook op een andere manier kan besteden. Ik kan het me wel voorstellen dat je een blog maakt en deze zo'n drie keer per week bijhoudt. De blog van Melle vind ik bijvoorbeeld interessant omdat hij het keurig bijhoudt op een leuke manier door middel van schrijven, filmpjes en tekeningen. Hij kan dat gewoon heel goed.
 
Broers/zussen
Ik heb een jongere broer en een oudere zus.
 
Huisdier
Een kat, Pietje. Pietje slaapt de hele dag, vraagt om eten en gebruikt je als kussen.
 
Sport
Ik heb vroeger veel hard gelopen maar toen ik zo'n tien jaar terug mijn been brak is het niet meer goed gekomen. Ik ben ook niet iemand die naar de sportschool gaat om aan een apparaat te trekken.
 
Beste gewoonte
Ik ben wel een pitbull: ik bijt me ergens in vast en laat niet meer los. Andere mensen hadden allang iets anders gezocht, maar Ik vind muziek maken leuk dus waarom zou ik stoppen?
 
Slechtste gewoonte
Mijn beste gewoonte is ook mijn slechtste gewoonte. Ik kan mezelf ook wel voor de gek houden door maar door te blijven gaan en mijn grens niet te kennen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Een lange tijd geleden gingen de drummer en bassist van Hallo Venray liedjes van The Beatles spelen in Uden. Ze kwamen de volgende dag terug en ik dacht eigenlijk dat ze gewoon in een klein zaaltje zouden spelen. Ik stond eigenlijk een beetje voor lul omdat er veel animo was om hun te zien spelen en ze in een grote zaal stonden. Daar word ik soms nog wel mee geplaagd.
 
Favorieteplek in Den Haag?
De Paas. Het is vlakbij de studio, er heerst een goede sfeer en ze hebben er lekkere, bijzondere biertjes.
 
Stamkroeg
Ook De Paas.
 
Beste Haagse initiatief/festival
Crossing Border. Ik vind het heel bijzonder hoe Louis Behre zo’n bijzonder festival heeft ontwikkeld en dat je altijd wel nieuwe bandjes leert kennen. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld Villagers gezien. Dat vond ik wel heel goed.
 
Irritant in de Haagse muziekscene
Het gaat vaak meer om kwantiteit dan om kwaliteit in de Haagse muziekscene. Ik vind het bijvoorbeeld goed dat de Haagse PopWeek bestaat, maar ik vind het dan jammer dat er maar weinig personeel werkt die weet hoe ze met bepaalde apparatuur om moeten gaan. Dan ben ik aan het opbouwen en staat er iemand naast me met de vraag: “Ik heb hier twee snoertjes, maar wat moet ik er eigenlijk mee?” Dat vind ik wel jammer, want als het publiek kan genieten van de muziek dan doet de muzikant dat ook meer.
 
Haagse band van het moment
The Consolers vind ik wel heel verrassend: ze zijn jong, het zijn goede muzikanten en ze doen hun eigen ding. Ik vind dat The Bohemes ook goed bezig zijn.
 
Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vind niks onderschat.
 
Overschat in de Haagse muziekscene
Ik vind niks overschat.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn?
Archie, de man van staal. Ik weet eigenlijk niet waarom ik hem zou willen zijn, maar ik las vroeger veel stripverhalen van hem.
 
Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig soms te piekeren in mijn bed over hoe ik iets moet doen. Dat kunnen ook leuke dingen zijn, zoals nieuwe liedjes.

Tieneridool
Neil Young. De helderheid in zijn teksten en de simplisme van de nummers spreken me nog steeds erg aan.
 
Beste nummer aller tijden
‘On the beach’ van Neil Young. Het zijn een aantal observaties die hij maakt en samen vormt dat een kijk op de wereld. Vanaf de eerste keer dat ik dat nummer hoorde sprak het me heel erg aan.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was denk ik de single 'She likes weeds' van Tee Set. De eerste plaat die ik kreeg was 'Surfin' safari' van The Beach Boys voor mijn verjaardag.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was 'The Best of Black Sabbath'. De laatste plaat die ik kreeg was een demo van Roy Santiago.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Rebel rebel’ of ‘The Jean Genie’ van David Bowie. In die twee nummers zit goed gitaarwerk. Dat vond ik vroeger heel stoer. Laatst had ik opeen feestje een nummer van The Beatles aangevraagd; toen gingen de voetjes wel van de vloer.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Ochtends. Dan staat alles wel open.

Wanneer moet het stil zijn?
Na een optreden moet het stil zijn. In de bus terug naar huis heb ik geen behoefte aan muziek. Het geluid van de motor is dan prima.
 
Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik zou Electric Light Orchestra (ELO) willen zeggen, maar die zijn gelukkig al gestopt met muziek maken. Ik vind het heel zonde dat zij hun muziek de wereld in hebben gestuurd want ik heb er een vreselijke hekel aan.
 
Bron van inspiratie
Alles; dat gaat van het stoppen van een schroef in de muur tot aan het drinken van biertjes in de Paas.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee... 
Alle mensen die ik tof vind, iets waarmee ik vuur kan maken en een hoop eten.
 
Quote
Het is een beetje een stomme quote, maar als iemand zijn ziel en zaligheid er in de studio uitzingt dan zeg ik vaak om de boel een beetje te ontspannen: “gaattie lekker?”. Mijn oom zei vroeger altijd: “Als ik een bril zie, moet ik schijten”. Die is ook leuk.
 
Droom
Ik ben nu wel op zo'n leeftijd dat het belangrijker is om na te denken over je gezondheid. Vroeger speelde het totaal geen rol maar nu hoop ik gewoon gezond, oud en gelukkig te worden. Muzikaal gezien zie ik mezelf wel doorgaan zoals ik nu bezig ben, waarbij ik spelen het aller-leukste blijf vinden.