Oh ja joh?! met Gerard van den IJssel

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Gerard van den IJssel moet het wel druk hebben: zijn website haagspoppodium.nl draait overuren, hij is elke zondagavond te horen op Den Haag FM en zijn Haags Pop Podium avonden in De Paap zijn voor iedereen in de Haagse muziekscene een welbekend fenomeen. Gerard is daarnaast druk bezig met de organisatie van verschillende festivals. En dan hebben we het nog niet eens over zijn werkzaamheden bij de R.G. Ruijs Stichting gehad...

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Gerard van den IJssel moet het wel druk hebben: zijn website haagspoppodium.nl draait overuren, hij is elke zondagavond te horen op Den Haag FM en zijn Haags Pop Podium avonden in De Paap zijn voor iedereen in de Haagse muziekscene een welbekend fenomeen. Gerard is daarnaast druk bezig met de organisatie van verschillende festivals waaronder het Haags Zwingfestival en de derde editie van Talent Event is ook weer van start gegaan. En dan hebben we het nog niet eens over zijn werkzaamheden bij de R.G. Ruijs Stichting gehad...

Naam
Gerard van den IJssel

Leeftijd
42 (8 mei 1967)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb een Hyves en MySpace, maar die heb ik alleen om foto's van bands te vinden voor mijn website.

Broers/zussen
Twee zussen (Saskia en Nancy) en een broer (Richard).

Huisdier
Toen ik heel jong was, had ik een ratje, Ratteplan.

Sport
Vroeger deed ik aan zwemmen, ik was zwemkampioen op school. Ik kon maar een ding en dat was de schoolslag, maar ik was wel een waterrat. Ik vind zwemmen nog steeds heel erg leuk maar het zou je niet verbazen dat ik niet meer aan sport doe.

Beste gewoonte
Ik werk heel erg hard en kom altijd mijn beloftes na.

Slechtste gewoonte
Ik luister vaak niet goed en ik heb geen geduld.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb ooit een keer iemand dood verklaard op de televisie; Ik had een nieuwsrubriekje in Westpop en ik had in het circuit gehoord dat Curtis was overleden. De dag erna had ik de nieuwsrubriek en ik eindigde met 'en dan nog slecht nieuws, Curtis Knight is overleden.' Vervolgens wordt dat uitgezonden en gaat mijn telefoon "Met Curtis." Bleek het om Curtis Mayfield te gaan.

Favoriete plek in Den Haag?
Op dit moment gewoon thuis op de bank, telefoon uit, deken over me heen en de tv aan. Dat klinkt wel zo huismusserig terwijl ik haast nooit thuis ben. De mooiste plek die ik ooit in Den Haag heb gezien, dat was het Plein na een sneeuwbui. Je weet niet wat je meemaakt! Het hele Plein lag onder de sneeuw, niemand was er nog over heen gelopen en het was bizar. Zo ontzettend mooi!

Stamkroeg
De Paap en de cafés rondom de Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik ben onder de indruk van de Haagse Pop Week door de landelijke uitstraling en ik ben heel trots op het 5 Mei Festival. Het staat heel dichtbij mij qua boodschap.

Irritant in de Haagse muziekscene
Bands die het hebben gemaakt zoals Di-rect of Kane, krijgen nauwelijks het respect die ze verdienen. Het zal meer met jaloezie te maken hebben, dan met daadwerkelijk inhoudelijke beoordeling.

Haagse band van het moment
Bombay Show Pig, Benjamin Rhodes, Lady K-wida, The Deaf en L4. Dat zijn mijn bands van het moment.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vind dat alle Haagse bands op de plek zijn, waar ze horen te zijn. Als een band niet bekend is, of ze spelen niet, dan hebben ze dat toch echt aan zichzelf te danken.

Overschat in de Haagse muziekscene
Het belang van Gerard van den IJssel.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Superman, omdat hij kan vliegen. Ik droom heel vaak dat ik dat kan.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Werk. Ik ben altijd bang dat ik iets vergeet.

Tieneridool
Doe Maar en Prince.

Beste nummer aller tijden
Daar kan ik geen antwoord op geven. Het hangt af van het moment en de situatie.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Denis' van Blondie, die eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Toen ik heel jong was, heb ik een pick-upje gekregen van mijn vader, zodat ik zijn rock 'n' roll platen kon draaien.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was 'Du Zoon' van Kempi. Ik vind die gozer echt waanzinnig. De laatste plaat die ik heb gekregen was de demo van Mr. Enforcer.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Heb ik niet, ik haat feestjes. Maar dan toch 'Verjaardagsfeestje' van de Frank Boeien Groep. (Gerard zingt vervolgens: "Ik ga nooit meer en ik wil nooit meer, naar een verjaardagsfeest. Omdat ze vervelend zijn, vervelend zijn") Dat is mijn favoriete nummer op een feestje. En dan naar huis, ik haat feestjes. Ik ga ook bijna nooit met mijn vrouw mee naar feestjes.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik werk, omdat ik áltijd werk. Of in de auto.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Niemand. Laat duizend bloemen bloeien. Ik vind het disrespectvol als mensen antwoord geven op deze vraag.

Bron van inspiratie
De laatste jaren lees ik heel veel biografieën: biografieën van bedrijven en van mensen. De biografie van Starbucks leer je bijvoorbeeld ontzettend veel van.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn vrouw Elles.

Quote
Wat gij niet wilt dat u geschiet, doe dat dan een ander niet.

Droom
Ik hoop later in Thailand te kunnen wonen en daar oud te worden: een waanzinnig land en hele lieve mensen.