Oh ja joh?! met Fredo Wagner Oh ja joh?! met Fredo Wagner

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Fredo Wagner

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Pas een jaar is hij de gitarist van Rigby, maar Fredo Wagner heeft al veel mooie herinneringen opgebouwd met deze deels Haagse band. Fredo geeft daarnaast nog bandcoaching op het Segbroek College en speelde onder andere als gastmuzikant bij The Relish. Na een lange tijd van schrijven en opnemen, verschijnt in februari de tweede cd van Rigby, maar eerst is daar vanavond het eerste optreden sinds lange tijd, tijdens de finale van de Haagse PopWeek in het Paard.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Pas een jaar is hij de gitarist van Rigby, maar Fredo Wagner heeft al veel mooie herinneringen opgebouwd met deze deels Haagse band: Rigby was vorig jaar de huisband van De Wereld Draait Door, speelde veel tijdens het festivalseizoen en maakt sinds kort elke maandag de radioshow 'Rigby-Radio' op Roulette FM. Fredo geeft daarnaast nog bandcoaching op het Segbroek College en speelde onder andere als gastmuzikant bij The Relish. Na een lange tijd van schrijven en opnemen, verschijnt in februari de tweede cd van Rigby, maar eerst is daar vanavond het eerste optreden sinds lange tijd, tijdens de finale van de Haagse PopWeek in het Paard van Troje.

Naam
Frederik Satoru Wagner

Leeftijd
28 (20 mei 1982)

Social Networks:
Ik heb een Hyvesprofiel maar daar doe ik niets meer mee. Op Facebook kom ik wel vaker: niet te lang, want dan blijf je daar hangen.

Broers/zussen
Geen.

Huisdier
Op dit moment heb ik geen huisdieren. Vroeger heb ik een hond gehad. Dat was wel leuk, en ik wil ook best ooit nog een hond hebben maar nu is het niet handig: dan moet je zo'n beest de hele tijd uitlaten.

Sport
In de zomer vind ik het relaxed om te gaan mountainbiken in de duinen. Dan ben ik drie uur lang door de duinen aan het knallen en super blij. Vroeger heb ik wel even aan basketbal en judo gedaan, maar dat is niet echt te combineren als je jong bent en lekker uit wil gaan.

Beste gewoonte
Ik ben trouw aan mijn vrienden.

Slechtste gewoonte
Ik ben lui en kom altijd te laat.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het is niet dat ik me voor bepaalde dingen schaam: meestal is het op dat moment gênant en kan je er later om lachen. Toen ik een jaar of twintig was, heb ik een pilletje geslikt van een vage Hindoestaan. Nadat we uit waren geweest, reed ik met twee vrienden naar huis en kreeg ik een black out. Ik reed met mijn fiets tegen een geparkeerde auto aan, vloog er overheen en had mijn kaak op twee plekken gebroken. Ik kon een maand lang alleen maar vloeibaar voedsel eten en ik heb nog steeds stukjes tand in mijn lip. Die hadden ze bij het ziekenhuis over het hoofd gezien.

Favoriete plek in Den Haag?
Vroeger vond ik het altijd fijn om op de zondagmiddag, in de zon, door de stad te fietsen. Toen was er nog geen koopzondag. Het strand vind ik ook chill.

Stamkroeg
De kroegen op de Grote Markt, de Paas en Cremers.

Beste Haagse initiatief/festival
State-X New Forms, het festival om nieuwe underground acts te ontdekken. Ik vind de KoninginneNach en de Haagse PopWeek ook relaxed omdat er in de hele stad bands te zien zijn.

Irritant in de Haagse muziekscene
Niks. Ik vind het goed dat er zoveel plekken zijn om te spelen en dat er zoveel aandacht is voor de Haagse muziek.

Haagse band van het moment
Incense. Ik las dat zij deze week weer hebben gespeeld tijdens de Haagse PopWeek. Toen ik ze vroeger zag spelen, was dat zo ontzettend vet. Ik was helemaal weg geblazen en had tranen in mijn ogen. The Blues Junkies vind ik ook tof. Voor het grote publiek vind ik Di-rect de Haagse band van het moment.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik zou het niet weten. Ik denk dat als iets echt goed is, het wel de aandacht krijgt die het verdient.

Overschat in de Haagse muziekscene
Geen idee.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Guus Geluk: hij is chill want hij heeft altijd geluk.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig eigenlijk altijd heel veel wakker. 's Avonds word ik echt actief en dan is er meer tijd om over dingen na te denken.

Tieneridool
Keith Richards (The Rolling Stones). Hij heeft naar mijn idee wel een standaard gezet voor de rockgitarist. Veel mensen houden er niet van, maar ik ben een Stones fan. Richards is wel een held voor mij.

Beste nummer aller tijden
Dat vind ik heel moeilijk: "Hear my train coming" van Jimi Hendrix is op dit moment mijn favoriete nummer, maar dat is elk moment anders.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Flashpoint' van The Rolling Stones. Toen ik net mijn eerste discman van Sony had, kreeg ik de 'Greatest Hits II' van Queen. Dat was de eerste plaat die ik kreeg.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik heb laatst een pick-up gekregen, met heel veel platen. Sommige had ik al, dus die kan ik mooi als frisbee gebruiken.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat hangt van het feestje af. Ik was een keer in Waterfront, Rotterdam en daar draaiden ze op gegeven moment keihard 'A new level' van Pantera. Het was zo bruut om dat goed uit de speakers te horen knallen, geniaal! Als ik zelf een feestje zou geven, zou ik van alles draaien: Dave Holland Quintet of de oude Stones uit de jaren '60. Ik denk dat de eerste plaat van The Hives, 'Veni Vidi Vicious', het ook wel goed zou doen op een feestje.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik zet altijd muziek op als ik opsta en ik luister graag 'Kind of Blue' van Miles Davis als ik samen met mensen eet.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik zelf muziek maak of aan het schrijven ben: ik vind het dan echt irritant als het druk om me heen is. Soms luister ik de hele dag naar muziek en dan moet het op een gegeven moment ook uit, anders word ik gek.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Er zijn natuurlijk wel artiesten waar ik niks mee heb, zoals Gerard Joling, maar er zijn genoeg mensen die het kunnen waarderen. Wie ben ik om een ander het zwijgen op te leggen? Laat iedereen maar muziek maken, het is goed zoals het is.

Bron van inspiratie
Eigenlijk alles wat je meemaakt geeft inspiratie als je in de juiste state of mind zit. Van reizen krijg ik altijd veel inspiratie: hoe verder weg, hoe beter. Vrienden en goede (mede)muzikanten zijn ook een grote bron van inspiratie: de avontuurlijke muziek van Mahavishnu Orchestra, Jaga Jazzist of Meshuggah doet het goed bij mij.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een gitaar, een tent, wat eten en een dikke quad om keihard over dat eiland te crossen als de verveling toeslaat.

Quote
De meeste quotes blijven me niet lang bij, maar ooit vertelde een vriend mij over een bepaalde ervaring en sprak de magische woorden uit: "Het was net alsof je een worst in de gang gooide". Die geef ik een 9+ qua metafoor. Als we onderweg zijn naar een optreden ergens in het midden van het land, is de quote: "Duderino times on the road!"

Droom
Vroeger had ik wel het vermoeden dat ik muzikant zou worden, omdat mijn beide ouders dat ook allebei zijn. Op de middelbare school werd ik gedwongen om serieus na te denken over het leven en toen leek het me ook wel wat om een bioloog te worden. Lekker zitten in een blokhut in Alaska, Canada of op de Noordpool en dieren bestuderen. Lekker koud en afzien. Nu droom ik van realistischere dingen als eeuwig leven en natuurlijk wereldvrede.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag