Oh ja joh?! met Frans Krassenburg

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Begin zestiger jaren was hij de leadzanger van de Golden Earrings. Inmiddels is hij bijna zeventig. Toch doet hij het op muzikaal gebied nog niet rustiger aan. 'Zo lang het kan, zo lang je lichaam en je geest het volhouden dan blijf je dat gewoon doen.' Het afgelopen jaar stond Frans Krassenburg met Urban Heroes op Parkpop en op Schollenpop. De komende tijd geeft hij samen met The Clarks en Rudy Bennett (ex-Motions) een lesje Haagse muziekgeschiedenis tijdens de theatershow ‘Beat en Bordeelsluipers’.

Naam
Frans Krassenburg

Leeftijd en verjaardag
69 jaar (28-02-1944)

Social Networks
Facebook. Ik ben soms actief, maar niet dagelijks.

Broers/zussen
Ik had een jongere broer, maar die is verleden jaar overleden.

Huisdier
Ik heb altijd een hond gehad, maar vanwege het verdriet wat je krijgt als je zo'n beest moet laten inslapen hebben we besloten om geen hond meer te nemen. We hebben twee poezen, Zorro en Gaja.
 

Sport
Op het ogenblik speel ik jeu de boules. Ik heb vroeger dertig jaar gevoetbald en ook gevolleybald en gezwommen.

Beste gewoonte
Dat ik wel een keertje boos kan worden, maar dat ik niet agressief ben.

Slechtste gewoonte
Ik ben heel ongeduldig. Ik heb daar geen last van. Een ander wel. Als mensen bijvoorbeeld heel langzaam in het verkeer zijn dan moet ik me nog wel eens bedwingen. Ik heb nu de leeftijd dat ik denk, laat maar gaan. Maar het ligt dan op het puntje van mijn tong om een gebaar te maken. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar de neiging is er wel.
 

Voor welke actie in je je leven schaam je je het meest?
Ik heb in mijn leven een aantal keren echt goede banen opgegeven voor een avontuur. Als ik goed na had gedacht, had ik dat nooit mogen doen. Avontuur trekt me, maar ik had wel een gezin achter me. Achteraf zou ik het wel weer precies zo doen. Ik heb dan de energie om weer helemaal vanaf de grond op te klimmen. Dat is een uitdaging en die heb ik nodig. Ondanks het feit dat ik al vanaf mijn vijftiende muziek maak, zijn de theatershows ook een uitdaging.

Favoriete plek in Den Haag?
Ik heb niet echt een favoriete plek. Ik ben een hele tijd weggeweest uit Den Haag. Ik heb jaren in het Westland gewoond en ook nog op Ameland. Ik mag het niet idealiseren, maar ik zie mijn stad veranderen. Dat benauwd me een beetje. Vroeger was de Haagse Markt mijn favoriete plek. Ik woonde daar vlakbij. Geweldig! De sfeer, de Haagse uitdrukkingen, de marktkooplui, de ouderwetse gezelligheid.

Beste Haagse initiatief/festival
Qua gezelligheid vind ik Kaderock heel erg leuk. Daar sta ik zelf ook bijna ieder jaar even op het podium met The Clarks. Ik ken Daan (van Bruggen) goed en de jongens van de Earring komen er altijd. Dat vind ik een leuk, intiem sfeertje.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik hoor om me heen dat er te weinig poppodia zijn. Wij konden vroeger overal spelen. Geluidsoverlast? Daar had nog nooit iemand van gehoord. Scheveningen bruiste. Nu niet meer. Het ziet er wel redelijk mooi uit, maar daar is alles mee gezegd. Wij gingen lekker een sateetje eten op het Gevers Deynootplein. Pia Beck zat daar en de Beatclub. Je had daar Pam Pam. Je kon overal spelen. Nu niet meer en dat vind ik jammer. Ik vond Den Haag vroeger leuker, maar dat komt door de leeftijd natuurlijk. Je gaat meer in je verleden duiken dan in de toekomst. Ik ben blij dat ik de jaren '50 en '60 mee heb mogen maken.

Haagse band van het moment
Ik ben niet echt op de hoogte van de Haagse bandjes. Vroeger ging ik bandjes kijken, maar dat doe ik niet meer. Dan zou ik in principe iedere avond wel op pad kunnen.

Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Al die oude jongens. Als ze nog leven, spelen ze nog.

Mijn muzikale hoogtepunt
Het optreden bij Willem Duys in 'Voor de vuist weg'. Dat was in de week dat wij onze tweede single, That Day, hadden opgenomen in Engeland. Door die reclame kwamen we de week daarop op zestien binnen en daarna gingen we van de zestiende naar de tweede plek. We hadden eigenlijk op nummer 1 moeten staan. Wij hadden veel meer punten dan 'Michelle' van de Beatles, maar een covergroep, de Overlanders, had 'Michelle' ook uitgebracht. Ze hebben de punten van die twee bij elkaar gevoegd. 'Michelle' was er allang weer uit en toen stonden wij nog steeds op twee. We hebben geloof ik zestien weken in de top 40 gestaan. Dat is echt lang.

Tieneridool
Cliff Richard. Ik zong al zijn liedjes. Ik was niet zo'n grote Elvisfan. Die ben ik pas later gaan waarderen. Dat was net zoals met de Beatles en de Stones. De Stones ben ik ook later pas gaan waarderen, maar Cliff Richard vond ik geweldig.

Beste nummer aller tijden
Good Vibrations van de Beach Boys. Dat vind ik zo'n supercompositie. Zo'n prachtige melodie en zo goed gezongen. Ik heb ze live gezien, maar jammer genoeg zonder Brian Wilson. Dat is natuurlijk het grote brein van de Beach Boys. Je moet een beetje gek zijn of bijzonder veel drugs gebruiken om zo'n liedje te kunnen schrijven en hij is ook bijna gek geworden. Hij is gelukkig wel weer opgekrabbeld en het blijft een gigant van een muzikant.

De eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Blueberry Hill van Fats Domino

De laatste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De laatste die ik gekocht heb was volgens mij een verzamel-cd van Enigma. Dat vind ik waanzinnige muziek. De sfeer, de verschillende invloeden, de stemmen. Ik krijg er gelijk kippenvel van. Ik heb wel eens een hele periode gehad dat ik niet goed in mijn vel zat en dan draaide ik Enigma. Ik heb alles van ze.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje?
Als het om een verzoeknummer bij een live-band gaat moet de band goed zijn. Ik luister eerst. Ik moet de zanger heel goed vinden en voordat ik dan een verzoekje zou doen gaat er wel een tijdje over heen. Het liefste zit ik in een hoekje. Ik kan heel goed dansen, maar ik dans niet. Ik wil gewoon luisteren. De zanger moet goed zijn, de samenzang moet goed zijn, de basis bas/drums moet swingen en als dat niet swingt dan maakt het niet uit wat ze spelen. Dan ben ik weg.

Welk album zou je aan je grootste vijand kado doen?
Iedere vorm van muziek maken is eigenlijk te waarderen. Je hoeft er niet van te houden, maar ga er maar staan. Pak maar een gitaar en speel maar een paar akkoorden voor publiek. Een heleboel mensen durven dat niet. Ik houd in principe helemaal niet van hoempapa, maar als ik op Ameland zie dat er daar duizend man alles woordelijk meezingen, dan doet dat me goed. Ik kan het niet aanhoren, maar de entourage en alles er omheen vind ik dan weer leuk. Als ik een album aan mijn vijand kado moet doen dan zou het waarschijnlijk toch iets met hoempapamuziek zijn.

Naast welke artiest zou je wakker willen worden?
Katie Melua. Dat vind ik zo'n mooie vrouw. Die heeft een waanzinnige stem en zulke aparte liedjes.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik houd van James Bond, maar die zou ik niet willen zijn. Die is vrij agressief en daar ben ik dan weer te lief voor. En een dagje met iemand ruilen? Ik heb vijf jaar bij Paul Ackett gewerkt als persoonlijk begeleider en ik heb ze echt allemaal gezien. Jimi Hendrix bijvoorbeeld. Zo’n aardige man! Met Janis Joplin had ik niet zo’n goed contact. Die was vooral bezig om met één van de fotografen het bed in te krijgen. Daar was ze helemaal verkikkerd op. Maar met ze ruilen? Ik ben eigenlijk wel tevreden met mijn eigen leven.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik kan de hele dag naar muziek luisteren. Ik heb geen ochtendhumeur. Ik kan wakker worden en gelijk muziek aan zetten en dan blijft het de hele dag aan staan. Ik luister heel veel naar Sublime FM. Dat was vroeger Arrow Jazz. Daar komt heel veel funk en soul voorbij. Dat vind ik heerlijke muziek.

Bron van inspiratie?
Eigenlijk is het me allemaal overkomen. Alles kwam aangewaaid. Ik heb er weinig voor hoeven te doen. En hoe dat nou komt? Het zal wel geluk zijn. Ik heb na de Earring een eigen band gehad en daarin heb ik negentien jaar met dezelfde jongens gespeeld. Dat was ieder weekend raak en lekker spelen. Andere mensen inspireren me. Net als The Clarks. Die inspireren me ook. Ik word ook gevraagd door andere bands, maar dat doe ik niet. Met The Clarks is er die klik.

Dit heb ik altijd bij me…
Mijn stem. Die is heel belangrijk.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee…
Mijn huidige vrouw.

Quote
Die heb ik niet.

Droom
Een droom? Nou nog? Ik heb alles al verwezenlijkt wat ik wilde bereiken. En het is me allemaal aan komen waaien. Wat dat betreft ben ik een zondagskind.

Beat en Bordeelsluipers’ is op 19 december nog te zien in Theater Diligentia.