Oh ja joh?! met Frank Leenen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Begin augustus werd bekend gemaakt dat de Haagse band The Ties gestopt is. Zanger/gitarist Frank Leenen heeft inmiddels een nieuwe band genaamd Red Light Babies waarmee hij in oktober in 330live debuutsingle 'Help!' presenteerde. Naast zijn studie Media & Entertainment Management en zijn werk op de Grote Markt wil Frank met de Red Light Babies veel spelen en in de toekomst een album opnemen.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Begin augustus werd bekend gemaakt dat de Haagse band The Ties gestopt is. Na optredens op Plein Open, finalist bij de KoninginneNach Bandverkiezing 2010, een nominatie voor de Haagse Popprijs 'Aanstormend Talent' en het uitbrengen van een demo en een EP was de koek op. Zanger/gitarist Frank Leenen heeft inmiddels een nieuwe band genaamd Red Light Babies waarmee hij in oktober in 330live debuutsingle 'Help!' presenteerde. Naast zijn studie Media & Entertainment Management en zijn werk op de Grote Markt wil Frank met de Red Light Babies veel spelen en in de toekomst een album opnemen.

Naam
Frank (Maarten) Leenen

Leeftijd
21 (3 april 1990)

Social networks
Ik doe niet aan social networking omdat ik simpelweg geen heb zin om daar tijd in te stoppen. Als ik met iemand wil afspreken, kan ik diegene ook gewoon bellen. Voor de band houden we bijvoorbeeld wel Facebook bij omdat ik denk dat dat wel iets kan opleveren.

Broers/zussen
Geen.

Huisdier
Ik heb vroeger wel vissen gehad, maar dat vond ik niet echt een huisdier. Ik wou wel huisdieren, maar ons huis is iets te klein.

Sport
Ik heb vroeger veel gesport: ik heb aan judo, jiujitsu en ijshockey gedaan. Ik zou wel weer willen sporten, maar heb daar de tijd niet voor of ben lui.

Beste gewoonte
Ik kan goed plannen.

Slechtste gewoonte
Ik kom vaak te laat, vooral 's ochtends omdat ik moeilijk uit mijn bed kan komen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik kan me niet echt iets bedenken waar ik me voor schaam. Als er iets gebeurt kan je er niks meer aan doen en heeft het dus ook geen zin om je er nog langer druk om te maken. Ik was wel een keer heel erg dronken en was onderweg naar mijn huis. Ik woon vier hoog en tijdens het traplopen besloot ik even te gaan zitten, waarna ik natuurlijk in slaap wasgevallen. Ik schaam me er niet voor, maar het vindt het eerder grappig om het te vertellen.

Favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt. Ik werk daar maar het is ook een fijne plek om je vrije tijd te besteden.

Stamkroeg
September en Paardcafé. Er zijn veel bekenden en er is een goede sfeer.

Beste Haagse initiatief/festival
Het beste durf ik niet te zeggen, maar ik vind het heel goed dat The Hague Music Export (voorheen Fonds Pop over Zee) bands de mogelijkheid biedt om bij South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas te kunnen spelen. Ik heb eerder met The Ties op Plein Open gespeeld. Dat is ook een leuk festival, al vind ik het jammer dat de twee podia nu met de ruggen tegen elkaar aan staan.

Irritant in de Haagse muziekscene
Het is makkelijk om jezelf dood te spelen in Den Haag. We proberen niet te veel en alleen in Den Haag te spelen, maar kijken nu ook al iets verder. Zo speel je niet 2/3 keer per maand in dezelfde stad en hou je het ook interessanter voor de mensen om te komen kijken.

Haagse band van het moment
Soul Sister Dance Revolution vind ik heel vet; vette sound en mijn stijl muziek.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik denk dat er in Den Haag al zoveel wordt georganiseerd en gedaan, dat het moeilijk is om iets onderschat te vinden. Er zijn veel mogelijkheden om je hoofd te laten zien en als je dan alsnog onderschat wordt, denk ik dat je het als band gewoon niet goed doet. Je kan niet thuis op de bank gaan zitten en wachten tot er een geïnteresseerde belt, maar je moet er zelf energie in steken.

Overschat in de Haagse muziekscene
Weet ik niet.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Johnny Bravo. Ik vond hem toen ik jong was heel grappig.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Het zijn geen specifieke dingen, maar ik kan bijvoorbeeld wel wakker liggen als ik ga nadenken over wat ik allemaal nog moet doen of een muzikaal idee krijg.

Tieneridool
Ik was vroeger fan van DI-RECT, waarbij Spike vooral veel indruk maakte. Ik speel vanaf mijn zevende gitaar maar zijn manier waarop was door de energie en het gevoel tof.

Beste nummer aller tijden
Er is niet één nummer dat het beste is. Het hangt af van het moment en hoe je je voelt. De cd 'Wasting Light' van Foo Fighters vind ik geweldig: Dave zijn songwriting is te gek, dus als ik een nummer moet kiezen is het waarschijnlijk wel een nummer van Foo Fighters.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht weet ik niet meer. Het zou van alles kunnen zijn, zelfs een cd van Bert en Ernie. De eerste plaat die ik kreeg kan ik me ook niet meer herinneringen.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was de nieuwe cd van DI-RECT, 'Time Will Heal Our Senses'. Ik vind het een goede cd, maar vind het wel jammer dat ze meer de pop-kant op zijn gegaan. Ik had toch gehoopt op iets rauwers, zoals het nummer 'Walk with me' van de vorige cd. De laatste plaat die ik kreeg was een cd van Jimi Hendrix met allemaal live opnames.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Rock & roll queen' van The Subways.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Nachts. Het is het moment om rustig naar muziek te kunnen luisteren.

Wanneer moet het stil zijn?
Na een avond werken tijdens het schoonmaken. Na al die herrie vind ik het dan wel lekker als het even rustig is.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Boris. Hij kan wel goed zingen, maar ik kan hem gewoon niet uitstaan.

Bron van inspiratie
Ik haal uit verschillende dingen inspiratie,maar vooral door andere muziek, zoals van Jimi Hendrix, word ik geïnspireerd.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn gitaar, kratjes bier,mijn vriendin en vrienden.

Quote
Ik heb niet echt iets met quotes.

Droom
De uiteindelijke droom zou natuurlijk zijn om te kunnen leven van muziek maken, maar kunnen touren door Engeland zou ook al tof zijn.