Oh ja joh?! met Florent de Jong

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Dat de deels Haagse band The Fudge vanavond HPC Winterfest afsluit is een logische keuze geweest: de band won eerder de MakeMoreMusic Competition en de KoninginneNach Bandverkiezing, werd tweede bij de Grote Prijs van Nederland en nam deel aan de Popronde.

Na het uitbrengen van hun debuutalbum 'Morning Comes Again' moet dit voorjaar de gelijknamige single verschijnen. Drummer Florent studeert dit jaar samen met zijn bandleden af aan het conservatorium, waarbij hij bij zijn afstudeeravond niet alleen zal drummen maar ook in het Frans gaat rappen. Deze week beantwoordt hij de vragen van de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Florent Pierre de Jong
 
Leeftijd
23 (8 oktober 1988)
 
Social networks
Facebook, dat moet tegenwoordig hè? Ik heb een Twitteraccount maar gebruik hem zelden. Ik ben meer van het retweeten.
 
Broers/zussen
Louis (17). Hij is bijna met zijn middelbare school klaar en is dj.
 
Huisdier
Ik heb geen huisdieren. Vroeger heb ik wel katten en goudvissen gehad, maar ik zie mezelf geen dieren verzorgen.

Sport
Ik deed vroeger veel aan sport: ik voetbalde en was op school actief met basketbal. Tegenwoordig heb ik geen tijd.
 
Beste gewoonte
Ik ben organisatorisch erg sterk. Als ik bezig ben met The Fudge of een project voor school dan kan ik iedereen goed motiveren en ben ik van het plannen.
 
Slechtste gewoonte
Mijn beste gewoonte is ook mijn slechtste gewoonte. Daar waar ik goed bezig ben om de band en mijn projecten te onderhouden is het in mijn privéleven chaos. Het dweilen of opruimen van mijn huis kan bijvoorbeeld vaak wel een week wachten.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het is niet iets waar ik me voor schaam, maar het was wel een cold sweat moment: Ik was een keer in Frankrijk backstage bij een optreden waar veel belangrijke muzikanten rondliepen. Ik was nog best wel jong, een jaar of 13, en was nog best wel timide. Op een gegeven moment viel het licht uit en zaten we met alle muzikanten in het donker. Er kwam een grote bodyguard op me aflopen die me nogal boos aankeek. Ik bleek tegen de lichtschakelaar aan te zitten, waardoor het licht was uitgevallen.
 
Favoriete plek in Den Haag?
De Elandstraat. Ondanks dat ik in Amsterdam studeer is de Elandstraat voor mij echt thuiskomen.
 
Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg, maar kom graag in de SuperMarkt, de Prins Taveerne of het Paardcafé. Lekker biertjes drinken en er wordt (vaak) goede muziek gedraaid.
 
Beste Haagse initiatief/festival
Plein Open: het Spui is een goede locatie voor een festival en het gebruik van twee podia, waarbij de ruggen tegen elkaar staan en je dus bij elk optreden ergens anders staat, vind ik te gek. Daarnaast vind ik de line up altijd wel kicken. Een ander festival dat meer aandacht verdient is Schollenpop. Doodzonde dat een festival met zo'n te gekke line-up zoveel pech kan hebben door het weer.
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik denk dat de Haagse scene teveel op zichzelf is. Ik begrijp het wel: ik houd ook van Den Haag en zou nergens anders willen wonen, maar veel muzikanten kijken niet verder dan onze stad.
 
Haagse band van het moment
We hebben een tijdje terug gespeeld met All Missing Pieces. Ik weet niet of het mijn Haagse band van het moment is maar die gasten zijn ongelooflijk gegroeid en hebben een volwassen sound ontwikkeld met een goede attitude. Dat vind ik te gek. Splendid en Bombay Show Pig zijn ook erg goed bezig.
 
Welke band uit regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Pitch Blond. Sinds drummer Joost zich bij de band had gevoegd werd de sound weer wat heftiger en dat ze naar SXSW in Texas gingen vond ik meer dan terecht. Het is jammer dat die band uit elkaar is gegaan.

Mijn muzikale hoogtepunt
Met The Fudge zijn we twee keer in Duitsland geweest: één keer voor een minitour en één keer voor een festival. Toen we op dat festival moesten spelen, hebben we eerst in die regio een week vakantie gevierd. Het was elke dag lekker weer en juist twee uur voordat wij on stage moesten kwam er noodweer. Overal lag modder en ik was bang dat er niemand kwam opdagen. Uiteindelijk stond er zo'n 2000 man gehuld in poncho's te springen in de modder, waarna er nog een klein deel op het podium kwam dansen. Dat was heel erg vet.
 
Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
Nadat wij op de KoninginneNach hadden gespeeld kwam Soul Sister Dance Revolution. Een heel vet optreden waarbij iedereen leek los te gaan. Het optreden van Sepultura op Schollenpop is me ook bijgebleven: Caro Emerald kwam door het noodweer niet meer spelen, waardoor wij uiteindelijk zo'n 1,5 uur mochten spelen en eigenlijk het voorprogramma van Sepultura waren.
 
Tieneridool
Geen. Ik was niet van een bepaald iemand fan en had geen posters van idolen op mijn kamer hangen. Ik speelde eerst gitaar maar toen ik voor het eerst ging drummen was ik eigenlijk gelijk verkocht.
 
Beste nummer aller tijden
'Since i've been loving you' van Led Zeppelin. Die zou ik wel op mijn begrafenis willen horen.
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de eerste cd van Limp Bizkit, 'Significant Other'. De eerste plaat die ik kreeg was 'HIStory' van Michael Jackson.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop zelden cd's maar de laatste cd die ik kocht was van Ella Fitzgerald. Ik zet het op 's ochtends en mijn dag is gelijk goed. De laatste cd die ik kreeg was van The Intersphere en die kreeg ik van mijn ouders. Dat is een band uit Duitsland.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Blood red' van Feed Me.
 
Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Ik woonde vroeger in Scheveningen en vaak belde mensen aan of ze even bij ons mochten parkeren. Ik was op een gegeven moment alleen thuis toen er een televisieploeg van TV Oranje aanbelde. Als dank voor het gebruik maken van onze parkeerplek kreeg ik een cd van Frans Duijts. Na één nummer heb ik die cd uitgezet, verschrikkelijk.
 
Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Jessie J. Naast het feit dat ze aantrekkelijk is, maakt ze ook toffe muziek.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn?
Wolverine.
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Onderweg in de trein. Ik kan dan echt genieten van muziek omdat er op dat moment niets is om je druk te maken.
 
Bron van inspiratie
Live optredens van andere artiesten.
 
Dit heb ik altijd bij me...
Mijn telefoon, huissleutels en portemonnee maar vaak vergeet ik daar wel een deel van.
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Bij een warm eiland neem ik een zonnebril en een hangmat mee. Wanneer het een gevaarlijk eiland is, ga ik samen met Bear Grylls voor de ultimate survival.
 
Quote
Ik heb geen bepaalde quote.
 
Droom
Het gaat me niet zo zeer om geld, maar het lijkt me geweldig om de wereld rond te kunnen reizen met mijn muziek. Eigenlijk wil ik gewoon mijn ei kwijt kunnen en daar zoveel mogelijk mensen mee bereiken.