Oh ja joh?! met Floortje van der Kooij

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Floortje begon toen ze acht was met vioolspelen, maar in Den Haag is ze vooral bekend als de zangeres en bassiste van No Reply. De band staat dit jaar voor de derde keer op Kaderock en presenteert 14 juni de opvolger van de EP ‘Tangled in the World’ in de Supermarkt. Eerst zijn ze vanavond in de finale van de BeachBattle in de Saturnus te zien en beantwoordt Floortje de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Floortje Nyma van der Kooij

Leeftijd en verjaardag
19 (28-6-1993)

Social Networks
Eerst was het Hyves, maar dat is helemaal uit, dus nu is het Facebook. Iedereen zit daar zo’n beetje op. Heel handig. Ik heb weleens gehad dat mensen ons toe hadden gevoegd, nadat ze een sticker van No Reply hadden gezien.

Broers/zussen
Een broer, Pepijn. Hij speelt ook gitaar in No Reply.

Huisdier
Een hond (Tashie), twee katten (Pinguin, Whoopi), een cavia (Theodor) en vijf goudvissen. Ik weet niet hoe die allemaal heten, maar eentje heet Wolfgang.

Sport
Nee joh. Ik heb vroeger wel gedanst, maar ik ben nogal onhandig. Ik struikel vaak over mijn eigen voeten. Ik zou wel moeten gaan sporten omdat ik soms op het podium merk dat mijn conditie slecht is.

Beste gewoonte
Als ik iets heel graag wil, dan doe ik er alles voor om dat te bereiken.  

Slechtste gewoonte
Ik kan niet koken, ik laat alles aanbranden. Ik heb een keer pasta met kaassaus voor de band gemaakt: heel erg vies.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik moest een keer optreden maar ik had een nachtje doorgehaald. Mijn stem was weg en toen ik aan het spelen was, viel ik half in slaap. Ik kan me nog herinneren dat ik heel erg verbaasd heb gekeken op het podium en op een gegeven moment ook niet meer wist hoe ik een nummer moest spelen. Ondanks dat het publiek het niet doorhad, doe ik dat nooit meer.

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn slaapkamer. Overal hangen briefjes en posters, ik heb bloemetjesgordijnen en mijn instrumenten staan er. Ik voel me daar veilig.

Stamkroeg
De Supermarkt. Er komen vaak leuke bandjes en je komt er altijd wel iemand tegen. 

Beste Haagse initiatief/festival
Het leuke aan Den Haag vind ik dat je op muzikaal gebied hier eigenlijk alles wel kan doen. Er zijn bijvoorbeeld veel plekken om te repeteren of op te treden. In onze stad vind ik Parkpop en Plein Open toffe festivals. Beide festivals zijn dichtbij, ze hebben een diverse programmering en een leuke sfeer.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
In Den Haag lijk je al snel een beroemdheid te zijn, maar daar buiten ben je niks. Het zou goed zijn als er meer uitwisselingsprojecten zijn met andere bands.

Haagse band van het moment
Supra Naturals, toffe live act. Andere bands die ik leuk vind zijn The Deaf en Soul Sister Dance Revolution.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik vind het zonde dat Moore uit elkaar is. Zij hadden naar mijn idee best ver kunnen komen.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik weet niet of het een hoogtepunt is geweest, maar vind het wel heel tof dat ik ben aangenomen op het Conservatorium. Niemand had verwacht dat ik het zou halen, maar ik heb er hard voor gewerkt.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Jungle By Night tijdens het PopHotSpot festival op de Grote Markt. Hele goede muzikanten en een goede live act.

Tieneridool
The Beatles. Mijn vader is fan en draait altijd muziek in zijn atelier. Hij heeft een cd’tje met het nummer ‘She Loves You’ van The Beatles, die ik altijd mee zong. Geweldig vond ik dat. Michael Jackson was ook nog een lange tijd een ding, dat vind ik nog steeds geweldig.

Beste nummer aller tijden..
Ik denk niet dat er echt een beste nummer aller tijden is, maar ik vind het nummer ‘i’m Shakin’ van Jack White wel heel erg te gek. Ik word heel vrolijk van dat nummer en de videoclip is vet.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was de single ‘Barbie Girl’ van Aqua. De eerste plaat die ik kreeg was een hele collectie LP’s van The Beatles, die kreeg ik van mijn vader.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was ‘Faders Up’ van Triggerfinger. De laatste plaat die ik kreeg was ‘Blunderbuss’ van Jack White. Die kreeg ik van Colin Hoogendijk van Los Jalapeños.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Iets van Funkadelic, misschien ‘we got the funk’.  Heel herkenbaar en goed om op te dansen.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
‘Come Together’ van Kane. 

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Mag het ook een acteur zijn? Ik heb de film ‘The Perks of Being a Wallflower’ gezien en het personage Patrick (gespeeld door Ezra Miller) vond ik erg leuk. Knap en spontaan, zo één moet ik er ook hebben.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Pocahontas. Ze is heel sterk, een vrouw die totaal haar eigen gang gaat en zelfverzekerd is. Dat spreekt me wel aan en het was vroeger mijn lievelingsfilm.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Als ik vrij ben vind ik het heerlijk om een plaat op te zetten en te lezen.

Bron van inspiratie
The Beatles vind ik inspirerend maar ik laat me ook inspireren door het leven. Mijn muziek moet geloofwaardig zijn.

Dit heb ik altijd bij me..
Als ik naar school ga heb ik mijn basgitaar op mijn rug, een pedaltrain bij me en nog een tas om me arm hangen. Fucking zwaar.  Mijn sleutels vergeet ik heel vaak.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn basgitaar, die gebruik ik dan ook als bootje, een hangmat, mijn katten, Ezra Miller en een haarborstel. Ik ben best wel ijdel.

Quote
Boven mijn bureau hangt een krantenartikel met de kop ‘oefenen, oefenen, oefenen!’ Ik heb het artikel nooit gelezen, maar het hangt er met een reden: steeds als ik er naar kijk dan weet ik dat ik echt goed wil worden en moet blijven oefenen.

Droom
Optreden in de Heineken Music Hall. Ik heb daar mijn eerste concert gezien, speelde nog nauwelijks bas, en was echt onder de indruk. Toen ik daar was heb ik besloten dat ik op die plek ook een keer wil optreden. Ik heb een muntje van die avond bewaard en aan mijn ketting gehangen om mezelf eraan te blijven herinneren.