Oh ja joh?! met Ernst van Wageningen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Onlangs werd er in de media bericht dat de Basement Studio mee gaat verhuizen met AT Productions naar het Laakkwartier. Ernst van Wageningen, dé man achter de Basement Studio, besluit toch in de Bilderdijkstraat te blijven en de Basement wordt in de toekomst zelfs uitgebreid. Op dit moment is Ernst bezig met het afmixen van het nieuwe materiaal van Johnnie Stalker. Tijd om Ernst aan de tand te voelen.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Onlangs werd er in de media bericht dat de Basement Studio mee gaat verhuizen met AT Productions naar het Laakkwartier. Ernst van Wageningen, dé man achter de Basement Studio, besluit toch in de Bilderdijkstraat te blijven en de Basement wordt in de toekomst zelfs uitgebreid. Op dit moment is Ernst bezig met het afmixen van het nieuwe materiaal van Johnnie Stalker. Op genoeg andere bekende acts als The Wrong Jeremies en Houses zal Ernst ook zijn stempel drukken. Tijd om Ernst aan de tand te voelen.

Naam
Ernst van Wageningen

Leeftijd
54 jaar, 5 maart 1955

Aantal Hyves en MySpace vrienden
MySpace zo rond de 150 vrienden en Hyves heb ik echt geen idee. Ik heb het wel, maar ik doe er niks mee.

Broers/zussen
Twee broers; Koos en Victor en een zusje Alette.

Huisdier
Ik heb een hond; Een Jack Russel 'terreur.' Hij heet Pepper. Pepper is heel erg gek op Spike en KK (Francis Locadia, red). Als die KK binnen ziet komen gaat die op zn rug liggen met zn pootjes in de lucht. Toen ik net samenwoonde had ik poezen, maar daar heb ik echt niks mee.

Sport
Ik heb vroeger zo'n beetje aan alle sporten gedaan (voetbal, tennis, wedstrijdzwemmen.) Nu fiets ik naar de Basement en weer terug.

Beste gewoonte
Ik ben betrouwbaar en nooit chagrijnig.

Slechtste gewoonte
Een paar jaar geleden was dat nog kettingroken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me nergens voor. Toen ik een jaar of 14 was, ben ik straalbezopen door de politie opgepikt op het strand en naar huis gebracht. Maar om je daar nou voor te schamen...

Favoriete plek in Den Haag?
De Basement. Het is een droom die ik verwezenlijkt heb.

Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg. Ik vind De Paap altijd erg leuk en ik ben laatst in de SuperMarkt geweest bij de concerten van The Deaf en The Levi's. De sound is daar geweldig.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik weet niet of Talent Event het beste initiatief is, maar ik vind dat wel één van de interessantste initiatieven. Waar ik zelf heel veel plezier aan heb beleefd was 'The Hague's Golden Earring Tribute’.

Irritant in de Haagse muziekscene
Er word veel gedaan in Den Haag; bandjes kunnen veel spelen en de gemeente stelt veel geld beschikbaar voor festivals. Als ik zie wat er van al dat subsidiegeld beschikbaar is, en hoeveel de bandjes ontvangen, dan vind ik dat wel irritant. Dat zit wel scheef.

Haagse band van het moment
Ik zeg weleens dat het bandje dat je als laatst hebt opgenomen het beste bandje is, maar dat is dan ook omdat je er helemaal inzit. Ik ben een beetje fan van Starcatcher, maar ik vind The Levi's ook gaaf. Het is misschien niet origineel maar ik vind het enthousiasme en het plezier van beide acts op het podium te gek.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Atombox. De liedjes zijn zo ontzettend goed. Ik heb cd's met die jongens, en tegenwoordig meisje, opgenomen en dan vraag ik me af hoe het mogelijk is dat er niks met dat bandje gebeurt. Ik snap daarnaast ook niet dat Stud Muffins geen platendeal heeft. Die gasten werken er ongelofelijk hard voor.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik overschat niemand.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Thomas Alva Edison. Hij heeft de elektriciteit uitgevonden. Edison is niet fictief maar wel heel erg dood.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik lig nooit wakker. Ik maak hele korte nachten; ik ga 3 uur/half 4 naar bed en sta om 8 uur/half 9 weer op. Ik ken het niet anders. Heel veel mensen denken: 'jij hebt toch een hartinfarct gehad? jij stresskip!' Absoluut niet dat ik een hartinfarct heb gehad doordat ik te veel stress heb, ik rookte twee pakjes per dag. Ik heb al een hele tijd geleden afgeleerd om je ergens druk om te maken; dat zorgt alleen maar voor negatieve energie. Ik lig dus nooit ergens wakker van.

Tieneridool
De bands Yes en The Beatles.

Beste nummer aller tijden
Er is geen beste nummer aller tijden. Wat ik een heel goed nummer vind is 'While my guitar gently weeps' van The Beatles.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Dat weet ik niet meer maar dat zal wel iets van Jimi Hendrix zijn geweest.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop altijd een stapeltje tegelijk. De laatste stapel bevatte de nieuwe cd's van Kyteman, U2, De Staat en Franz Ferdinand. De laatste platen die ik kreeg kwamen van m’n beide zoons. Van Bas kreeg ik de laatste cd van Oasis en van Thijmen de cd van Antony and the Johnsons.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Ik vraag nooit nummers aan op een feestje. Op een feestje wil ik met mensen praten en dan heeft de muziek voor mij niet echt een functie.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
‘s Avonds als het rustig is. Als ik de hele dag met een bandje hier heb gezeten, dan ga ik 's avonds geen muziek meer luisteren.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik naar muziek luister.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik heb helemaal niks met Frans Bauer maar als andere mensen er met plezier naar luisteren dan wil ik niet dat die artiesten gaan zwijgen. Er zijn hele volksstammen die daar heen gaan en veel geld uitgeven aan een avondje Frans Bauer. Als ik iets niet leuk vind, dan hebben anderen daar niks mee te maken.

Bron van inspiratie
De muzikanten waarmee ik werk en mijn zoons.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik moet er niet aan denken om naar een onbewoond eiland te gaan.

Quote
Ik heb geen quote. Als ik met een bandje bezig ben, zeg ik vaak: ‘Laten we in ieder geval opnemen onder het motto van 'weghalen kan altijd nog.'’

Droom
Ik zou graag met mijn vrouw nog 5/6 weken door Amerika willen touren. Van de Westkust naar de Oostkust met een autootje. Ik ben gek op Amerika.