Oh ja joh?! met Eelco van Proosdij Oh ja joh?! met Eelco van Proosdij

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Eelco van Proosdij

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

De Haagse band R.A.T (Rock and Terror) creëerde in 2008 een heuse hype: Het unieke stemgeluid van vocalist Eelco van Proosdij, de energieke live performance en de nummers van de cd 'For Who Not Is Afraid To' maakte R.A.T tot een graag geziene act. Lange tijd bleef het stil rondom de muzikanten maar in 2010 verscheen het debuutalbum 'Cumlaute/The Freaxperiment' van het Haagse duo Rät N FrikK. Samen met David van Akkeren weet Eelco ook hier te vlammen en maakte het duo tijdens de Haagse PopWeek kans op een Haagse Pop Prijs voor de 'Beste CD' van 2010. Op dit moment is het duo nieuw materiaal aan het schrijven en studeert Eelco aan de rockacademie in Tilburg.

Naam
Eelco van Proosdij

Leeftijd
21 (15 juni 1989)

Social Networks
Ik ben een echte Facebookaddict: het feit dat iedereen er op zit, maakt het werkend. In principe is MySpace wel handiger omdat het op muzikanten gericht is, maar daar komt niemand meer.

Broers/zussen
Eén broer: Sjoerd, hij is 25 jaar.

Huisdier
Geen. We hebben vroeger thuis wel twee hondsdolle ratten gehad.

Sport
Geen. Ik heb vroeger van alles gedaan maar ik heb het opgegeven voor de muziek. Als ik op het podium sta, zie ik dat al als sport.

Beste gewoonte
Ik heb wel een goede zelfreflectie, hoe ik bijvoorbeeld met anderen om ga en hoe ik bepaalde situaties aanpak. Ik kan goed terugkijken of ik dingen goed of slecht heb gedaan.

Slechtste gewoonte
Ik zoek altijd de grenzen wel op en ga er soms overheen. Ik ben gewoon een etterbak.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik moest een keer met R.A.T spelen in de Paap en toen wou er een meisje heel graag het podium op. Ik hielp haar het podium op, maar liet haar per ongeluk vallen waardoor ze zo achterover in de pit viel.

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn dak. Ik kan dan heel Den Haag zien.

Stamkroeg
Cremers: Er komen allerlei soorten mensen, je kan blowen en bier drinken en ze hebben beneden livemuziek. Dat vind ik wel heel tof.

Beste Haagse initiatief/festival
Langweiligkeit. Ik zie het als een underground Noorderslag: je kan alles over je heen laten komen en er is altijd wel iets vets dat je nog niet kent. De RAC Hallen is daarnaast een toffe locatie voor Langweiligkeit en een echte aanwinst voor Den Haag. Jam de la Crème vind ik ook tof.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind het irritant dat er alleen maar oog is voor rockmuziek. Wij moeten met ons genre echt vechten voor shows omdat programmeurs huiverig zijn. Ik ken in Den Haag geen hiphop cafés of echte danceclubs en zo'n grote stad moet naar mijn idee wel alles hebben.

Haagse band van het moment
Reboot. Het is een collectief waarbij steeds een andere bezetting het podium onveilig maakt. Het is een soort jam act waarbij drum 'n' bass wordt geïmproviseerd. Heel vet. Bombay Show Pig vind ik ook een originele act.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Rät N FrikK. Ik vind dat wij wel meer aandacht verdienen omdat we echt met iets nieuws zijn gekomen.

Overschat in de Haagse muziekscene
Acts als Moore en All Missing Pieces. Ik denk dat zij gewoon naar voren worden geschoven omdat ze nog zo jong zijn. Ik denk dat dit bij R.A.T ook heeft bijgedragen aan het succes omdat het 'bijzonder' is om zulke jonge muzikanten te zien.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Bessy Higgenbottom van The Mighty B! Ze heeft de rijkste fantasie ooit en dat vind ik wel vet. We hebben haar zelfs bedankt op het album.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Een bepaalde tekst of beat, daar kan ik wel van wakker liggen. Daarnaast ook dat we nog steeds niet zijn geboekt door de SuperMarkt. We zitten ze al vier maanden achter hun reet aan, maar horen niks.

Tieneridool
Spice Girls. Dat was het eerste concert waar ik heen ging. Favoriete Spice Girl? Victoria.

Beste nummer aller tijden
'Uncle Remus' van Frank Zappa. Het gevoel wat hij er mee wil uitdragen is denk ik best moeilijk te omschrijven, maar hij weet het daarmee wel heel concreet aan te kaarten.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was denk ik een carnavalskraker op single. De eerste plaat die ik kreeg was een Thunderdome cd.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht weet ik niet meer. De laatste plaat die ik downloadde was van Ojajoh?! genaamd 'Format MC'. Vette cd. De laatste plaat die ik kreeg was van Fakkelteitgroep: 'Fakkelteitgroep vol. 1'.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Breek los/Antipanny' van Rät N FrikK omdat dit het beste partynummer is.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
‘s Middags met oordopjes in, in de stad.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik muziek aan het maken ben.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Lady Gaga. Ik vind het zwaar overschat en het heeft weinig met muziek te maken. Een telefoon op je kop plakken is niet vernieuwend, dat is gewoon gezocht. Ik vind haar hele act nogal plat, goedkoop en makkelijk.

Bron van inspiratie
Het leven, maar muzikaal gezien The Prodigy en Rage Against The Machine.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn iPhone en zaadjes voor wietplanten.

Quote
'Consequences Smonsequences'.

Droom
Met ons Nederlandstalige product de grens over kunnen.

nu op 3voor12