Oh ja joh?! met Dyzack

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Het winnen van de Zilveren Harp in 1999 lijkt alweer een tijd geleden, maar Dyzack laat met zijn laatste cd ‘This Mangy Soul’ nog steeds zien over het talent te beschikken om mooie liedjes te kunnen schrijven. De singer-songwriter is nog maar net terug van zijn tour door de Balkan en is alweer druk met het schrijven van nieuw materiaal. Na eerder te hebben opgetreden op o.a. Crossing Border, Noorderslag en Lowlands en muziek te hebben geschreven voor theatergroep Vis à Vis, de kinderdansvoorstelling Geweld(ig) en de film ‘The Room’ speelt Dyzack vanaf september door heel Nederland met de Popronde. Deze week beantwoordt Erik Hofland de Oh Ja Joh?! Vragenlijst.

Naam
Erik Hofland

Leeftijd & Bday
38 (12-4-1974)

Social Networks

Facebook, Twitter en Instagram. Er komt een hoop reclame langs maar ik vind het wel interessant om te zien wat mensen delen. Door social networking heb je toch meer contact met fans.

Broers/zussen
Een halfbroertje, Jordi (31)

Huisdier

Nog niet. Mijn dochter wil heel graag een huisdier dus binnenkort gaan we een kat nemen. Ik wil liever een hond, maar die moet je uitlaten en rent niet achter muizen aan.

Sport
Ik heb geen rijbewijs dus fiets vaak. Vroeger ben ik fietskoerier geweest, dan krijg je een soort v-tje in je kuit. Die is nu wel weg. Ik heb ook een tijdje gehandbald, maar daar moeten we het maar niet te lang over hebben. Vrijwel iedereen vindt het een suffe sport, maar het is heel intensief.

Beste gewoonte
Ik weet het niet, ik ben gestopt met daarover na te denken. Mensen die naar mijn luisteren vinden het misschien een goede gewoonte dat ik beter gitaar ben gaan spelen. Andere mensen die niet van mijn muziek houden zijn weer blij dat ik goed eten rond kan brengen.

Slechtste gewoonte

Ik kan niet goed tegen drank. Ik heb weleens zin gehad om wat biertjes te drinken voordat ik moest spelen, maar mijn setup is te ingewikkeld om aangeschoten op te zetten of te spelen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik moest een keer op een braderie in Limburg optreden en had een hele grote bottleneck meegenomen. Ik heb hem niet altijd nodig en had geen plek om hem neer te leggen zodat hij niet zou vallen en breken. Ik had hem in mijn zak gedaan en er zaten allemaal kindjes te kijken en te spelen. Een kind riep toen: “Kijk nou, hij heeft een stijve piemel!” Ik heb toen nog de bottleneck uit mijn zak gehaald en laten zien, maar iedereen lach al dubbel.

Favoriete plek in Den Haag?

Dat zijn er een paar: het strand, de fietsroute naar Meijendel, het plekje waar ik woon en mijn studio.

Stamkroeg
Geen. Ik werk in de horeca, dus ik heb niet de behoefte om in mijn vrije tijd in de kroeg te hangen.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème, meer dan alleen jammen. Een ander goed initiatief vind ik ‘Wijsjes’, waarbij eerder edities als ‘Anna’s Wijsje’ en ‘Lucy’s Wijsje’ zijn georganiseerd. Ik heb ook nog ‘Dyzack’s Wijsje’ georganiseerd. Intiem, maar toch veel actie en je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Dat het niet meer de Haagse muziekscene is. Ik vind het nogal heftig om het over popstad nummer 1 te hebben, dan maak je er gelijk een wedstrijd van. We zouden veel meer kunnen samenwerken met andere steden. 

Haagse band van het moment

Bombay Show Pig. Leuk dat ze het met z’n tweeën doen en toch niet lijken op The White Stripes en al die anderen. Daarnaast is die plaat ook echt te gek.

Welke band uit regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Geen idee, ik vind het jammer dat Urban Dance Squad uit elkaar is gegaan maar dat is niet Haags. Als puber vond ik het heel heftig om dat te zien.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik vond het touren in de Balkan heel leuk. Het was wel een beetje raar en eng omdat ik de cultuur niet kende maar de mensen daar zijn erg enthousiast.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Het optreden van Mano Negra in het Paard. Ik was zestien en was eerder met familieleden naar het optreden van Pink Floyd en The Rolling Stones geweest maar daar vond ik eigenlijk niks aan. Het was wel goed, maar er miste iets. Bij Mano Negra begreep ik hoe een concert hoorde te zijn.

Tieneridool 
Tom Waits, Nick Drake en Tim Buckley en dan die drie met elkaar mixen. 

Beste nummer aller tijden

‘How Can We Hang on to a Dream?’ van Tim Hardin. Dat nummer is heel goed, omdat het een heel naar gevoel geeft. Ik zit me altijd te verwonderen hoe het komt dat het heel lang als puber zoveel impact op me heeft gehad. ‘I See a Darkness’ van Bonnie ‘Prince’ Billy vind ik ook een heel mooi liedje. Heel mooi beschreven hoe je je dan kan voelen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was ‘Don’t Leave me This Way’ van The Communards. Dat was wel het beste van toen. De eerste plaat die ik kreeg was denk ik een live-cd van The Rolling Stones.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop zelden platen, ik gebruik Spotify. Het laatste wat ik luisterde en leuk vond was de muziek van Django Django en Colin Stetson. De laatste plaat die ik heb gekregen was de cd van Björk en Dirty Projectors, ‘Mount Wittenberg Orca’.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Geen aanvraagnummer. Als je bij het DJ collectief Naald en Kraak een plaatje aanvraagt zetten ze een schlager op en wijzen ze naar je. Dat duurt dan twee minuten en dan gaan ze weer verder. Dat vind ik wel heel goed.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Een cd van K3 of Kabouter Plop

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?

Ik heb daar eigenlijk geen behoefte aan. Ik zou wel met muzikanten als Colin Stetson muziek willen maken, maar je weet nooit of dat klikt.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Ik vond die westerns altijd heel kicken. Misschien ‘Blondie’ (Clint Eastwood) uit The Good, Bad and the Ugly. Ik zag laatst een foto van mezelf met een spijkerbroek, een spijkerjasje en een hoed en toen dacht ik: ‘zie je, het is me toch gelukt! Ik zie er uit als Clint Eastwood.’

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Dat is heel verschillend. ’s Ochtends vind ik het het lekkerst omdat je oren dan net wakker zijn. Lekker fris.

Bron van inspiratie
Er moet ergens beweging in zitten. Als je niet creatief wordt uitgedaagd bloeden je ideeën dood.

Dit heb ik altijd bij me..
Ik had altijd een nood-mondharmonica bij me maar dat was ik op een gegeven moment helemaal zat. Nu heb ik altijd een iPhone bij me.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een 12-snarige gitaar. Ken je het verhaal van Guus Kuijer? Dat gaat over een jongen die wakker wordt en iedereen is verdwenen. Hij was verliefd op een klasgenootje en besluit haar te gaan zoeken. Na een jaar zoeken is hij helemaal verwilderd, ontmoet hij een aapje en is hij er van overtuigd dat dat zijn vriendin is. Dan stopt het boek ook, best een ziek verhaal. Ik denk dat ik op dat eiland uiteindelijk ook verliefd wordt op een aapje.

Quote
“I have this habit to reflect or mark my life with things that are no use at all. Some might call it a waste of time, some people might say it's a nice song.” Die heb ik verzonnen. Je bent een week lang bezig met een liedje en niemand wacht er op. Soms wel een waste of time.

Droom
Ik wil heel graag een keer te gast zijn bij het televisieprogramma ‘Jools Holland’. Dat is qua muziek het beste wat er op de televisie is. Ik zou ook graag nog een keer een liedje willen spelen voor de website Blogotheque. Heel bijzonder hoe zij alles filmen.