Oh ja joh?! met DNG

bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Al meer dan 20 jaar is rapper DNG actief in de Haagse muziekscene. DNG, in real life bekend als Moreno, zou je bijvoorbeeld kunnen kennen van Coup deVillz, een hiphopgroep die met de cd’s ‘Chrysalis’ en ‘Monarchs’ veel erkenning wist te generen binnen de hiphop scene. DNG is nu al een paar jaar solo. Na het uitbrengen van ‘DaMiniMeMixtape’ en een aantal videoclips, kwam eind november eindelijk zijn debuutalbum ‘Regardless’ uit. Producer Napalm maakte een remix van het nummer ‘Welcome to the Hague’, waar binnenkort een videoclip van verschijnt. Deze week beantwoordt DNG de Oh Ja Joh?! Vragenlijst.

Naam
Moreno Dundas

Leeftijd & Bday
36 (5-05-1976)

Social Networks
Voornamelijk Facebook en Twitter. Hyves is net als Myspace, dood. Ik heb wel een account maar kijk er nooit op. Twitter gebruik ik sporadisch. Bij Facebook heb je meer tekst om te verwerken en makkelijker interactie met het publiek.

Broers/zussen
Twee broers: Felicio en Luciano.

Huisdier
Ik heb altijd gezegd dat ik geen dieren wil hebben die rondlopen in mijn huis dus heb ik een goudvis. Ik heb een keer op televisie gezien dat mensen een kwal hadden als huisdier. In zo’n mooie bak met hallogeenlampen en blacklight. Ik vond het er kunstzinnig en rustgevend uitzien.

Sport
Ik probeer twee keer per week te fitnessen in mijn kelder. De sportschool is voor mij een gesloten hoofdstuk.

Beste gewoonte
Ik geef niet snel op. Als ik me ergens in vast heb gebeten laat ik niet snel los. Ik kan daardoor nog wel eens koppig overkomen. Mijn gevoel voor humor is denk ik ook een goede eigenschap.

Slechtste gewoonte
Dat is mijn ongeduldigheid waardoor ik nog wel eens impulsief handel.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Als ik het puur betrek op mijn muziek: Ik moest een keer optreden in het Musicon met CoupdeVillz. We gingen toen battlen tegen NuClear Family en ik was zo enthousiast dat de microfoon tegen mijn mond aankwam en een stuk van mijn voortand afbrak. Dat was wel een momentje van knulligheid.

Favoriete plek in Den Haag?

Pathé Spuimarkt. Ik hou van films kijken, het is lekker dichtbij en er heerst een relaxte sfeer.

Stamkroeg
Ik heb geen stamkroeg maar drink graag koffie bij Douwe Egberts. Die ijs cappuccino’s zijn echt verslavend, heerlijk. 

Beste Haagse initiatief/festival
Ik ben er nooit geweest maar hoor positieve dingen over Beatstad. Groots opgezet met topnamen maar ik vind het wel jammer dat er geen Haagse hiphop wordt geprogrammeerd. Ik vind IloveHiphop ook tof.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Den Haag is echt een rockstad. Dat is niet negatief, dat is een gegeven. Als je naar de line up kijkt van verschillende festivals zoals Koninginnenach dan komt dat ook echt naar voren. Programmeurs zouden wel meer risico’s mogen nemen. Er is echt wel een breed draagvlak voor hiphop. Veel jongeren in Den Haag zijn bezig met rapmuziek. Kijk naar de jubileumeditie van Parkpop: Snoop Dogg als afsluiter. Toen dat niet doorging zakte echt mijn broek af, daar begreep ik helemaal niks van. Je hebt te maken met een superster, die overal ter wereld optreedt maar niet in Den Haag mag komen. Dan merk je echt die koudwatervrees die er bij sommigen nog heerst als het gaat om rapmuziek.

Haagse band van het moment
Ik ben niet echt op de hoogte van wat er zich allemaal in Den Haag in het bandjescircuit afspeelt

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Geen idee. Welke groep in elk geval niet mag stoppen zijn Kernkoppen.

Mijn muzikale hoogtepunt
Er zijn voor mij meerdere hoogtepunten: Ik vond het leuk om te mogen touren met DI-RECT, in het voorprogramma te staan van the Alcoholics in de Melkweg en een interview met Ice Cube te mogen filmen voor Payology. De eerste cd van de Coup deVillz was op zich ook wel een hoogtepunt, met name de manier waarop we het aan de man hebben gebracht. Daar kijk ik wel met een trots gevoel op terug. Alle bandleden zijn met een stapeltje cd’s naar verschillende steden gegaan en we hebben onze muziek daar verspreidt en verkocht. Kan je het een hoogtepunt noemen? Misschien niet, maar het werkte wel. Ik word nog steeds af en toe aangesproken door mensen die destijds de cd hebben gekocht terwijl het al tien jaar geleden is. We waren geen professionals, maar gingen wel professioneel te werk. Mijn debuutalbum Regardless zie ik ook als een hoogtepunt. Fraai staaltje Hip Hop als je het mij vraagt. Als je hem nog niet hebt, shame on you!

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
De laatste keer dat ik  het Paard echt helemaal vol heb gezien voor hiphop was bij de Buitenwesten-tour met rappers als Opgezwolle, Tyhpoon en Jawat. Shit man, ik luister nog niet heel erg lang Nederlandstalige hiphop maar dat liet zien dat je wel degelijk het Paard kan vullen met hiphop.

Tieneridool
Teveel om op de noemen: Icecube, N.W.A., Public Enemy. Die groepen hebben mij geïnspireerd om met muziek aan de slag te gaan.

Beste nummer aller tijden
Ik heb dat denk ik niet. Ik luister veel verschillende muziek en heb geen nummers standaard in mijn playlist staan. ‘Three Little Birds’ van Bob Marley staat wel hoog bij mij. Het is misschien simpel, maar het nummer gaf mij wel hoop dat alles goed zou komen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was denk ik een plaat van N.W.A. De eerste plaat die ik kreeg was de single ‘One Love’ van Bob Marley.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop nog maar zelden cd’s. De laatste cd’s die ik heb gedownload waren ‘Life is Good’ van Nas en ‘Our Version of Events’ van Emeli Sandé. De laatste cd die ik heb gekregen was van City Safari Blue, een band uit Rotterdam.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Too Close’ van Next. Een partynummer met een dubbele moraal. Ik denk dat toen het nummer uit kwam maar weinig mensen door hadden waar het echt over ging.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Als ik iets verschrikkelijks zie of hoor zet ik het uit, maar mijn grootste vijand zou ik trakteren op een zelf samengestelde cd met daarop allerlei zuipkeet krakers die op TV Oranje voorbij komen met Patty Brard als gastvrouw!

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Mary J. Blige. Ik zou naast haar willlen wakker worden zodat ik haar daarna kan vragen wat er door haar heen ging toen ze besloot om een reclame te maken voor Burger King.  Ik begrijp niet wat haar motivatie was om daaraan mee te werken, ching ching had ze genoeg.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Optimus Prime. Een superheld, een echte leider en een baas.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Onderweg naar werk.

Bron van inspiratie
Life in general. Mijn teksten zijn misschien niet heel erg persoonlijk, maar het gaat wel over het leven. 

Dit heb ik altijd bij me..
Mijn portemonnee, huissleutels en mijn koptelefoon met muziek. Als ik pauze heb vind ik het heerlijk om buiten een rondje te lopen en naar muziek te luisteren.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Het belangrijkste is voor mij mijn vrouw en kinderen, maar wat lekkers te eten en te drinken is ook handig.

Quote
“People that think they know everything don’t know shit and people that don’t know shit don’t seem to think at all.”

Droom

Ik hoop echt dat de dag komt dat ik van muziek kan leven. Het is een droom, dus of het ooit gaat gebeuren is de vraag. Als ik muziek maak moet het echt mijn ding zijn. Zoals ik al eerder zei ben ik koppig, ik wil dus weinig tot geen consessies doen waardoor ik het misschien ook wat lastiger maak om die droom uit te laten uitkomen. Op korte termijn zou ik graag meer willen optreden.