Oh ja joh?! met David Gram Oh ja joh?! met David Gram

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met David Gram

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

De 18-jarige David Gram is op dit moment misschien wel de jongste en meest talentvolle bluesgitarist van Den Haag. Zijn band Duf, waarbij hij tevens de vocalen voor zijn rekening neemt, speelde eerder al op het Hofstad Blues Festival en The Hague Jazz en de muzikanten willen in het voorjaar een nieuwe EP opnemen. David hoopt volgend jaar aan het conservatorium te studeren en speelt daarnaast ook nog in een jazzband, maar vanavond kan je hem eerst met Duf aanschouwen in de Bazart.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

De 18-jarige David Gram is op dit moment misschien wel de jongste en meest talentvolle bluesgitarist van Den Haag. Zijn band Duf, waarbij hij tevens de vocalen voor zijn rekening neemt, speelde eerder al op het Hofstad Blues Festival en The Hague Jazz en de muzikanten willen in het voorjaar een nieuwe EP opnemen. David hoopt volgend jaar aan het conservatorium te studeren en speelt daarnaast ook nog in een jazzband, maar vanavond kan je hem eerst met Duf aanschouwen in de Bazart.

Naam
David Gram

Leeftijd
18 (10 mei 1992)

Social Networks
Ik heb Facebook, Hyves en Twitter. Persoonlijk ben ik alleen actief op Facebook, maar met Duf maken we dus ook gebruik van Hyves en Twitter.

Broers/zussen
Een zusje: Julia, zij is 14 jaar.

Huisdier
Een kat; muis.

Sport
Vroeger deed ik aan voetbal en judo maar ik ben er achtergekomen dat ik sporten niet leuk vind.

Beste gewoonte
Ik probeer altijd op tijd te zijn.

Slechtste gewoonte
Ik heb een hoge verzameldrang als het op instrumenten aan komt. Ik koop dan spullen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me niet echt voor een bepaalde actie, maar iedereen heeft weleens teveel gedronken.

Favoriete plek in Den Haag?
De oefenruimtes in het Musicon. Je leert daar echt omgaan met kutspullen en de sfeer is gewoon goed. Met Duf repeteren we daar twee keer per week.

Stamkroeg
Ik heb niet een bepaalde stamkroeg maar ik kom graag op de Grote Markt of het Paardcafé; veel bekenden en goede muziek.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vond de Haagse PopWeek en Jam de la Crème vorig jaar erg leuk.

Irritant in de Haagse muziekscene
Dat geouwehoer over elkaar. Vooral in de blues- en jazzscene lijkt het alsof je je constant moet bewijzen tegenover de oude garde. Daarnaast vind ik dat de Haagse scene goede contacten moet leggen met tenten buiten Den Haag. Hier in Den Haag kennen mensen je maar als je in Delft speelt kent niemand je, terwijl het geografisch toch dicht bij elkaar ligt. Een samenwerkingverband zou goed zijn voor de scene.

Haagse band van het moment
Soul Sister Dance Revolution; goede act, goede songs en origineel. Bij Pop Up Animal Kids hetzelfde verhaal, alleen vind ik bij Soul Sister Dance Revolution de performance vaak wat beter.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Fexet zou meer credits mogen krijgen: het is een strakke band en ik denk dat die gasten nog heel ver kunnen komen.

Overschat in de Haagse muziekscene
Niemand.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Jack Bauer; de actieheld van de 21ste eeuw.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Muzikale ideeën. Het is niet dat ik om 4 uur 's nachts mijn bed uit kan rollen om mijn gitaar te pakken, want dat vinden de buren niet leuk. Ik heb dan ook een noteblok naast mijn bed liggen, zodat ik het snel kan opschrijven en de volgende dag hopelijk nog weet.

Tieneridool
John Frusciante; hij is toch wel de reden geweest waarom ik gitaar ben gaan spelen. Vier jaar geleden vond ik zijn gitaarskills heel tof, maar nu ben ik echt weg van zijn songwriting; zo origineel en absurd maar nog steeds inspirerend. Daarnaast natuurlijk ook Jimi Hendrix: hij introduceerde de blues en is echt één van mijn helden.

Beste nummer aller tijden
Dat is wel een hele lastige vraag maar ik ga dan toch voor 'Life by the drop' van Stevie Ray Vaughan. Eigenlijk is het een nummer wat totaal niet Stevie is, maar het nummer is zo simpel, rauw en puur. Dat kunnen alleen echte muzikanten.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was “By The Way' van Red Hot Chili Peppers. De eerste plaat die ik kreeg was vast iets van Kinderen Voor Kinderen of een Hitzone cd.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was 'Trouble' van Scott McKeon. De laatste plaat die ik kreeg was 'All This Dancin' Around' van Triggerfinger.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Bales of Cocaine' van Reverend Horton Heat.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
's Avonds laat. Iedereen is dan al naar bed en met je koptelefoon op is dat toch het juiste moment om goed naar muziek te luisteren.

Wanneer moet het stil zijn?
Na een optreden of oefenen. Als ik bijvoorbeeld lang heb gerepeteerd in Musicon en er staat weer een keiharde punkband te spelen, dan heb ik daar vaak geen zin in.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Justin Bieber; de muziek van hem, dat mag gewoon niet. Eigenlijk kan je niet eens muziek noemen.

Bron van inspiratie
Klinkt heel zwaar maar eigenlijk alles. Ik denk dat niemand echt één inspiratiebron heeft. Bij mij zijn het bijvoorbeeld andere muzikanten of bepaalde gebeurtenissen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Daar ga ik liever niet naar toe.

Quote
Zelf zeg ik het niet vaak, maar Lemmy van Motorhead heeft toch wel een mooie: 'Well that's just a part of my fuckyouism'.

Droom
Ik wil ooit een hele goede plaat maken met fantastische muzikanten, touren en op het Montreux Jazz Festival spelen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag