Oh ja joh?! met Cesar Zuiderwijk Oh ja joh?! met Cesar Zuiderwijk

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

, Remco van der Ham | Foto's: Eefje Lammers

Oh ja joh?! met Cesar Zuiderwijk

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Remco van der Ham | Foto's: Eefje Lammers ,

Iemand die absoluut niet mag ontbreken in deze rubriek is de bekendste drummer van Nederland, Cesar Zuiderwijk. Sinds 1970 is hij de drummer van de Haagse band Golden Earring. Inmiddels heeft hij al twee theatershows op zijn naam staan en de derde komt er al aan. Cesar verklapt ons dat de volgende theatershow ‘Drumbonen en kaneelstokken' gaat heten. De nieuwe theatershow wordt een stuk grover en meer clownesk dan de voorgangers. Maar voor welke actie in zijn leven schaamt Cesar zich nou het meest?

Naam
Cornelis Johannes Zuiderwijk (roepnaam Cesar)

Leeftijd
59 (18 juli 1948)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Daar heb ik geen tijd voor.

Broers/zussen
Ik heb geen broers of zussen.

Huisdier
Ik heb een kater, Micky Doerak.

Sport
Ja, drummen.

Beste gewoonte
Haring eten en naar de bio markt gaan. Het houdt je in evenwicht. Vroeger at ik erg ongezond. Nu is het meer in balans.

Slechtste gewoonte
Met de auto als een guerrilla door de stad rijden. Anders kom je echt nergens terecht. Noem het maar burgelijke ongehoorzaamheid.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Wij waren met het bandje een keer in Almere voor de onthulling van de Golden Earringstraat. We moesten daar al om 10.00 uur zijn voor de opening en om 22.00 zouden we optreden. We gingen toen maar lekker wat drinken en tegen de tijd dat we moesten spelen waren we dus strontlazarus. Het was geen best optreden in ieder geval. Maar ja, je moet toch wat, Almere is geen pleziertje.

Favoriete plek in Den Haag?
Dat is hier, op de Vijverberg bij het Buitenhof. Voor mijn theatershow ‘Slagdroom’ wilde ik mijn eerste drumstel weer in elkaar zetten, gemaakt van dozen en augurkenblikken. Voor de augurkenblikken ging ik bij de haringtent hierachter langs. Nadat ik de eigenaar had overgehaald om me twee augurkenblikken te geven en ik ermee weg wilde lopen stopte er een limousine. Het bleek Koningin Beatrix te zijn. Stond ik daar met twee lege augurkenblikken…

Stamkroeg
Die heb ik niet.

Beste Haagse initiatief/festival
Het nieuwe jazzfestival op het Spui, Pure Jazz.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik bemoei me er niet zoveel mee. Vroeger was er op elke hoek van de straat muziek, dat is nu niet meer zo. Dat vind ik dan wel weer jammer.

Haagse band van het moment
Bagga Bownz vind ik te gek! En ik was laatst op het eindexamen van Sarah Lavinia, dat vond ik ook erg goed. Zij gaat ook op de drumdriedaagse spelen.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Je hebt het helemaal in eigen hand of je onderschat wordt. Je moet gewoon heel erg je best doen. Veel spelen en na dat optreden zorgen dat je weer voor een optreden wordt gevraagd.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik ben geen voorstander van het leveren van kritiek. Het is maar een mening. Bovendien hebben overschatte bands meestal geen lang leven.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Sinterklaas. Iedereen gelooft er in. Het is bijna iemand die echt bestaat.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?

In het weekend is dat van het uitgaanspubliek. Ik woon al dertig jaar in de Prinsestraat in het centrum van Den Haag, dus dan heb je daar nog wel eens last van. Er zijn ook veel meeuwen die de prullenbakken van de restaurants in de straat komen legen.

Tieneridool
Drummer Brian Bennett van The Shadows. Hij had altijd zo’n enorm mooie drumsolo in een van de nummers van The Shadows. Het nummer heette volgens mij ‘Little bee’ en ik dacht altijd dat ik klaar was met drummen als ik die solo kon spelen.

Beste nummer aller tijden

‘My generation’ van The Who. Hoe het gespeeld is en ook de tekst was heel vooruitstrevend voor die tijd.

De eerste plaat of cd die je kocht of kreeg?

Iets van Buddy Holly denk ik. ‘Het singletje van ‘Peggy sue’ volgens mij. Fantastische drummer was dat ook.

De laatste plaat of cd die je kocht of kreeg?
Ik luister vooral naar de radio en dan lekker zappen van zender naar zender. Duffy vind ik op dit moment te gek en ook Stevie Wonder. Vroeger wilde ik altijd alles weten van een plaat. Welke muzikanten er meespeelden of welke producer de plaat heeft gemaakt. Nu maakt dat me niet meer uit.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Iets van Amy Winehouse. Als ik dat hoor wordt ik heel gelukkig. George (Kooymans, red.) heeft al twee keer kaartjes gekocht voor een optreden van haar, maar ze kwam beide keren niet opdagen.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik denk ’s ochtends vroeg. Ik vind dat sowieso het beste moment van de dag. Ik ben echt een ochtendmens.

Wanneer moet het stil zijn?
Het hoeft van mij nooit echt stil te zijn. Westerbork is overigens de stilste plek in Nederland. Daar zijn de minste autowegen of vliegbanen in de buurt.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik vind niet dat ik dat kan zeggen. Diegene verkoopt misschien dan wel weer vijf keer Ahoy uit. Maar artiesten die valse covers zingen mogen wat mij betreft wel hun mond houden.

Bron van inspiratie
Dat kan van alles zijn. Zo heb ik ooit een drumritme gemaakt gebaseerd op het geronk van een tractor voor de deur. Den Haag is ook wel een inspiratie en een hele relaxte stad. In Amsterdam wordt ik gek, dat heb ik van jongs af aan al gehad.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn bandje en wat instrumenten.

Quote
Mijn lijfspreuk is ‘één voor allen en straks nog een’.

Droom

Een heel groot drumfestival organiseren in het ADO Stadion met duizenden slagwerkers. Of op het Malieveld of zo.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag