Oh ja joh?! met Bas van Wageningen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Leontine de Reede | Foto's: Eefje Lammers ,

Bas van Wageningen is niet ‘slechts’ basgitarist en tekstschrijver van één van de meest succesvolle bands van Nederland. Woonachtig in Amsterdam is de geboren Hagenees nog steeds meer dan actief in Den Haag. In de Basement Studio, zijn Haagse basis die hij samen met zijn vader Ernst runt, produceert Bas menig album van lokale en nationale allure. Ontspannen onderuit in zijn zetel te midden van de apparatuur, onderwerpt ook Bas zich aan de invuloefening vol ontboezemingen.

Naam
Bas van Wageningen

Leeftijd
25 jaar (8 oktober 1982)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb geen persoonlijke Hyves pagina, maar beheer op het moment wel die van Di-rect, daar hebben we zo’n 31586 vrienden op verzameld. Op mijn persoonlijke MySpace heb ik 119 vrienden. Het zijn allemaal mensen die ik ken. Niet dat ik die 119 mensen op mijn verjaardag uitnodig maar ik moet ze minstens wel één keer gesproken hebben of er een bepaalde band mee hebben.

Broers/zussen
Eén broer, Tijmen.

Huisdier
Ik moet er niet aan denken. Ik laat een plant al dood gaan, laat staan dat ik voor een huisdier zou moeten zorgen.

Sport
Ik loop naar de auto.

Beste gewoonte
Als het op de band aan komt ben ik niet te stoppen. Ik ben heel fanatiek. Als het nodig is kan ik, bijvoorbeeld met het opnemen van een album, zo zestien uur achter elkaar doorgaan tot ik 100% tevreden ben over het resultaat.

Slechtste gewoonte
Ik ben fanatiek en kan in dat fanatisme soms ook teveel van anderen verwachten.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Vroeger, toen ik ergens tussen de 12 en 15 jaar oud was, stal ik met vrienden systematisch cd’s uit cd-standjes op lokale festivals. We hadden daar allerlei trucs en afleidingsmanoeuvres voor en gingen dan echt met rugtassen vol naar huis. Too much, dat zou ik echt niet meer doen. Hoewel, doet niet iedereen dat tegenwoordig? Eigenlijk maakt het weinig verschil met het illegaal downloaden van muziek. Overigens koop ik zelden cd’s, ik koop mijn muziek tegenwoordig meestal via iTunes.

Favoriete plek in Den Haag?
De Basement Studio. Ik ben deze studio met mijn pa begonnen vlak nadat het serieus werd met Di-rect. We repeteren er en een groot deel van de laatste twee albums is hier opgenomen. Daarnaast is het leuk dat we hier met veel lokale bandjes werken.

Stamkroeg
Ik ben geen stapper, maar als ik dan moet kiezen wordt het Musicon. Ik woonde daar vroeger om de hoek en heb er met veel bandjes gerepeteerd. Daar heb ik goede herinneringen aan. Als de Basement Studio volgeboekt is, kunnen we er ook met Di-rect nog altijd terecht.

Beste Haagse initiatief/festival
Talent Event. Er zijn een hoop initiatieven om beginnende bands op weg te helpen maar Talent Event biedt het meest effectieve en complete programma.

Irritant in de Haagse muziekscene
Er worden soms teveel festivals tegelijkertijd georganiseerd, dat maakt het er niet drukker op. Op geen van allen. Een tweede ding, dat overigens niet alleen voor Den Haag geldt, is dat een groot aantal bandjes een mentaliteitsprobleem heeft. Ze zien bekend worden als een hoger doel dan het maken van goede muziek. Naar mijn mening een verkeerde volgorde. Bekend worden of zijn kan een leuke bijkomstigheid zijn.

Haagse band van het moment
All Missing Pieces is de bom, op de voet gevolgd door Dead Stereo. Dead Stereo is Haags zonder Haags te zijn. De band heeft visie, is origineel én, heel belangrijk, heeft goede liedjes.

Onderschat in de Haagse popscene
Kern Koppen, het wordt tijd dat die gasten eens nationaal gaan.

Overschat in de Haagse popscene
MAROEN, met hoofdletters. Ze overschatten zichzelf. Als je op een gegeven moment een tattoo gaat laten zetten van het logo van een radiostation, snap je het in mijn ogen echt niet.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Einstein. Dan had ik tenminste die wetenschapsquiz ‘Hoezo?’ Met Bart Peeters wél gewonnen van Spike. Het ging al mis bij de eerste vraag.

Tieneridool
Ja! Ik was helemaal gek van Guns N’ Roses. In die tijd keek ik elke dag naar de live video en ik heb een paar keer liedjes geplaybackt met vrienden. Toen al was ik vaak de bassist, Duff, maar soms ook Slash. En nee, daar zijn geen videobeelden van. Ik luister er trouwens nog steeds wel eens naar en het blijft goed.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
Use your Illusion I, die heb ik na een verjaardag gekocht van mijn gekregen platenbonnen.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Het nieuwe album van Anouk, 'Who’s Your Momma'. Die heb ik gekregen. Ik vind hem, als fan van het eerste uur, te gek maar ik moet aan sommige nummers wel wennen.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Alles van James Brown is goed.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren en wanneer moet het stil zijn?
In de ochtend luister ik zeker minder, al ben ik dan op een bepaalde manier wel bezig met muziek, of als ik terug kom van een optreden. Dan is het stil of ik zet een cd aan, The Black & White album van The Hives zit al een tijdje in mijn speler. Verder luister ik meestal naar de radio.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
De Gebroeders Ko, van dat nummer Toeter op mijn waterscooter. Jumpstyle trek ik ook slecht.

Bron van inspiratie
Teksten schrijven. Ik schrijf een groot deel van de teksten van Di-rect. Daarnaast inspireren alledaagse dingen me zoals onrecht en persoonlijke zaken. Ook ben ik een groot filmfreak. Ik raak meer en meer geïnteresseerd in het maken van film. De videoclip van de single Johnny is gemaakt door een vriend van me, Oscar Verpoort van Juice, en daar heb ik aan meegewerkt.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn laptop, daar ben ik mee vergroeid. Kan ik via justeat.nl nog eens een shoarma bestellen ofzo.

Quote
Geen. Ik ben niet zo quoterig. Ja, de Quote 500. Daar wil ik overigens nog wel een keer in staan. Het lijkt me geweldig om grenzeloos en schaamteloos geld uit te kunnen geven zonder erbij na te hoeven denken.

Droom
Meer landen dan alleen Nederland onveilig maken met Di-rect.