Oh ja joh?! met Bart Schatteleijn

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Een aantal jaren geleden maakte hij nog furore met de bands Instant Mix en Zest, maar zanger/gitarist Bart Schatteleijn is nu terug met zijn 'nieuwe' band High On Drums. Bart is daarnaast actief als producer en stond al achter de knoppen voor Atombox, Woot, Krach en Pitch Blond en zal ook de nieuwe songs van So What voor zijn rekening nemen. Muzikale duizendpoot Bart beantwoordt deze week de Oh ja joh?! vragenlijst.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Een aantal jaren geleden maakte hij nog furore met de bands Instant Mix en Zest, maar zanger/gitarist Bart Schatteleijn is nu terug met zijn 'nieuwe' band High On Drums. Deze driemansformatie heeft nog niet vaak opgetreden, maar met hun strakke set moeten ze de programmeurs er van kunnen overtuigen over hun goed product te beschikken. Bart is daarnaast actief als producer en stond al achter de knoppen voor Atombox, Woot, Krach en Pitch Blond en zal ook de nieuwe songs van So What voor zijn rekening nemen. Naast de Haagse bands neemt hij ook geregeld klassieke muziek op. Muzikale duizendpoot Bart beantwoordt deze week de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Bart-Kees Schatteleijn, maar ik ga gewoon door het leven als Bart.

Leeftijd
31 (10 april 1979)

Social Networks
Ik had een Hyvesprofiel maar die heb ik gedelete: ik werd waus van de hoeveelheid informatie, niet leuk. Ik heb nu een Facebookprofiel en dat vind ik wel leuk.

Broers/zussen
Eén zus: Marieke (35).

Huisdier
Geen. Heel lang geleden heb ik wel een vogeltje gehad, maar die was na een maand van mijn moeder. Huisdieren zijn gewoon niets voor mij: als ik planten heb gaan ze al dood.

Sport
Soms ben ik heel fanatiek, maar meestal niet. Afgelopen zomer ben ik bijvoorbeeld naar Parijs gefietst. Ik dacht toen “ik ga weer helemaal fit worden” maar daarna heb ik niets meer gedaan helaas."

Beste gewoonte
Ik ben eerlijk en trouw.

Slechtste gewoonte
Ik kom vaak te laat.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Een aantal jaar geleden moest ik met mijn band spelen op een toffe avond. We speelden met een andere band samen en toen de band klaar was en van het podium kwam, heb ik nog een half uur met de bassist gepraat. Ik zei toen ‘ja, was wel heel leuk, maar in welke band speel jij eigenlijk? Daarvoor hadden we nog de hele avond met z'n allen hadden gegeten en gepraat. Dat was wel een beetje gênant.

Favoriete plek in Den Haag?
De oefenruimte van Henk Koorn in zijn Sahara Studio. Als je daar binnenstapt, heb je meteen iets van 'jaaaa!!' Alsof je in de jaren 90 in Seatlle bent, helemaal rock & roll.

Stamkroeg
Dat wisselt: Er zijn periodes dat ik vaak naar de Pater, de Grote Markt of het Paardcafé ga, maar de laatste tijd is het toch de Oude Mol: daar ga ik dan heen om ff geen bekenden tegen te komen, die ik juist wel allemaal op de Grote Markt zie.

Beste Haagse initiatief/festival
Ik vind het tof als muzikanten zelf initiatief nemen zoals bijvoorbeeld bij Jam de la Crème. In Den Haag wordt er door de bands gewoon te weinig ondernomen: zelf een zaal huren, programmeren, flyeren, filmpjes maken. Nu is het gewoon: “Oh er is een festival en daar mogen we spelen”. Dat vind ik jammer.

Irritant in de Haagse muziekscene
Dat er altijd overal een 'Haags' podium is, vind ik toch wel irritant. Dan mag er bijvoorbeeld een band op de KoninginneNach spelen, hartstikke tof, en dan moet je het publiek laten kiezen of ze naar de Haagse bandjes gaan kijken of bijvoorbeeld naar een andere, grote act. Ik zou die podia gewoon eruit saneren, en de Haagse bands tussen de "grote" acts door programmeren. Je kunt die band dan in perspectief zien tot de grotere bands en de Haagse band maakt kennis met een nieuw publiek. Ik snap niet waarom ze dat niet doen.

Haagse band van het moment
Ik vind veel bands tof en ik heb het idee dat heel veel bands een beetje tegen het heel goed worden aanzitten, maar een echte uitschieter is er voor mij niet. Ik vind NiCad bijvoorbeeld te gek, maar ook Soul Sister Dance Revolution, Pop Up Animal Kids, Woot, So What, The Deaf en Pitch Blond. Ik heb wel het idee dat de bands uit Den Haag beter zijn dan een paar jaar geleden.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Dat weet ik niet. Naar mijn idee is het bijna onmogelijk om geen aandacht te krijgen in de Haagse scene. Als je een scheet laat, staat het bij wijze van spreke al op Haags Pop Podium of 3VOOR12 Den Haag.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik heb al meerdere bands horen zeggen: “Als we binnen twee jaar niet doorbreken, dan kappen we er mee”. In een soort algemeenheid zou ik zeggen: blaas niet te hoog van de toren maar blijf wel ambitieus.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Guus Geluk. Hij heeft altijd geluk en dat lijkt me wel relaxt.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik kan soms wakker liggen van alles wat ik nog moet doen. Als ik dan wakker word, denk ik “Ach ja, als ik even gas geef is het zo gedaan” dat is dus wel stom.

Tieneridool
Kurt Cobain was een hele grote inspiratiebron voor me. Mijn tweede concert zou Nirvana in Ahoy worden: ik had kaartjes, maar net daarvoor schoot hij zichzelf dood. Dat vond ik wel heel jammer. Later werden het Billy Corgan (Smashing Pumpkins) en Layne Staley (Alice In Chains), maar mijn tienerheld blijft toch wel Kurt Cobain.

Beste nummer aller tijden
Ik het helemaal grijs gedraaid en ik zou het thuis nooit opzetten, maar er loopt nog steeds een rilling over mijn rug als ik 'Smells like teen spirit' van Nirvana hoor. Briljant liedje. Uiteindelijk zal ik toch kiezen voor een lang episch nummer zoals 'Stairway to heaven' of 'Vortex surfer van Motorpsycho. Als ik moet kiezen ga ik dan uiteindelijk toch voor 'The end' van The Doors. Ik zet dat nummer uit principe ook nooit af.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Use Your Illusion 1' van Guns N’ Roses. De eerste plaat die ik kreeg, was de 7” van 'Smells like teen spirit'. Toen vond ik dat helemaal niet tof want ik had geen platenspeler en ik wou graag de volledige cd omdat die net uit was. Nu vind ik het supervet dat ik dat singeltje heb.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik moet eerlijk toevoegen dat ik helemaal geen cd's koop. De laatste plaat die ik downloadde en me echt is bijgebleven was van Wilco. De laatste plaat die ik kreeg was van een band genaamd The Music.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Pogo’ van Digitalism; feel good dance maar ook alternatief.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
In de auto.

Wanneer moet het stil zijn?
Op vakantie. De laatste keer dat mijn vriendin en ik op vakantie zijn geweest, hebben we helemaal geen muziek gedraaid. Ook niet de 18 uur die we in de auto zaten. We hadden een grote bak cd's meegenomen, maar er uiteindelijk niks mee gedaan. Heel relaxt.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Als ook maar één iemand geïnteresseerd is in een band of artiest, dan heeft het al bestaansrecht. Het hoeft van mij niet te zwijgen, ik zet het gewoon af.

Bron van inspiratie
Andere muzikanten. Dat kan van alles zijn: Ook dingen die ik niet leuk vind. Zowel productioneel als muzikaal kan het me inspireren, omdat het gewoon iets is wat je op gedachten doet komen.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik zou binnen een dag dood zijn op een onbewoond eiland. Ik kan niet alleen zijn. Ik ga dus niet. Anders zou ik met mijn vriendin gaan, haar band, mijn band, een generator en een mobiele studio en een soort twaalf cd groot epos maken.

Quote
'What do you mean dynamics?” I Play As Loud As I Can”

Droom
Mijn droom is dat het stapsgewijs steeds leuker wordt. Tot nu toe is dat wel het geval geweest. Ik zou nog wel een keer op KoninginneNach willen spelen, maar wel tussen twee grote acts. Daarnaast zou ik ook nog een keer als muzikant of producer een briljante (dubbel)cd willen maken.