Oh ja joh?! met Barry van Esbroek

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto's: Eefje Lammers ,

Haagse bands geven vaak aan dat het moeilijk is om buiten onze stad te spelen, maar Vanderbuyst lijkt daar geen moeite mee te hebben. De band trad al op met Thin Lizzy, Judas Priest en Saxon en stond op grote podia in Duitsland, Slovenië, Denemarken en Frankrijk. Drummer Barry groeide op in Zeeuws-Vlaanderen, maar woont inmiddels al enige tijd in Den Haag. Hij speelde eerder in The Flying Tigers en The Raving Bonkers maar is nu volledig gefocust op zijn Vanderbuyst. De band is op dit moment bezig met het opnemen van hun derde studioalbum die eind van het jaar moet verschijnen.

Naam
Barry Frans Hypolite van Esbroek

Leeftijd
30 (27 oktober 1981)

Social networks
Ik ben een paar week geleden begonnen met Twitter, maar dat is eerder om anderen te volgen dan zelf te tweeten. Op Facebook ben ik wel actief. Voor de band werpt het echt zijn vruchten af: het is makkelijk om het contact met fans te onderhouden.

Broers/zussen
Een broer: Renato. Hij is 34 en bliksembeveiliger.

Huisdier
Ik heb een poes en ze heet Poes. Een heel aanhankelijk beestje. Ze is altijd heel blij als ik thuis ben.

Sport
Ik sport niet heel erg actief. Ik pak af en toe thuis een gewichtje vast om fit te blijven en op tour wil ik nog weleens opdrukken en een springtouw uit de bandbus pakken.

Beste gewoonte
Ik vertrouw altijd wel in het goede van mensen.

Slechtste gewoonte
Ik word denk ik lastiger naarmate je me beter leert kennen. Als ik om mensen ga geven, dan trek ik me dingen sneller aan of trek ik eerder mijn bek open. Dat is misschien ook wel eerlijk, maar het maakt het soms ook moeilijker dan het moet zijn.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het maakt niet uit wat voor stomme dingen ik vroeger heb gedaan, het heeft me toch gemaakt wie ik ben. Ik schaam me dus eigenlijk niet.

Favoriete plek in Den Haag?
Ik ben vaak op pad met de band of aan het werk dus ik geniet er van als ik een avondje thuis kan zijn.

Stamkroeg
Ik heb een paar plekken waar ik graag ben, waaronder de Grote Markt of De Paas. In De Paas is iedereen welkom, ze hebben veel verschillende biertjes en het is gewoon een fijne kroeg.

Beste Haagse initiatief/festival
Parkpop. Ik ben er lang niet geweest, maar vroeger kwam ik er wel vaak. Het is vrijwel altijd lekker weer, er heerst een goede sfeer en ik wil er nog een keer graag spelen.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?

Er zijn te weinig underground tentjes in Den Haag. Ik ben blij dat Dystopia er is, maar ik wil ook dat de Morlock Gallery terugkomt. Dat was toch wel een tent waar alles mocht en kon.

Haagse band van het moment
Santa Cruz. Ik vind alles dat Guy Tavares doet tof. Het is de koning van de undergroundscene in Den Haag en het is altijd de moeite waard om hem live te zien spelen.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik ben ook weer niet zo Haags dat ik veel bands ken, dus dat vind ik moeilijk om te zeggen. Shocking Blue en Q65 zijn Haags toch? Dat zijn wel bands waar Den Haag trots op mag zijn.

Mijn muzikale hoogtepunt
Er is de afgelopen twee jaar echt heel veel gebeurd met Vanderbuyst, maar de tour met Saxon was wel een droom die uit kwam.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
Ik zag laatst in de SuperMarkt Birth of Joy. Goede show en een toffe band. Shaking Godspeed vond ik ook heel gaaf.

Tieneridool
Slash.

Beste nummer aller tijden
Er valt geen goed antwoord op te geven. 'Freebird' van Lynyrd Skynyrd doet me altijd wel iets. Ik wil dat dat nummer wordt gedraaid op mijn begrafenis. Het begint als een tranentrekker, maar eindigt in een feest. Het is een lang nummer, dus ik draai me om in mijn graf als ze hem niet helemaal afdraaien.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was 'Do the Bartman' van The Simpsons. De eerste plaat die ik kreeg moet iets van Sesamstraat zijn geweest.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik download platen maar als het echt goed is koop ik het. De laatste plaat die ik heb gedownload was van Rainbow. Vorig jaar is mijn harde schijf gecrasht dus ik download nu hele discografieën om weer een beetje muziek te kunnen verzamelen. Ik heb laatst de EP van Bliksem gekregen. Wij spelen soms met hun samen. Leuk plaatje.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Als er gedanst moet worden is dat 'Maniac' van Michael Sembello. Een uber jaren ‘80 dansnummertje.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Als mijn grootste vijand van moderne r&b houdt, dan zou ik hem een cd van Mercyful Fate geven. Muzikaal is het geniaal, maar met de zang hebben veel mensen moeite; King Diamond zingt heel hoog.

Naast welke artiest zou je wakker willen worden?
Beyoncé. Ik denk dat ik geen goed gesprek met haar zou kunnen voeren, maar ik wil het puur om Jay-Z te sarren.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Guust Flater. Hij is altijd bezig en het interesseert hem eigenlijk niks; geen zorgen en een beetje ongein uithalen.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik denk als we op pad zijn. Als je van Madrid naar Den Haag moet rijden is het toch wel fijn om muziek in de auto te hebben.

Bron van inspiratie
Muziek. Cozy Powell is op het gebied van drummen een grote bron van inspiratie voor me. Hij speelt strak, heeft een goede sound en snapt goed wat een nummer nodig heeft.

Dit heb ik altijd bij me...
Wat altijd in mijn linkerbroekzak zit is dezelfde drumsleutel. Hij gaat altijd mee. Het is een soort talisman geworden.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Instrumenten, een draaitafel met wat vinyl, vrienden en drank. Genoeg om een mooi feestje te bouwen.

Quote
'Als je met beide benen op de grond staat, ga je geen stap vooruit'. Ik geloof er heilig in dat als je niet durft te dromen, er eigenlijk niets gaat gebeuren.

Droom
Er zijn al een hoop dromen uitgekomen, maar ik zou graag in Japan willen touren en daar dan een live plaat willen maken. Er zijn heel veel bands die daar supergave live albums hebben opgenomen.