Oh ja joh?! met Arman Kanun

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

2012 was een goed jaar voor Groove Embassy: de band bracht haar debuutalbum ‘Disfunktional’ uit en werd samen met Dyzack uitgekozen om te toeren in de Balkan. Zanger Arman Kanun werd daarnaast aangenomen bij het Conservatorium van Amsterdam. Ook 2013 ziet er goed uit voor de frontman: Deze week verscheen de nieuwe single van Jon Tarifa, 'Next To Me', waar Arman ook in is te horen, 28 maart doet hij mee aan The Passion en eind van het jaar moet Groove Embassy weer de studio induiken om nieuw materiaal op te nemen. Eerst beantwoordt Arman de Oh Ja Joh?! vragenlijst van deze week.

Naam
Arman Arda Arikan Alkan Kanun 

Leeftijd & Bday
22 (10-6-1990)

Social Networks
Ik heb Facebook en Twitter. Facebook is handig om contact te hebben met mijn familie in Turkije en de mensen die we hebben ontmoet in de Balkan. Twitter vind ik lachen.

Broers/zussen
Een zusje: Anber.  

Huisdier
Geen. Vroeger hebben we een kat gehad. Die sprong in onze auto toen we in Turkije waren en hebben we vervolgens maar meegenomen naar Nederland. Twaalf jaar later werd ik allergisch.

Sport
Fitness, voetbal en af en toe boksen. Als zanger merk ik dat het belangrijk is om je conditie op te bouwen.

Beste gewoonte
Ik ben vrijwel altijd optijd en ik werk hard. Als ik bijvoorbeeld bezig ben met een nummer, dan ga ik niet weg voordat het af is.

Slechtste gewoonte
Eigenlijk ben ik ontzettend lui. Ik werk alleen maar hard als ik iets echt leuk vind. Als ik eenmaal op de bank zit, kom ik er niet meer vanaf. Hetzelfde geldt voor slapen: Als ik in mijn bed lig kom ik er maar moeilijk uit.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me er niet voor, maar ik ben een keer op een verjaardag heel erg over mijn nek gegaan.  Erger dan dat wordt het denk ik niet.

Favoriete plek in Den Haag?
Grote Markt. Ik denk puur omdat mijn vrienden daar vaak zijn, maar een andere belangrijke factor is dat de sfeer op de Grote Markt altijd goed is.

Stamkroeg
Voordat we naar de Grote Markt gaan, zitten we vaak in Fiddler. Ik weet niet waarom we daar zo vaak te vinden zijn, maar het is wel gezellig. Als ik bandjes wil kijken kom ik graag in de Supermarkt. Het leukste vind ik om door de stad te lopen en ineens een bandje te ontdekken. Dat had ik laatst met café De Kikker. Daar spelen dan bandjes die dan veel beter zijn dan een gemiddeld bandje en vaak niet eens de kans krijgen om in een Supermarkt of Paard te spelen.

Beste Haagse initiatief/festival
The Life I Live. Er mag naar mijn idee wel wat meer Haags talent spelen. Plein Open vind ik ook leuk.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik vind dat de bands meer moeten worden geselecteerd op kwaliteit. Dan ga je een keer naar de Supermarkt of het Paard en dan heb je soms van die avonden dat je je echt afvraagt wat je daar nou precies doet. Er zijn zoveel goede bands die niemand kent omdat ze niet de kans krijgen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze zelf te weinig doen aan promotie. Daarnaast heb ik het idee dat er te weinig gaande is dat vernieuwend is. We moeten in Den Haag een beetje uit die indie/rock hoek komen. 

Haagse band van het moment
F. We hebben een keer tijdens Uit De Hand met ze opgetreden en dat vond ik heel vet.Vooral toen ze het Pokemon liedje gingen spelen, wist ik dat het niet meer mis kon gaan. Het was weer eens wat anders dan normaal. Daarnaast Dyzack. Wij zijn dus met hem in de Balkan geweest en die man is echt de allerkoelste vent van die leeftijd. Daarnaast een belachelijk goede gitarist en zanger. Hij verdient veel meer aandacht.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Hybernation. Het zijn dan wel vrienden, maar het was ook een hele goede band. De laatste opnames die ik heb gehoord waren echt vet, heel erg zonde dat zij zijn gestopt.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik denk eigenlijk heel 2012. We hebben ons eerste album uitgebracht, ik ben aangenomen op het conservatorium en we zijn naar de Balkan geweest. Gaat 2013 dat toppen? Ik denk het wel. 

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Memphis Maniacs op Parkpop. Ik vond het een te gekke show waarbij de muzikanten ook schijt hadden. Dat vind ik altijd leuk om te zien.

Tieneridool
Michael Jackson. Naar mijn idee heeft iedereen een Michael Jackson fase gehad. Ik had alleen een paar singles van hem en een video van de film Ghost. Die stond samen met een zielige tekenfilm op een videoband. Ik wist niet hoe de videorecorder werkte en moest dan eerst altijd die tekenfilm uitzitten voordat ik naar Michael Jackson kon kijken.

Beste nummer aller tijden
‘Let’s stay together’ van Al Green. Het is gewoon zo soulful. Die zou ik in principe altijd kunnen horen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was volgens mij een cd van Jennifer Lopez maar het zou ook de single ‘My band’ van D12 kunnen zijn. De eerste plaat die ik kreeg was de Thriller LP van Michael Jackson.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop platen maar ik ben ook aan het downloaden. Het laatste dat ik heb gekocht was het nummer ‘How come you don’t call me anymore?’ van Prince. De laatste plaat die ik kreeg was een plaatje dat ik samen met een vriend heb opgenomen. Hij had een echte popsong thuis liggen en vroeg een paar weken terug of ik de zanglijnen wou inzingen.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Als ik dronken ben wordt dat meestal iets heel kuts. Misschien wel Enrique Englesias of Backstreet Boys.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Iets van Coldplay, daar heb ik echt een hekel aan. Een andere suggestie zou de soundtrack van Twilight zijn.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Iets heel fouts, Miley Cyrus ofzo. We hadden een poster van haar in onze tourbus hangen en toen we in Macedonië aankwamen hadden we onze papieren niet in orde. Uiteindelijk mochten we de grens bijna niet over en kwam er zo’n gast met een geweer de auto checken. Die begreep niet wie Miley Cyrus was en vroeg ons ‘What is Miley Cyrus?’ ‘A big American popstar,’ antwoordde wij.  Toen zei hij: ‘Pff.. I don’t know. Just go! Go!’ Ze heeft ons toen dus eigenlijk gered.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Batman. Ik keek vroeger vaak naar hem en toen mijn ouders een keer niet thuis waren heb ik van vuilniszakken een heus Batman kostuum gemaakt.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
’s Ochtends of onderweg. Vooral in de trein vind ik fijn om muziek te kunnen luisteren.

Bron van inspiratie
Het leven. Het kan echt alles zijn: iets dat ik op de televisie zie, de mooie en slechte dingen, bepaalde artiesten. Toen we net met Groove Embassy begonnen had ik bijvoorbeeld een echte Jamiroquai en Stevie Wonder fase. Die hebben me echt geïnspireerd bij het schrijven van liedjes.

Dit heb ik altijd bij me..
Mijn telefoon en huissleutels.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik denk heel veel rum en een supervrouw die kan koken.

Quote
‘Yo man, i got bitches to please’, die hebben we echt vaak gebruikt op de tour.

Droom
Ik wil van mijn hobby mijn werk maken. Ik hou erg van Jazz en soul maar als ik een of ander house/Nicki Minaj nummer moet gaan zingen, dan doe ik dat. Dan verkoop ik eigenlijk maar de helft van mijn ziel want ik mag nog steeds zingen en dat is het gene wat ik zo leuk vind. Ik wil niet een muzikant zijn en dan ook nog in Albert Heijn werken.