Oh ja joh?! met Valentijn Twisk

Bekende koppen in de schijnwerpers

Tekst & foto's: Ferry Bovet ,

Hij zong in de jaren tachtig bij het roemruchte N.A.O.P. (Noisy Act Of Protest) en daarna bij bands als Parlour en Pinhead. Met een jarenlang dienstverband bij platendistributeur Bertus is Valentijn Twisk meer dan goed ingevoerd in de muziekindustrie. Tegenwoordig zingt hij bij Pogo-a-Gogo en geeft hij sinds een aantal jaar vocal coaching aan eenieder die wil leren zingen. Daarnaast is Valentijn ook één van zes organisatoren van Schollenpop.

Naam
Valentijn Aries Twisk.

Geboortedatum en -plaats
14 april 1967, in een ziekenhuis in Scheveningen. Dat zes maanden na mijn geboorte opgedoekt is, maar ik denk niet dat dat mijn schuld was.

Broers/zussen
Nee. Enig en gezellig kind.

Huisdieren
Op het moment niet. Wel gehad, twee katten, Liba en Non. En een mooie witte keeshond die Kerry heette.

Sport
Nee, optreden is al sport genoeg. Het houdt me jong en fris.

 

Slechtste gewoonte
Roken. Dat is een hele slechte gewoonte. Maar ook één van mijn favoriete hobby's. Waar ik natuurlijk mee zou moeten kappen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik timmerde aan de weg samen met Dinand van Kane en ik zei hem dat ik dat zeurderige uithaaltje aan het eind van elke zin maar niks vond. Hij lachte daarom en het verhaal van Kane is verder bekend. Dat uithaaltje is zijn trademark geworden. Ik schaam me daar voor in die zin dat hij het vast al beter wist dan ik op dat moment.

Wat laat je het liefst bezorgen?
E-mail. Want waar moet ik dat anders vandaan halen? Haha,nee, joh bezorgen... ik laat niet veel bezorgen. Eten zeer zeker niet, ik vind het veel te leuk om zelf te koken.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Twee dingen tegelijk eigenlijk. Mijn vriendin Nicole een zoen geven en denken aan koffie. Beiden.

Favoriete plek in Den Haag
Scheveningen en Duindorp liggen heel erg voor de hand. De laatste tijd is het ook wel de zandmotor. Wat een mooi gebied is dat geworden, qua natuur.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Een heel klein beetje de politieke teneur. Er wordt te vaak landelijk gedacht in plaats van stedelijk Den Haag. Verder wil ik graag dat de stad de stad is. Vroeger hadden we de paardentram, het gebied waar ik nu op woon was akkerland, nu staan er huizen. De stad verandert zichzelf en dat is mooi.

Stamkroeg
Op het moment niet. Ik heb het te druk gewoon. Als ik een avond vrij heb, vind ik het heerlijk om thuis te zijn. Voorheen was het Thorbecke en Lokaal Vredebreuk.

Beste Haagse initiatief
F.A.S.T. Helaas ter ziele, maar een prima initiatief. Niet alleen voor Den Haag, maar ook voor de internationale surf- en independent wereld. En je ziet steeds meer groene daken in de stad. Dat is ook een heel mooi initiatief.

Haagse band van het moment
Eigenlijk ben ik vooral geïnteresseerd in de band van morgen. Den Haag begint weer veel talent te ontwikkelen. Op dit moment zie ik bands als Seeds of Ayawaska, Icarius, Dandana groeien. Piñata komt met leuke nieuwe dingen, Friends of the Family gaat goed. Zonder een specifieke voorkeur te hebben voor de een of de ander.

 

Onderschat in de Haagse muziekscene
Het Paardcafé als kweekvijver. En ook Saturnus in Scheveningen. Doet niet onder voor het Paard van Troje van vroeger maar toch is het er helaas vrijwel altijd leeg. Teveel uit de route voor de mensen? Aan de programmering ligt in het in ieder geval niet.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Dan noem ik Suburbs, ook al spelen die natuurlijk weer. De combinatie van de oorspronkelijke bezetting was magisch.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Dat is een fijne vraag! Als ik een win/win situatie mag fantaseren, dan Christina Aguilera. Eén dag – daar moet je het inderdaad toe beperken – ben je een vrouw, dat is voor een man al leuk... En wat groeit die dame muzikaal! Hoe doe je dat toch? Ja, daar zou ik wel eens in de huid van willen kruipen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Oei. De gebruikelijke menselijke zelfkritiek. Heb ik het allemaal wel goed bedacht en uitgevoerd? Dat soort dingen houden me wel wakker. Maar ik denk niet dat ik daar alleen in sta.

Beste nummer aller tijden?
Dat is de lange uitvoering van 'Music' van John Miles. Desnoods met Metropole Orkest erachter. Corny en cheesy, maar blijft een mooi nummer.

Wat is je grootste guilty pleasure?
'Popcorn'! Oorspronkelijk van Gershon Kingsley. En 'Funky Town' van Lipps Inc. Als ik die nummers hoor, word ik nog vrolijker dan ik meestal al ben.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Die ik kreeg was dat 'Popcorn'. Het schijnt dat ik als vierjarig jongetje al een soort Jackson moves daarop deed. Alleen op dat nummer! De eerste plaat die ik kocht was het eerste album van Nina Hagen.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Niet geheel verrassend misschien: Textures en Danko Jones, twee van de bands die op Schollenpop spelen. En, misschien wel verrassend, de score van de nieuwste Star Trek film heb ik al vier keer gedraaid. Prachtige muziek. Al moet ik film nog gaan zien.

Bron van inspiratie
Vroeger waren dat muzikale idolen waar je je aan optrekt. Nu is het veel Zen en Boedhisme, en vooral de mensen waar ik mee te maken heb. Jij inspireert, de zangkanjers die ik begeleid inspireren, en vice versa. Het kan ook de buurman zijn, of de oude dame waarmee je in gesprek raakt bij de supermarkt omdat je haar voor laat gaan met haar ene boodschap. Daar lig ik dan niet wakker van, maar overdenk die mooie momenten wel als ik in bed lig.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Nou, eigenlijk niet! Ik ben gek op groot Den Haag hoor, heb een tijd óp Scheveningen en ín Duindorp gewoond, het bevalt allemaal prima. Maar ik heb van mijn ouders meegekregen, je bent een wereldburger. Ook even in Berlijn gewoond en in Londen. Ik heb nu een hele leuke Zwitserse vriendin, en daar vind ik het ook prachtig. Maar ik weet het niet. Uiteindelijk ben je toch vaak honkvast.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat was de laatste vinylplaat die je achterstevoren hebt gedraaid, op zoek naar een verborgen boodschap? Want dat schijnen verrassend veel mensen te doen.