Oh ja joh?! met Timo Prins

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Hij is pas 19 maar hij heeft er al meer muzikale kilometers opzitten dan menig ouder muzikant. Samen met onder andere zijn broertje Bas speelde hij in Moore en sinds een tijdje bast hij bij de stonerrockformatie Doghouse, deze maand ook de 3voor12 Den Haag Selecteert act. Momenteel is het wat rustiger rondom de band omdat ze druk bezig zijn met het eindexamentraject van de Herman Brood Academie. De focus ligt nu vooral op repeteren en het schrijven van nieuwe nummers, maar toch maakte Timo Prins even wat tijd vrij om de Oh ja joh?! vragenlijst door te nemen.

Naam
Timo Michel Prins
 
Leeftijd en verjaardag
19 jaar, 20 mei 1994.
 
Social networks
Ik heb Facebook maar ik post er eigenlijk nooit iets op. Als ik iets post dan gaat het over Doghouse. 
 
Broers/zussen
Een broertje Bas en een zusje Billie Rose. 
 
Huisdier
Toen ik bij mijn moeder woonde had ik een hond, Meissie. Die heb ik nog steeds maar ik woon nu bij mijn vader. Verder hebben we twee katten, Ventje en Bikkel. We hadden ook nog een kat, Koekie, maar die is een tijdje terug overleden. Aan ouderdom dus dat is niet erg.
 
Sport
Nee. Optreden is ook wel sporten. Ik heb wel gelongboard en ik heb geprobeerd te surfen maar dat werkte niet zo. 
 
Beste gewoonte
Ik ben best wel zorgzaam en verantwoordelijk en ik heb goede zelfreflectie en ik ben empathisch. Ik kan mezelf goed verplaatsen in mensen. Dat is wel handig met de band want je kunt gewoon beter communiceren. 
 
Slechtste gewoonte
Ik ben echt wel lui. Weinig huiswerk doen en een beetje te vaak niet naar school gaan. Als ik geen muziek aan het maken ben lig ik het liefst de hele dag lekker in bed.
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest
Ik was nog heel klein, 11 of 12 of zo, en toen heb een keer van mijn beste vriend (Mikkie B. van Taymir) geld gestolen. Ik voelde me daar zo rot over dat ik gelijk terug ben gegaan. Ik heb het opgebiecht en het geld teruggegeven. Hij heeft het me gelijk vergeven maar als ik daar aan terug denk vind ik het zo erg. Van je allerbeste vriend geld stelen, dat kan echt niet! 
 
Favoriete plek in Den Haag
Thuis met vrienden. Het gaat meer om het gezelschap dan om de plek, maar als ik echt een plek moet kiezen dan kies ik het Westbroekpark en de bootjes. Daar kom ik echt al mijn hele leven en ik heb daar ook om de hoek gewoond. Lekker in het gras zitten. Het is een hele grote open plek maar er is ook genoeg privacy door de bosjes. Als je dan in zo’n inham ver van het pad ga zitten val je echt niet op en dat is wel relaxed. En het is groot dus als je wil voetballen, kan het ook.
 
Stamkroeg
Die heb ik niet echt. Mijn vader is bedrijfsleider van de Grote Markt dus daar kom ik zo ongeveer al mijn hele leven, maar om dat nou mijn stamkroeg te noemen. 
 
Beste Haagse festival/initiatief
Ik vind alle initiatieven wel goed. Hoe meer festivals hoe meer vreugd. 
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene
Ik vind het publiek een beetje saai in Den Haag. In plaats van lekker dansen en los gaan op de muziek staat iedereen met zijn armen over elkaar of met zijn handen in zijn zakken en een serieus hoofd. Ik heb niet het gevoel dat ik daardoor extra hard moet werken als ik op het podium sta want ik geef altijd alles, of het publiek nou meespringt of niet. Maar het is wel fijn als je wat reactie krijgt. Met Doghouse staan onze vrienden gewoon vooraan bij het podium en die zijn altijd razend enthousiast. Iedereen staat met een big smile op het gezicht. Dat vind ik altijd heel leuk om te zien en dan zijn kleine podia wel veel intiemer. 
 
Haagse band van het moment
Taymir! Niet omdat mijn broertje daarin zit, want als ik iets anders had gevonden had ik dat wel gezegd, maar ik vind ze echt te gek. 
 
Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan
Ik ken niet zo heel veel bands uit Den Haag waarvan het jammer is dat die uit elkaar zijn gegaan. Er zijn wel heel veel bands uit elkaar gegaan, maar als je vanaf je 12e samen in een band zit en je bent op een gegeven moment 16 kan het heel goed zijn dat je smaak is veranderd en dat je niet meer allemaal dezelfde muziek wilt maken. Dan is het juist beter om uit elkaar te gaan. Je kunt geen goede muziek maken als je er niet allemaal achter staat.
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Ik stond een paar jaar terug met Moore op Schollenpop. Er waren denk ik vijfduizend man en de zon scheen en iedereen was enthousiast. Dat was wel een soort van hoogtepunt. En met Doghouse spelen. Ik heb nog nooit in zo’n leuke band gezeten. Het is helemaal mijn muziek en ik kan echt perfect doen wat ik wil zonder dat ik met iemand rekening hoef te houden. Meestal werk je met een zanger en dan moet je een soort ruimte overhouden voor de zang en nu kan je gewoon alles volgooien. Ik kan helemaal doen wat ik wil. Niks houdt me tegen. Doghouse is wel één groot hoogtepunt.
 
Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me altijd bijgebleven
Ik heb Triggerfinger gezien op Parkpop. Dat was mijn eerste encounter met Triggerfinger en toen dacht ik wel ‘deze band is sick!’. Vooral die bassist. Zo’n grote baas!
 
Tieneridool
Ik ben heel erg fan van Queens of the Stone Age en Josh Homme is toch wel een soort van mijn idool. Qua attitude en zo. Ik ben laatst naar hun optreden in de Ziggo Dome geweest. Ik had ze nog nooit live gezien dus ik was helemaal in de ban van dus ik kon ook niet helemaal eerlijk horen of het goed of slecht was. 
 
Beste nummer aller tijden
Alles van Queens of the Stone Age. Ik weet titels van nummers heel slecht. Ik luister altijd een hele plaat en als er een nummer is afgelopen dan moet ik het volgende nummer luisteren en niet een ander nummer. Een plaat is één geheel voor mij. Je gaat toch ook niet ineens een random akkoord spelen in een ander nummer. 
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg
Toen ik klein was kreeg ik een compilatie-cd van allemaal hardrock nummers. Ik weet niet meer hoe het heet maar ik heb hem helemaal grijsgedraaid.
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg
Ik koop eerlijk gezegd bijna nooit meer platen. Ik heb laatst een plaat van Radiohead gekregen. Verder download ik bijna altijd muziek. Mensen roepen dan dat je geld afpakt van de muzikanten maar die krijgen bijna geen geld van de verkoop van cd’s. Dat pakt de platenmaatschappij allemaal. Bands moeten het qua geld hebben van hun optredens en van de Buma/Stemra maar niet van de verkoop van cd’s. 
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Wat ik zelf lekkere muziek vind om op te dansen is sixties muziek. Ik snap de dansmuziek van nu niet. Ik kan er niet op dansen. Ik weet niet waar ik heen moet. Op sixtiesmuziek kan je lekker swingen.
 
Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen
De laatste plaat van Arctic Monkeys. Verschrikkelijk! Het is gewoon slap. Ik weet niet wat ze dachten maar het zijn gewoon allemaal rockriffs zonder ballen. Het is een beetje pussy en alle nummers lijken zoveel op elkaar. Eerst vond ik dat niet zo erg omdat het cool was. Ze hadden toen een soort fuck you vibe maar die zijn ze nu kwijt. 
 
Naast welke artiest zou je wakker willen worden
Ik vind Melody van Melody’s Echo Chamber een hele mooie vrouw. En ze kan mooi zingen en daarnaast heeft ze hun plaat volgens mij ook nog zelf geschreven dus dat betekent dat ze ook nog muziek kan maken en dat vind ik toch wel heel aantrekkelijk aan een vrouw. Als ik gay was geweest dan was het Josh Homme geweest want hij is de meest sexy man van de wereld. Hij mag dan spuuglelijk zijn maar met zijn charisma en attitude maakt dat niet uit. 
 
Welk fictief personage zou je willen zijn
Ik zou wel superkrachten willen hebben of kunnen toveren zoals Harry Potter. Dat is toch geweldig als je dat kan? Anderhalf jaar terug heb ik alle luisterboeken van Harry Potter in het Engels gedownload en beluisterd en dat was echt te gek. Vroeger deed ik dat ook. Dan ging ik in bed liggen en uren naar Harry Potter luisteren. Die man die dat voorlas deed dat zo goed. Mijn vader las vroeger ook altijd voor en dat vond ik heerlijk. 
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Als ik thuis kom zet ik vaak muziek aan en ’s ochtends in de trein vind ik het ook heel erg relaxed. Ik kan oneindig lang muziek luisteren maar ik heb ook wel eens dat ik even geen zin heb. Als ik bijvoorbeeld de hele dag heb gerepeteerd. Alles zit dan nog zo in je hoofd en dan heeft muziek luisteren niet zoveel zin want je kunt het dan toch niet horen.
 
Bron van inspiratie
Queens of the Stone Age. 
 
Dit heb ik altijd bij me
Sigaretten en een aansteker. En ik ga ook bijna nooit mijn huis uit zonder mijn legitimatie want ik wordt altijd om legitimatie gevraagd. Ik ga zelfs de Albert Heijn niet meer in als ik hem niet bij me heb. 
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Dat ligt er een beetje aan. Is er eten? Als er eten is dan denk ik dat ik mijn broertje mee neem want dan is het nog soort van gezellig. 
 
Quote
Fuck quotes! Ik heb geen quote. Ik doe niet aan quotes en dat is mijn quote.
 
Droom
Dat ik kan leven van muziek maken en verder hoef ik niks meer. En een leuke vrouw en kinderen.