Oh ja joh?! met Pintos Jansen

Bekende koppen in de schijnwerpers

Koen Kleiberg | Foto's: Roland Wichser ,

Hij komt oorspronkelijk uit Aruba, maar woont inmiddels al zo'n 15 jaar in Nederland. Naast leadzanger van de Scheveningse reggaepopband Piñata is Pintos Jansen ook bouwer van skate- en longboards onder de naam Shark Fin en runt hij een evenementenbureau. Eerst nog op het inmiddels gesloten surfdorp F.A.S.T., maar inmiddels in een eigen kantoortje in Scheveningen. Eind 2015 won hij met Piñata de Song van het Jaar-award voor 'She's Above My Head'. Hoog tijd om deze duizendpoot eens aan de tand te voelen.

Naam
Robert Willem Jansen, maar vanaf mijn geboorte noemt iedereen me al Pintos. Bij mijn vader is het ook zo gegaan: hij heet Willem Martinus, maar iedereen noemt hem Pim.

Geboortedatum en -plaats
19 juni 1983 in Miami, Florida. Mijn vader was daar destijds CEO van een offshorebedrijf. Later verhuisden we naar Aruba en daar ben ik opgegroeid.

Broers/zussen
Ik heb een halfbroer van m'n moederskant en twee halfzussen van m'n vaderskant.

Huisdieren
Nee. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Sinds ik met m'n vriendin samenwoon heb ik twee katten. Eerst had er een kittens gekregen dus toen hadden we iets van zes katten. Ik houd helemaal niet van katten dus ik heb m'n straf wel gehad. Nu vind ik ze wel oké.

Sport
Ik ben echt iemand van de zee: windsurfen, golfsurfen, kitesurfen, ik doe het eigenlijk al mijn hele leven. Ik ben een zeeman.

Beste gewoonte
Ik kan er slecht tegen als er overal spullen liggen en ben dus best wel netjes. Dat de keuken bijvoorbeeld helemaal straalt voordat je gaat koken, heerlijk.

Slechtste gewoonte
Ik heb een beetje een dubbele agenda. Ik heb zoveel dingen te doen dat ik op een gegeven moment niet alles genoeg aandacht kan geven.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
We moesten optreden in Heemskerk op een beetje een boerenfeest. Tijdens het optreden riep ik per ongeluk "Laat je horen, Heemstede!" Wist ik veel dat die twee absoluut niet met elkaar verward mogen worden. Roy (gitarist Piñata, red.) schoof naar me toe en fluisterde dat we in Heemskerk zaten. Dus ik probeerde me te verontschuldigen richting het publiek en zei: "Sorry jongens, ik heb echt een liefde voor Heemstede". Deed ik het dus weer. Naast me stond een man in een Hells Angels-achtig shirt me enorm boos aan te kijken. Verschrikkelijk.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Thai of Vietnamees. Vooral Vietnamees vind ik fris, lekker eten. Niet zo vet.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Gelijk naar de wc.

Favoriete plek in Den Haag
Dat was natuurlijk het surfdorp F.A.S.T..

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er staat in de Scheveningse haven heel veel leeg. In de Rotterdamse haven heb je allemaal kleine businessjes. Motorbouwers, bierbrouwers, zeilmakers, supervet. Dat zou ik heel graag ook in Scheveningen willen hebben.

Stamkroeg
Dat was natuurlijk ook F.A.S.T.. Nog steeds eigenlijk. Ik ga nu wel vaker naar De Maatschappij.

Beste Haagse initiatief
Het zou raar zijn als ik nu niet F.A.S.T. zeg. Het is een van de redenen geweest dat ik in Nederland ben gebleven. Ik vind het ook vet dat de Pier weer opkomend is, maar F.A.S.T. was zo'n speciaal iets...

Haagse band van het moment
Son Mieux is echt lekker bezig. Ik geniet van z'n muziek en het is weer eens wat anders.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Michelle. Zij is kapster en de vriendin van een goede maat van me en kan echt heel lekker zingen. Maar ja, niemand kent 'r.

Overschat in Den Haag
Niemand wordt echt overschat; iedereen is lekker bezig. Misschien Piñata?

Met wie zou je een dag willen ruilen?
De hoogste leider van de vrijmetselaars. Als ik dan toch iedereen kan zijn, dan wel iemand waarbij je dingen te weten komt die je anders nooit zou weten. Maar misschien moet je dat niet opschrijven, dan ben ik morgen de lul.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Van veel te veel dingen in m'n hoofd.

Beste nummer aller tijden?
Ik vond Stinkfist van Tool vroeger heel vet. Dat nummer heeft me in hele creatieve sferen gebracht. Nog steeds als ik dat hoor krijg ik heel erg memories van vroeger.

Guilty pleasure
Ik houd heel erg van metal, maar ik heb niet echt guilty pleasures. Als ik iets vet vind mag je dat gewoon weten.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Iets van Inner Circle. Het was m'n eerste cd, ik kreeg hem van mijn broer toen ik twaalf was. Inner Circle was ook mijn eerste concert.

En de laatste?
Laatst heb ik een EP gekocht van een Indonesisch meisje dat net als wij in de Ibis Acoustic Lounge speelde. Ik weet haar naam niet meer, maar het was heel mooi.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Moonshine Got Me van Daniel Norgren, en naar Midnight, een superstrakke metalband.

Bron van inspiratie
M'n eigen leven.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Of 'ie nog een biertje voor me heeft.