Oh ja joh?! met Tim Terpstra

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst: Megan Lloyd | Foto's: Alina Krasieva ,

Als er iemand bekend is met de culturele sector in Den Haag dan is dat Tim Terpstra wel. Hij is meer dan tien jaar werkzaam geweest bij TodaysArt, was mede-oprichter van het 'Teletekst is dood'-collectief en werkte bij Underground Resistance in Detroit. Tegenwoordig kennen wij hem als projectleider en hoofdredacteur van We Are Public zorgt hij er met zijn team voor dat er meer mensen naar theaterstukken, concerten of lezingen gaan. Maar wie is Tim en waar liggen zijn persoonlijke interesses? We spreken af in Zaal 3, waar het hoofdkantoor van We Are Public Den Haag zich heeft gevestigd. Als de koffie op tafel staat is het tijd om de alom bekende Oh Ja Joh?! Vragenlijst af te vuren.

Naam
Tim Terpstra

Geboortedatum en -plaats
11 mei 1987, in het ziekenhuis in Voorburg

Broers/zussen
Ik heb een zusje, Sanne. Die is 2 ½ jaar jonger en woont sinds kort ook weer in Den Haag.

Huisdieren
We hebben een hond, Coos, maar die hebben we alleen doordeweeks. Dus die heeft twee baasjes. 

Sport
Ja, ik speel waterpolo bij WZK. Dat doe ik twee keer per week. En daarnaast probeer ik iedere zaterdag even in de duinen te gaan rennen met vrienden. 

Beste gewoonte
Dat is tegelijkertijd mijn slechtste gewoonte. Ik ben vrij precies, perfectionistisch. 

Slechtste gewoonte
Ik mag niet dezelfde noemen als bij mijn beste gewoonte he? Naja, ik vind het af en toe lastig, of ik merk dat ik af en toe moeite heb om dingen te herinneren. Soms denk je terug aan een bepaalde periode en dan kan ik mij niet meer alles specifiek herinneren. Vooral vervelend als je er een gesprek over hebt met iemand. Dan is dat wel jammer. 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb een keer per ongeluk met een houten snijplank op de billen van mijn schoonmoeder geslagen, toen ik dacht dat mijn vriendin in de keuken stond en ze beiden ongeveer hetzelfde aanhadden.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Spullen die je niet in Nederland kan krijgen. Dat kan muziek zijn of iets anders. Ik heb laatst een tijdschrift over mediakunst gekocht, uit Amerika. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie zetten.

Favoriete plek in Den Haag
Ik vind het heel leuk om naar verschillende plekken in Den Haag te gaan. Dat kan een café zijn maar ook een concert of clubavond. Ik heb geen plek waar ik echt het allerliefste kom. Ik ga het liefst elke keer naar een andere plek, ik heb niet echt favorieten.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik denk dat Den Haag vrij eigenzinnig is. Als ik iets zou willen veranderen dan is het toch dat Den Haag een beetje meer open wordt voor mensen die hier voor het eerst komen of tijdelijk zitten. Ik hoor vaak dat Den Haag toch wel moeilijk is om bekend in te raken. Om mensen te ontmoeten en om een beetje in sociale kringen terecht te komen. Daarnaast zou het tof zijn als er meer permanente locaties komen waar de creativiteit en innovatie, die hier aanwezig is in alle vormen, de ruimte krijgen...

Stamkroeg
Ja, een beetje hetzelfde als mijn eerdere antwoord. Ik heb geen stamkroeg. 

Beste Haagse initiatief
We Are Public is een beetje fout om te zeggen he? Op dit moment vind ik dat natuurlijk wel. Vooral omdat het iets collectiefs is. Ik zou dan het liefst wat meer dingen noemen. Festivals zoals TodaysArt en Rewire. Locaties als PIP. En the Crave, die goed hun best doen om elektronische muziek weer op de kaart te zetten in Den Haag. Wat ik wel zou willen is dat sommige plekken wat langer mogen blijven. Je hebt in Den Haag heel veel plekken die opkomen en snel verdwijnen omdat het dan bijv. niet in de plannen van de gemeente past.

Haagse band van het moment
Moeilijk. Weer dat verhaal dat ik eigenlijk geen favorieten heb. Met alles heb ik dat hoor. Ik heb ook geen favoriete kleur ofzo, alleen een favoriete vriendin natuurlijk, haha. Maar de beste Haagse muziek van dit moment voor mij; BAKK, Baz Reznik, Dazion, DJ LUKi, Elektrovolt, Filosofische Stilte, Generate, iii, Kūlóu, momentum lost, Monomyth, Niko, Smetvis, Stoka Ensemble, Takyon, Tears & Marble, Torus, Waterlelyck en yEs!yEs!.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Recentelijk vond ik het erg jammer dat Dandana uit elkaar ging. Die hadden nog wel een mooie weg te gaan denk ik. Ze waren ook nog niet zolang bezig, maar hadden wel heel veel potentie om nog te groeien. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Mark Zuckerberg, eens kijken hoeveel er in één dag te veranderen en open te gooien is bij Facebook.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik denk als het niet goed gaat met mensen om je heen, uit je directe omgeving. Als je je zorgen om iemand maakt. Verder als je je hoofd niet kan uitschakelen, als er veel werk is dat nog moeten gebeuren. Daar heb ik nog wel eens last van. Oh, en volle maan! Dat merk ik ook wel. Er zijn heel veel verschillende theorieën over waarom je dan niet kan slapen. Het is niet dat ik denk, het is volle maan, dus nu kan ik niet slapen. Het is meestal de dag erna dat ik er dan achter kom. 

Beste nummer aller tijden?
Ja, die heb ik echt niet. Ik vind het persoonlijk belangrijk om je niet te focussen om dingen die je het beste vindt. Als je één nummer het beste vindt en je gaat die heel vaak luisteren, dan wordt die sowieso minder goed. Tenminste, dat heb ik dan. Ik vind het dan leuker om bepaalde muziek heel goed te vinden dan het hebben van favoriete nummers, bands of artiesten. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik denk toch wel op de bank zitten terwijl je eigenlijk andere plannen hebt. En dan een beetje werken en series kijken. 

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was een cassettebandje. Een tape van Michael Jackson's 'Someone Put Your Hand Out'. Of misschien toch een bandje met de muziek van Space Jam, een mixtape van mijn neef aangevuld met wat foute Euro House nummers. Er stond wel meer op, van happy hardcore tot rock.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste paar dagen waren dat vooral Kendrick Lamar en Gaika.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Ik vind dat iedere band lekker door mag gaan.

Bron van inspiratie
Heel veel mooie muziek komt uit gebieden waar het juist heel moeilijk is. Waar er conflict is of waar het economisch of sociaal-maatschappelijk moeilijk is. Ik heb dat zelf ook in bijvoorbeeld Detroit gezien, toen ik daar een tijdje werkte. Er is daar meer innovatie en motivatie om muziek te gebruiken om uit een moeilijke situatie te komen. Dat vind ik het heel inspirerend. Niet alleen elektronische muziek, maar ook heel veel bands die daar vandaan komen, die hebben toch wel de mooiste of meest innovatieve dingen gemaakt omdat ze of weg wilde uit een situatie of omdat ze om hen heen veel narigheid zagen gebeuren en dachten, muziek is mijn middel om dat niet mij of mijn naasten te laten overkomen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, als het niet is overstroomd, haha. Maar ja, ik vind het altijd fijn om even weg te gaan uit Den Haag, maar ook om hier weer terug te komen. Dus ik denk dat ik hier dan nog wel woon. 

Vraag van Selwyn Slop: Wat wordt je volgende uitdaging?
Ik denk dat het een uitdaging is om in 2017 weer dingen te initiëren in Den Haag, die het aanbod nog toffer of leuker maken, waardoor je meer dynamiek krijgt. Een plek waar mensen nieuwe dingen kunnen ontwikkelen. Niet alleen met met We Are Public. We Are Public is natuurlijk iets dat werkt met bestaande initiatieven. Mijn uitdaging zou zijn om daarnaast wel weer te gaan kijken wat we weer kunnen doen om Den Haag beter en leuker te maken. Nieuwe programma’s, of misschien een fysieke plek creëren waar nieuwe vormen van creativiteit een plek krijgen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is de gekste plek waar je ooit zou willen spelen?