Oh ja joh?! met Gijs Schouten

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Maaike van Grol ,

Met Seed of Ayawaska won Gijs Schouten de afgelopen editie van het Talent Event. Ze stonden op Schollenpop en op nog veel meer plekken binnen en buiten Den Haag. De band legt op dit moment de laatste hand aan twee singles, dus voorlopig valt er nog genoeg te genieten van de psychedelische rock van het trio. Naast Seed of Ayawaska is Gijs ook bezig met een nieuw project genaamd My Girlfriend. Het eerste optreden is net geweest, maar wees gerust: hier gaan we ook meer van horen. Maar wie is Gijs eigenlijk? En heeft hij huisdieren? Tijd om de Oh Ja Joh?!? vragenlijst op hem los te laten.

Naam
Gijs Schouten. No middle names.

Geboortedatum en -plaats
19 maart 1997 in Leidschendam.

Broers/zussen
Ik heb een oudere zus, Nina.

Huisdieren
Ja, ik heb twee katten. Een heet Lola en de ander heet Puck, en Puck is autistisch. Ze is echt gediagnosticeerd. De dierenarts heeft vastgesteld dat ze niet reageert zoals een kat normaal hoort te reageren. Bijvoorbeeld als je Puck eten geeft gaat ze op vijf meter afstand wachten tot je weg bent voor ze gaat eten.

Sport
Nee. Ik heb diabetes, daardoor blijf ik vanzelf dun.

Beste gewoonte
De laatste tijd ben ik heel goed geworden in dingen tweede kansen geven. Dingen die ik vroeger allemaal kut vond, blijk ik nu eigenlijk best wel tof te vinden zoals David Bowie, herfst en mayonaise.

Slechtste gewoonte
Ik kan me niet scheren zonder mezelf te snijden.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het enige gênante wat ik nog echt weet is dat ik toen ik zes was een keer op een camping in België naar het toilet ging, dat ik in mijn broek gepoept heb en dat ik besloot om met mijn broek op mijn enkels hinkend terug te gaan naar de tent. Die was ongeveer 500 meter verder. Halverwege werd ik gestopt door een paar mensen die dachten ‘dat jongetje moeten we even helpen’.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi, maar daar heb ik eigenlijk het geld niet voor.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
De wereld vervloeken, weer onder de dekens kruipen en in slaap vallen. Ik moet altijd drie keer wakker worden voor ik me realiseer dat ik wakker ben. Na die derde keer trek ik heel geforceerd mijn gordijnen open. Dan moet je wel het licht tegemoet gaan. Ik ben geen ochtendmens.

Favoriete plek in Den Haag
De Grote Markt vind ik wel een van de fijnste plekken om te zijn, maar wat ik ook wel tof vind is dat je een kelder hebt onder de Hagedis. Een vriend van me woont in dat appartementencomplex, en daar hadden we dan vaak feestjes met een man of tien. Dat was wel heel gaaf. Het is een soort van verlaten bunker met allemaal graffiti met teksten als ‘religion is a fraud’ op de muur. Waarschijnlijk waren dat anarchisten die dat in de jaren ‘80 hebben volgekalkt. Er is daar wel een goede sfeer. Er worden ook wel eens van die duistere electrofeestjes gegeven, met zo’n stroboscoop in de vorm van een swastika enzo.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou het Syndicaat wel terug willen. Dat wordt nu gesloten. De hele geschiedenis van Seed of Ayawaska is daar. Daar mochten we altijd spelen, en dat is nu gesloten omdat een paar debielen buiten glazen gingen gooien. Jozef, de eigenaar, is echt superaardig voor ons geweest en heeft veel dingen voor ons geregeld. Hij is heel betrokken bij de bandjes en nu moet hij weg. Het was eigenlijk een soort van live-oefenruimte. Je kon alles proberen waarvan je niet zeker wist of de rest van Den Haag het zou accepteren als je het op een podium doen.

Stamkroeg
Die heb ik niet. Als ik überhaupt al naar een kroeg ga, trek ik al snel door naar een volgende kroeg of naar andere dingen. Ik kan niet goed op een plek blijven.

Beste Haagse initiatief
Ik vind Life I Live heel tof. Er komen heel veel goede bands, en het is vet dat je eigenlijk de hele tijd aan het rondtrekken bent op plekken waar de politie je normaalgesproken zou stoppen als je daar om zeven uur ‘s avonds met een biertje loopt.

Haagse band van het moment
Ik vind The Hazzah gewoon echt supertof. De energie die ze geven is tof, en ze zijn sinds ze Sten erbij hebben steeds serieuzer geworden in wat ze willen. Dat vind ik heel tof. En Supersonic Blues. We hebben twee keer met ze gespeeld, en die zijn gewoon dik!

Onderschat in de Haagse muziekscene
Er zullen vast veel dingen niet aan het licht komen en daarom heb ik ze niet gezien. Dat is een schande!

Overschat in Den Haag
De jamavonden in de Rootz. Ik ben er een paar keer geweest, en zoals bij elke jamsessie komen er af en toe coole mensen bij elkaar die iets tofs maken, maar de hele happening van ‘we moeten op zondag naar de Rootz want daar is hét aan de gang’ is het voor mij niet zo.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik ben sowieso niet van het idee dat bands nooit uit elkaar hadden mogen gaan. Ik heb altijd zoiets van was Jimi Hendrix maar nooit doodgegaan, maar aan de andere kant: als hij was blijven leven was hij in de jaren ‘80 misschien duetten gaan doen met Elton John, en dan was het ook niks geworden. Ik weet het niet.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dagje met mijn vriendin willen ruilen om te kijken hoe dat uitpakt. Kijken hoe vervelend ik ben.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Nadenken over muziek. Dan lig ik in mijn bed en heb ik bij een jamsessie of een repetitie een ideetje gehad, en dat hebben we dat net niet helemaal uitgewerkt. Dan kan ik gaan pitten, maar vaak ga ik dan mijn bed uit om het op te schrijven. Vaak blijkt dan de volgende dag dat het allemaal onzin is, maar daar kan ik echt uren van wakker liggen.

Beste nummer aller tijden?
Zie de spotifylijst

Wat is je grootste guilty pleasure?
Het is niet dat ik me ervoor schaam, maar So Happy I Could Die van Lady Gaga. Ik vind Lady Gaga echt een fantastische performer.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Come Around Sundown van Kings of Leon, en dat vind ik nog steeds echt fucking vet. Ik ben niet een enorme Kings of Leon fan, maar dat album is echt fantastisch. Er staat supergoed gitaarwerk op, en de vocals zijn helemaal on point. Het zijn alleen maar goede songs.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
John Mayer, gadver. Ik vind John Mayer een fantastische gitarist met een fantastische band, dus ik heb niets tegen zijn muzikantschap, maar hij maakt geen eigen liedjes. Hij maakt liedjes die bestaan en zingt ze dan op zijn eigen manier. En als ik die liedjes wil horen ga ik wel terug om te luisteren naar Santana of Eric Clapton of dat soort dingen. Ik hoef dat niet nog een keer te horen.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik luister de laatste tijd heel veel naar het laatste album van Bowie en This Modern Glitch van The Wombats. Ik vind die plaat echt heel vette manier van popmuziek interessant maken. Fucking goeie arrangementen en heel catchy. Het is ook een beetje inspiratie voor My Girlfriend.

Bron van inspiratie
Sowieso natuurlijk muziek die ik hoor, en heel veel verhalen van mensen en uit boeken. En soms kan alleen iets waar je naar kijkt heel inspirerend zijn.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop over 10 jaar eindelijk in Den Haag te wonen, want ik vind het gewoon een toffe stad. Ik woon nu in een soort van buitenoord van Leidschendam waar je met een kameel moet komen. Niet handig. Ik wil wel naar Den Haag. Ik voel me hier wel thuis.

Vraag van Marcela Orosi: Als je de mogelijkheid had om terug te gaan in de geschiedenis, welke persoon zou je dan willen ontmoeten?
Frank Zappa. Ik zou me eerst laten bekritiseren en vervolgens al zijn notenschriften pakken om te kijken hoe hij het bedacht heeft.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Met welke artiest, muzikant of band uit Den Haag zou je graag een keer willen samenwerken?