Oh ja joh?! met Dinaira Scheffers

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst & foto's: Ferry Bovet ,

Den Haag leerde Dinaira Scheffers kennen als zangeres van Mellow Yellow, de band die later ReBelle ging heten. Daarna bleef het even stil rond Dinaira, totdat zij terugkeerde aan het muziekfront met haar Nederlandstalige band AAPNOOTMIES. Daarmee speelde ze in het voorprogramma van Di-Rect, deed mee aan de Grote Prijs van Nederland, stond onder meer op Parkpop en Westerpop en won onlangs de Haagse Pop Prijs voor Aanstormend Talent. Den hoogste tijd voor een Oh ja joh?!

Naam
Dinaira Scheffers. Dat is het gewoon, geen tweede naam, simpel.

Geboortedatum en -plaats
De geboortedatum is Den Haag, oh eh, da's de geboorteplek... op 6 september 1988.

Broers/zussen
Nee, ik ben helemaal alleen, in m'n uppie.

Huisdieren
Nee, ook niet. Heel vroeger, bij mijn ouders, heb ik een vogel gehad en die heette Goofy. Dat was een parkiet en die kon praten. Deed m'n vader na met koppie krauw en zo, heel schattig. Maar verder geen huisdieren. Ik had wel een hond willen hebben, maar in plaats daarvan kreeg ik een knuffel... van een leeuw!

Sport
Vroeger heb ik veel aan tennis gedaan en daar wilde ik toentertijd ook in doorzetten, maar uiteindelijk heb ik toch voor muziek gekozen. Nu probeer ik twee keer in de week te sporten in de sportschool. Als het lukt...

Beste gewoonte
Even goed nadenken... Ik ben wel een doorzetter. Ik geef niet snel op en ik wil graag alles eruit halen wat erin zit. Dat is wel een goede gewoonte denk ik zo.

Slechtste gewoonte
Ik laat dingen niet snel los. Stel, ik zit aan een nummer te werken, en dan moet ik naar een afspraak terwijl het nog niet af is... dan zit ik bij die afspraak toch met dat nummer in m'n hoofd. Dan kan ik wat afwezig en ongezellig overkomen, omdat het nog niet af was wat ik aan het doen was.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Toen we voorprogramma's deden van Di-Rect stonden we in Vera in Groningen, en daarvoor hadden in Atak in Enschede gespeeld. En toen riep ik in Groningen “hé Attak, hoe gaat het?” Dat was best wel een momentje... Maar ook wel weer grappig, dat moet je dan maar een beetje weglachen. Oké, ik heb het verkeerd gezegd...

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi! Met gefrituurde garnaaltjes. Of met zalm. Of met avocado. Ik vind sushi wel heel fijn, al eet ik het wel het liefst in een restaurant. Maar als ik dan iets moet laten bezorgen... Ja, of muziekspullen hè. Maar geen kleding of zo. Dat koop ik gewoon in de winkel. Weet je, want anders past het toch weer net niet en dan moet je het weer terugsturen en zo. Dat is altijd een heel gedoe.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Naar de wc gaan. Dat is toch het eerste wat je doet? Al het vocht even laten weglopen. En daarna een theetje pakken of zo.

Favoriete plek in Den Haag
Dan ga ik toch terug naar mijn jeugdherinneringen. Het hyacintenbos van Ockenburg vind ik een mooie plek om te lopen. Daar woonde ik met mijn ouders vlakbij en als ik daar nu weer kom, krijg ik een wel een thuisgevoel.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Uhm... niets. Want dan is het niet meer Den Haag toch? Nee, laten we het gewoon houden zoals het is, want anders is het gewoon niet meer Den Haag.

Stamkroeg
Voorheen was dat altijd de Rootz. Maar het is een beetje de richting van een feesttent aan het opgaan, dat vind ik minder aantrekkelijk. Dus dan is het nu de Boterwaag denk ik, daar is het wel rustig om lekker te kunnen kletsen en zo.

Beste Haagse initiatief
Ga ik een festival noemen en dat is Crossing Border. Dat vind ik heel tof. Er komt van alles spelen en later groeien die dan uit tot grote acts. Ik heb er zelf ook eens gespeeld, met Mellow Yellow nog.

Haagse band van het moment
Wat ik het vetste bandje vind is The Indien. En ik denk dat Di-rect, met de nieuwe richting die ze nu opgaan, dat daarbij de zang van Marcel heel goed uit de verf komt.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Wat is dat dan voor vraag...? Onderschat? (na een hele lange stilte) Ik zou het niet weten. Niks is onderschat. Het talent komt allemaal wel boven drijven nu, ik zou niet zo snel iemand weten die niet de juiste aandacht krijgt.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik denk dan aan Kern Koppen. Die zijn geloof nog wel bezig, maar sinds Tom Giles eruit is, spelen ze niet meer en dat vind ik wel jammer want ze maakten hele toffe dingen. Met fantastische clips erbij.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik vind Bon Iver heel vet. Maar dan zou ik niet met frontman Justin Vernon willen ruilen, maar met één van zijn bandleden, zodat ik met hem muziek kan maken. In een groot stadion, alhoewel, misschien juist iets heel kleins.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik had laatst een serie gekeken, 13TH, over de gevangenissen in Amerika, dat was heel intens. Dat soort dingen kunnen me dan bezighouden. Dus dingen die me hebben geraakt. Dat kan dus ook iets positiefs zijn!

Beste nummer aller tijden?
Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Ik vind Andvari van Sigur Rós fantastisch. Dat is zó'n mooi nummer. Dat raakt mij elke keer weer. Het is IJslands en waarschijnlijk ook een verzonnen tekst en ik versta het dus niet, maar toch raakt het me.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Chocolade! Dat is het eerste waar ik aan denk. En dan van Johnny Doodle, de Milk Chocolate Fudge Brownie, die vind ik heel lekker!

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Nou, dat was een tape, die kreeg ik van mijn ouders. En dat was het volledige album vam MC Hammer! Hahaha. Jaha, die heb ik toen grijs gedraaid! Toen ik zelf centjes had gespaard, kocht ik Hartslag van Ruth Jacott.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Bon Iver heeft net een nieuwe plaat, die luister ik heel veel. Heerlijk met oortjes in, in de trein. Hele mooie plaat.

Bron van inspiratie
De muziek die ik luister, ook nieuwe artiesten daarbij ontdekken. En als ik hele drukke dagen heb gehad, dan kan ik die indrukken op rustmomenten verwerken en daarbij op hele goede ideeën komen. En een lekkere wandeling is ook altijd goed.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zeg altijd tegen mensen die in andere steden wonen: ik zou de rust en veelzijdigheid van Den Haag niet kunnen missen. Je kunt altijd naar het centrum, maar ook naar het strand. En er zijn van die mooie verborgen plekjes.

Vraag van Gijs Schouten: met welke Haagse muzikant zou je nog wel eens willen werken?
In eerste instantie zou ik zoeken naar mensen die in hetzelfde muzikale straatje zitten, maar misschien moet dat juist niet. Dan ga ik voor Kern Koppen!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je kon reïncarneren in een dier, welk dier zou je dan willen zijn?