Oh ja joh?! met Josine van der Splinter

Bekende koppen in de schijnwerpers

Koen Kleiberg | Foto's: Peter Balkema ,

Josine van der Splinter komt oorspronkelijk uit Doorn, maar via haar Voorburgse vader is ze in Den Haag terecht gekomen. Met haar band The Black Veins bracht ze eind 2015 het eerste album uit. Naast haar drukke leven als bassiste bij The Black Veins studeert ze ook nog eens fiscaal recht en werkt ze bij een belastingadvieskantoor. Gelukkig wist ze tussendoor nog wat tijd vrij te maken voor de Oh ja joh?!.

Naam
Josine van der Splinter

Geboortedatum en -plaats
2 mei 1989, in Zeist.

Broers/zussen
Ik heb twee oudere zussen, Paula en Annet. Die hebben ook al kindjes, dus ik ben tante, dat is heel leuk.

Huisdieren
Sophie, mijn konijntje. Ik had er eerst twee maar de ander is overleden. Ze horen eigenlijk met z'n tweeën, konijnen, dus dat is wel zielig.

Sport
In de zomer doe ik graag aan suppen (stand up paddle, red.), op zo'n groot surfboard met een peddel. Ik doe ook aan hardlopen maar momenteel heb ik een blessure omdat ik een aanrijding heb gehad dus daar ik nu voorzichtig mee. En ik doe aan bodypump.

Beste gewoonte
Ik kan heel goed luisteren en ik ben heel rustig. Dat kan ook een slechte eigenschap zijn maar ik vind het wel een goede.

Slechtste gewoonte
Ik heb altijd gelijk. Dat vindt m'n vriend meestal niet zo leuk. Ik geef het niet graag toe als ik ongelijk heb.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik ben best wel klunzig, dus dat zijn er wel veel. Laatst had ik voor een fotoshoot met The Black Veins de hele week lang m'n make-up zitten oefenen, maar op de dag zelf was ik heel veel dingen vergeten mee te nemen waardoor ik uiteindelijk alleen met wat mascara en foundation op de foto sta.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Indiaas eten, alleen heb ik iets aan m'n darmen waardoor ik dat eigenlijk niet meer mag hebben.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eten is wel het belangrijkst, dat is het eerste dat ik doe. Ik heb altijd meteen honger als ik wakker word, maakt niet uit hoe vroeg het is.

Favoriete plek in Den Haag
Ik ben er nu al een tijdje niet geweest omdat ik het druk heb maar ik vind Theater Pepijn heel erg leuk. En het strand, om te hardlopen.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik vind het jammer dat ze bij Den Haag Centraal zoveel fouten hebben gemaakt met de verbouwingen daar. Er is een hele mooie fietsenstalling op een paar minuten lopen van het station zelf en daarin staat bijna geen fiets, terwijl er voor het station allemaal fout geparkeerde fietsen staan. Daar had wel iets beter over nagedacht kunnen worden.

Stamkroeg 
Ik ga niet heel veel uit of zo, maar ik ga wel vaak naar de Grote Markt. En de Hoppzak vind ik heel leuk, in de Papestraat. Hebben ze heel veel lekkere biertjes.

Beste Haagse initiatief
Wat ik heel erg hoog op m'n lijstje heb staan maar wat ik nog niet heb gedaan is Duister Den Haag, daar ben ik heel benieuwd naar. Ik heb zoiets een keer in Amsterdam gedaan en het is een hele leuke manier om je stad op een andere manier te ontdekken.

Haagse band van het moment
Son Mieux, die zit al een paar weken in m'n hoofd. En Aapnootmies ben ik ook heel benieuwd naar, hoe dat gaat lopen.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Dat vind ik moeilijk. Ik vind het wel heel jammer dat het F.A.S.T. Surfdorp weg is.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
F. Ik heb ook het laatste concert niet kunnen zien omdat ik een tentamen had die week, heel jammer.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik weet eigenlijk haar naam niet maar de bassiste van Jeff Beck is heel mooi en speelt over de hele wereld. Dat lijkt me wel tof. (Tal Wilkenfeld, red.)

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen? 
Van tentamens en zo. Ik ben van het hbo naar de universiteit gegaan dus dat is wel heftig geweest, ik kwam er achter dat je daar toch wel iets eerder moet beginnen met leren.

Beste nummer aller tijden?
Down in a Hole van Alice in Chains. Het is een heel mooi nummer, wel een beetje deprimerend maar ik vind het wel lekker en word er altijd een beetje melancholisch van.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Eigenlijk heel veel 90's dingen.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
Ik kocht vroeger altijd losse singeltjes. Ik denk dat de eerste 'Flat Beat' van Mr. Oizo was. Of iets van Toy Box of zo.

En de laatste?
Via iTunes heb ik laatst de nieuwe cd van Yorick van Norden (Happy Hunting Ground, red.) gekocht. Die is heel leuk, beetje Beatles-achtig.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Stone Temple Pilots ben ik weer heel veel aan het luisteren. Dat luisterde ik vroeger al heel veel en ik ben nu weer een beetje in een grunge-periode. Stone Temple Pilots, Soundgarden, Pearl Jam en zo.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Nicki Minaj

Bron van inspiratie
Jammen met de band is wel m'n uitlaatklep, dus alle frustraties die ik heb over werk of school komen er dan uit. En qua artiesten eigenlijk de eerdergenoemde grungebands.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik woon nu zo'n zeven jaar in Den Haag. In het begin dacht ik echt nog wel dat ik terug naar Utrecht zou gaan omdat ik dat een hele leuke stad vind, maar nu ik al zo lang in Den Haag woon en alles hier heb zou ik het denk ik wel te veel missen. Ik denk dat ik hier dus voorlopig nog wel even zit.

Vraag van Pintos Jansen: wat is je favoriete Disneyfilm?
Dat is 'De Aristokatten'. Ik heb de Nederlandse versie ook.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?