Oh ja joh?! met Jochem Jautze

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Marije Pluym | Foto's: Eefje Lammers ,

Overdag is hij docent aardrijkskunde en geeft hij drumles. ‘s Avonds klimt hij achter zijn drumstel bij bands als Garlic, The Lucky Ones, The Pussy Lovers en Blue Shoes. In het verleden ook bij 27 Ways to Win. Tijd om de man die kennelijk 48 uur in één dag kan proppen eens aan de tand te voelen:

Naam
Jochem Gustaaf Jautze
 
Leeftijd en verjaardag
24 jaar. 16 juli 1989
 
Social networks
Ik zit vooral op Facebook. Twitter begrijp ik nog niet zo. Ik weet nog niet hoe je het voor elkaar krijgt om mensen je te laten volgen. Soundcloud gebruik ik ook. Dat vind ik een hele goede manier om muziek te verspreiden en te beluisteren.
 
Broers/zussen
Ik heb een broertje van 21, Bart, en een halfzusje van 7. Elise. Als zij opnames van Garlic hoort wordt ze helemaal enthousiast en gaat ze heel hard dansen.
 
Huisdier
Mijn huisgenoten. Eén heeft met zijn enthousiasme wel iets weg van een hond. 
 
Sport
Ik heb heel lang badminton gespeeld maar toen ik ging studeren ben ik ermee gestopt. Nu doe ik aan fitness, maar niet heel intensief. Het is meer voor mijn houding en evenwicht. Je hebt van die grote opblaasbare ballen, waar je allerlei oefeningen mee kunt doen.
 
Beste gewoonte
Ik kan me goed kan verplaatsen in het perspectief van een ander en ik kan zijn mening respecteren en zijn argumenten doorgronden en dan kan ik vervolgens ook vrede kan hebben met die andere mening. 
 
Slechtste gewoonte
Ik ben soms een beetje te perfectionistisch en te controlfreakerig. Bij optredens ben ik bijvoorbeeld van tevoren met van alles bezig. Nu ben ik bezig om te leren dat los te laten. Als je je overal mee bezig houdt, kost dat teveel energie en speel je uiteindelijk niet lekker. 
 
Voor welke actie in je leven schaam je je het meest
Toen ik met één van mijn eerste bandjes op de PopHotSpot op de Grote Markt speelde, trapte ik tijdens het laatste nummer door het basdrumvel heen. Daarna moest nog een hele dag aan bands op dat drumstel spelen. Toen kon ik wel even door de grond zakken. Even later bleek dat ze toch nog ergens een bassdrumvel hadden liggen. Dat hebben ze er toen opgemaakt met een hele rol tape er overheen zodat het niet meer kon breken. 
 
Favoriete plek in Den Haag
Mijn woning. Daar woon ik samen met 62 studenten en ex-studenten. Je komt elkaar tegen op de binnenplaats en de fietsenstalling en iedereen kent elkaar. Wat ik verder heel leuk vind is de spontaniteit van de stad. Afgelopen zomer had ik Duitse gasten en die heb ik overal mee naartoe genomen. Bijvoorbeeld het vuurwerkfestival en de feestjes op het strand daarna vonden zij helemaal geweldig. Als je in de zomer goed kijkt zijn er heel veel leuke dingen in Den Haag
 
Stamkroeg
Ik kom heel vaak in het Paardcafé. Het is er altijd gezellig. Ik heb er de laatste tijd ook veel gespeeld. 
 
Beste Haagse festival/initiatief
Dat vind ik een lastige. Parkpop is gaaf. Schollenpop vind ik ook nog steeds te gek, zo op het strand. Ready to Play vind ik een mooie organisatie waar je je eerste bandervaring kan opdoen.
 
Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene
Het is heel gezellig en iedereen kent of herkent elkaar. Het zou tof zijn als iedereen wat meer naar elkaars bands en naar onbekende bands zou komen kijken die in de stad spelen. Laatst speelde een waanzinnige soulband uit Californië in de SuperMarkt. Ik was de enige muziekmakende persoon die ik daar zag. Zonde!
 
Haagse band van het moment
The Black Veins, de nieuwe band van Benjamin Lampe, Lesley Warendorff en Josine van der Splinter, klinkt heel tof. Ik speelde laatst met Klopje Popje en sinds de wisseling van de formatie vind ik dat helemaal te gek. Ze hebben nu een andere naam (The Great Communicators). Ik heb echt met plezier staan kijken. Ik vond het vervelend dat ik weg moest om mijn spullen te pakken. Doghouse speelde die avond ook en dat is ook te gek.
 
Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan
De band van mijn oude drumleraar, Billy the Kit. Dat vind ik nog steeds de vetste band uit Den Haag.  
 
Mijn muzikale hoogtepunt
Iedere keer als we in het Paardcafé spelen en het helemaal vol staat. Dan staan er heel veel mensen die je kent pal voor je neus. Dat geeft heel veel energie. Het is daar intiem en vertrouwd. Iedere keer als ik daar speel is weer een hoogtepunt. 
 
Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me altijd bijgebleven
Ik vond SKIP&DIE op Parkpop heel tof. Die zangeres is echt helemaal gek en tegelijkertijd komt ze heel sympathiek over. Ze is lekker zichzelf en ze ziet er gek uit en dan is de muziek ook nog eens helemaal te gek. Strak, dansbaar en muzikaal.
 
Tieneridool
Dat was Phil Collins. Ik had geen posters aan de muur maar ik kreeg toen ik tien werd twee live albums van Genesis en die heb ik helemaal grijs gedraaid, voor zover dat kan met cd's. Ik vind hem een hele goede drummer. Zij drumsolo’s hebben altijd een bepaalde melodie erin die steeds terugkomt. Zeker de drumduetten met Chester Thompson vind ik legendarisch.

Beste nummer aller tijden
Dat is eigenlijk al jaren hetzelfde: 'My Funny Valentine' in de uitvoering van Ben Webster. Iedere frase zie je weer een ander verhaal voor je. Je zou zo een film kunnen maken over alle gevoelens die voorbij komen. 
 
De eerste plaat die je kocht of kreeg
'Remember the time' van Michael Jackson. De maxi-single met nog negen remixen.  
 
De laatste plaat die je kocht of kreeg
'Order of the black' van Black Lable society. Dat klinkt heel hard en dat is het ook. Het is eigenlijk de hardste muziek die ik nog kan luisteren. Dit vind ik wel heel erg vet.
 
Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Sowieso iets van Earth, Wind & Fire. Seventies disco maakt me altijd vrolijk.
 
Welk album zou je aan je grootste vijand kado doen
Iets wat ik mezelf niet kado zou doen is een cd van een singer-songwriter. Ik heb niet zoveel met de huidige singer-songwriter hype. Voor mijn gevoel zetten zij een stemmetje op om gevoelig over te komen. Andere mensen vinden het wel heel mooi, dus het ligt eraan wat die vijand ervan vindt. 
 
Naast welke artiest zou je wakker willen worden
Barry White natuurlijk.
 
Welk fictief personage zou je willen zijn
Eén van de minions uit Despicable Me. Ik zou me dan denk ik heel goed vermaken. 
 
Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Als ik ergens mee bezig ben en het wil niet zo goed lukken. Bijvoorbeeld als ik aan het lezen ben en het schiet niet op, dan zet ik AC/DC aan en dan kan ik ineens heel snel lezen. Net als dat je harder gaat rijden van dat soort muziek. Of als ik aan het koken ben. Dat zet ik latin-jazz aan en dan kan ik opeens een stuk lekkerder koken. Je raakt dan in de sfeer. 
 
Bron van inspiratie
Dat zijn vooral mijn mede-bandleden. Door hun ideeën krijg ik weer nieuwe ideeën. Daardoor raken we in een soort cirkeltje, vullen we elkaar aan en valt uiteindelijk alles op z’n plek. 

Dit heb ik altijd bij me
Een mini-atlas. Ik ben naast drummer geograaf en van de meeste plaatsen weet ik wel waar ze liggen. Als ik het niet weet kan ik het opzoeken. 
 
Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Ik zou Remco Visker meenemen. Je hebt dan in ieder geval hele goede gesprekken en ik denk dat hij de grootste garantie voor overleven in de wildernis is. Jagen op konijnen enzo. De samenwerking in Garlic verloopt ook erg goed.
 
Quote
Er is geen betere manier om iets te leren dan door te het onderwijzen. 
 
Droom
Ik hoop dat ik altijd een goede balans zal kunnen blijven houden tussen mijn reguliere werk, lesgeven in dit geval, en muziek maken. Juist die combinatie heb ik altijd heel leuk gevonden. Ik ben gaan studeren aan de universiteit en daarnaast ben ik muziek blijven maken. Muziek was de ontsnapping aan het schoolleven. Als muziek je belangrijkste ding wordt, dan wordt dat juist je werk terwijl het eigenlijk een soort ontspanning zou moeten zijn.