Oh ja joh?! Met Harrie Roelse

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marije Pluijm | Foto's: Eefje Lammers ,

Het is hard gegaan met Harrie Roelse. Drie jaar geleden stond hij nog autobanden te gooien in een magazijn, maar ondertussen heeft hij met Taymir zo ongeveer op elk Nederlands festival gedrumd. De student aan de Herman Brood Academie is ook steeds vaker buiten de landsgrenzen te vinden. Parijs, Brighton en Berlijn hebben Taymir inmiddels ontdekt en binnenkort zijn Hamburg, Los Angeles en New York aan de beurt om kennis te maken met de indierock van de Haagse band. Tussen alle reisjes door wist de drummer toch nog tijd te vinden om de Oh ja joh?! vragenlijst door te nemen.

Naam
Pieter Hendrikus Martinus Theodorus Roelse. Roepnaam: Harrie.

Leeftijd en verjaardag
24 jaar, 11 januari.

Social networks
Ik zit op Facebook en de band zit ook op Twitter.

Broers/zussen
Ik heb een pleegbroertje van 14, Jan. Maar die woont al zijn hele leven bij ons dus dat is gewoon mijn broertje.

Huisdier
Vroeger heb ik wel een hond gehad maar sinds ik op mezelf woon niet meer. Ik heb er nu geen ruimte meer voor want ik woon echt megaklein.

Sport
Drummen. Dat is ook best wel een sport. Ik heb een tijdje hardgelopen maar ik heb er niet zoveel tijd voor. Het gaat zo hard met optredens.

Beste gewoonte
Ik ben echt een enorme controlfreak. Bij mij zou nooit een deur of een raam open blijven staan of het gas aan blijven. Ik check het echt drie keer voor ik weg ga. Dat is met de band wel handig. Ik pak de bus in. Altijd! Het is niet dat ik de anderen niet vertrouw, ik wil het gewoon zeker weten. Als we de bus geparkeerd hebben dan loop ik een rondje om alle deuren te checken terwijl ze allemaal gewoon op slot zijn. Ik moet het alleen zeker weten. Het is de beste gewoonte en de slechtste in één denk ik.

Slechtste gewoonte
Die is dus dezelfde als mijn beste gewoonte. Ik heb er laatst wel iets op verzonnen. Als ik de deur op slot doe dan doe ik iets geks, een rondje draaien of op de deur slaan ofzo. Dat onthoud ik wel dus dan weet ik dat ik de deur echt op slot heb gedaan.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest
Er zijn wel een hoop musicals van de basisschool opgenomen op video. Eigenlijk teveel.

Favoriete plek in Den Haag
Qua uitgaansleven vind ik de Supermarkt echt te gek. En de oefenruimte en de Basement zijn ook wel favoriete plekken. Als ik daar beneden zit voel ik me gewoon thuis. Daar hebben we de plaat ook opgenomen. Ik heb goede herinneringen aan die plek.

Stamkroeg
De Supermarkt. Dat was het eerste café dat ik binnenliep in Den Haag en daar was ons eerste optreden. Daarom is dat ook wel een speciaal plekje.

Beste Haagse festival/initiatief
Ik vond Life I Live erg leuk. En het concept van Schollenpop vind ik ook heel erg leuk.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene
Niks. Ik kom zelf uit Rotterdam en daar is de bandjesscene echt heel klein. Er is daar vooral veel hiphop en heel veel dj's.

Haagse band van het moment
Di-rect met hun nieuwe plaat. Die zijn toen op één nieuw binnengekomen en dat doen niet veel bands ze na dus eigenlijk zijn zij wel de Haagse band van het moment. Voor mij in ieder geval wel.

Welke band uit de regio Den Haag had nooit uit elkaar mogen gaan
Ik zou het niet weten. Ik kan wel Kane zeggen want die hebben nu pauze, maar dat vind ik niet jammer.

Mijn muzikale hoogtepunt
Ik heb er het afgelopen jaar echt zoveel gehad. Eigenlijk vanaf Noorderslag alles. Noorderslag was voor ons echt wel een hoogtepunt omdat dat voor ons het eerste echt sicke optreden was. Met groot publiek en mensen die helemaal los gingen. Maar zo zijn er zoveel hoogtepunten. Een tijdje terug speelden we in Frankrijk en daar stonden ook gewoon driehonderd man mee te klappen en te dansen. Die kennen ons niet en daarom is het ook zo gaaf. Onze eerste buitenlandse gig! Jaap, onze boeker, heeft overal contacten. Dus voor hem is het regelen van zo'n optreden in het buitenland appeltje eitje en voor ons mooi meegenomen. En Pinkpop? Dat was echt bizar vet!

Dit optreden in de regio Den Haag van een andere band of artiest is me altijd bijgebleven
Een optreden van Doghouse. Dat vond ik echt sick. Hoe die jongens een half uur energie gaven zonder te stoppen. Zoveel passie, emotie en agressie en dat ook nog eens weten te combineren met techniek en dat dan een half uur lang volhouden. En elke set was ook nog eens anders dus het is ook een soort geheugentraining. Ik doe het ze niet na. Daarom zijn onze liedjes ook maar twee minuten. Dan kunnen we ze onthouden.

Tieneridool
Ik ben nooit echt van de idolen geweest. Ik luisterde toen ik een jaar of zeven was wel veel Anouk maar dat was niet echt een idool.

Beste nummer aller tijden
Dat moet iets van The Beatles zijn. 'Strawberry Fields'!  Maar eigenlijk kan het mooiste nummer niet één liedje zijn. Er zijn zoveel mooie liedjes gemaakt. Ik kan er niet één kiezen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg
'Urban Sollitude' van Anouk. Die heb ik zelf gekocht van mijn eerste geld dat ik verdiend had met het schoonmaken van mijn vaders auto.

De laatste plaat die je kocht of kreeg
Een plaat van een Engels bandje, Beaty Heart. Die deden ons voorprogramma en toen hebben we elpees uitgewisseld. Het is een beetje electro meets liedjes.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje

Ik ben niet zo'n feestganger. Ik ben in ieder geval niet iemand die een plaat aanvraagt. Het maakt me niet zoveel uit. Als er maar bier is en als het maar gezellig is.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen
Het vijfde album van de Arctic Monkeys. Dat is wel de grootste zeikplaat die er is.

Naast welke artiest zou je wakker willen worden
In dat bed naast John Lennon lijkt me wel wat.

Welk fictief personage zou je willen zijn
Harry Potter. Ik heet al Harrie dus doe die Potter dan ook maar. Dan kan ik toveren.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren
Alle momenten eigenlijk wel maar 's avonds laat doet het altijd wel goed. Een lekker space plaatje à la Tame Impala.

Bron van inspiratie
Muziek. Andere muziek maar vooral ook andere drummers. Ook drummers die totaal niet in het straatje van Taymir zouden passen. Bijvoorbeeld Joost Kroon, dat is de meest allround drummer van Nederland en dat is voor mij wel een grote inspiratiebron.

Dit heb ik altijd bij me
Mijn portemonnee, mijn sleutels en mijn mobiel. En ik heb ook altijd mijn pet bij me.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee
Een radiootje op zonne-energie.

Quote
Gooi op!

Droom
Zo ver mogelijk komen met Taymir natuurlijk. Werelddominatie, daar gaan we voor. We hadden als doel Lowlands 2014 maar dat is 'm niet geworden want we stonden al op Pinkpop. Misschien volgend jaar en dan in een wat grotere tent in plaats van een kleine 's middags. Hoofdact 2017.