Oh ja joh?! met Gideon Rozendaal

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marco Vlot | Foto's: Maaike van Grol ,

Gideon Rozendaal is een bekend gezicht in de Haagse muziekscene. Hij is werkzaam bij het HPC en is daar van alles. Ook is hij regelmatig te zien als presentator van diverse podia, waar hij op geheel eigen wijze de artiesten aankondigt. Wat weinigen weten is dat Gi-gi ook een begenadigd voetballer is. Om dit soort dingen naar buiten te brengen, en omdat Gideon nog niet was vertegenwoordigd in deze rubriek schoven wij op een zondagmiddag met hem aan voor deze Oh Ja Joh?!?

Naam
Gideon Rozendaal met één o en een z. Ik zeg dat zo omdat de hele wereld het al een keer fout heeft geschreven. Daarom zeg ik als ik me voorstel altijd dat ik Gidéon heet. Als ik dat zeg, is in ieder geval duidelijk hoe je het schrijft.

Geboortedatum en -plaats
14-09-1981 in het ziekenhuis te Gouda. Ik heb het ziekenhuis vrij snel verlaten en ben opgegroeid in Schoonhoven.

Broers/zussen
Ik heb 1 oudere zus. Mensen zeggen dat we op elkaar lijken.

Huisdieren
Nee. Ik had vroeger wel 2 goudvissen; MC Hammer en Prince.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Toen ik 14 was, waren we met mijn klas in Denemarken, en wij moesten met zijn allen een nummer van Marco Borsato zingen. Enorm cheesy. Aan het eind moest iemand de klas vertegenwoordigen en een presentje overhandigen. Dat meisje dat dat deed werd heel rood. Ik wilde stoer doen dus ik zei iets van 'kun je ook op groen springen?' Dat vond ik wel een hele stomme opmerking van mezelf. Toen ik mijn excuses aanbood bleek ze het helemaal niet gehoord te hebben, maar ik heb er wel van geleerd dat pesten niet lief is.

Wat laat je het liefst bezorgen?
De post. Als iemand uit Maastricht een brief stuurt heb ik toch liever dat 'ie bezorgd wordt, dan dat ik 'm moet halen. Buiten dat wil ik ook zeker de beebox noemen. Biologische groente e.d. direct van de boer vandaan, veelal uit de regio. Niet alleen gezond en erg lekker, maar het is ook altijd weer een verrassing wat er in zit. Ik vraag me dus nooit af wat ik moet eten 's avonds, maar eerder hoe ik de exotische groente in hemelsnaam moet klaarmaken. Denk aan adzuki kiemen, rabarber, romanesco, koolraap of schorseneren

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Een kusje geven aan mijn vriendin. En daarna knuffelen. In het weekend is het zelfs nog erger, dan word ik wakker, sta ik op en ga ik ontbijt maken en koffie voor ons zetten.

Favoriete plek in Den Haag
Wat ik het leuke vind aan Den Haag is dat iedere wijk wel zijn eigen karakter heeft. Dan vind ik het eigenlijk heel leuk om lukraak door een wijk heen te lopen, zonder plan, en bij iedere kruising te bepalen of ik naar rechts of links ga. Op die manier ontdek ik allerlei leuke plekjes.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik hoef niet perse iets te veranderen in Den Haag. Ik zou alleen sommige personen in Den Haag wel willen veranderen. En dat is niet zozeer typisch Haags, maar als je om je heen kijkt zou je toch willen dat sommige mensen wat positiever zijn en meer respect voor elkaar hebben.

Stamkroeg
Dat was het Paardcafe. Daar heb ik zelfs mijn afstudeerfeestje gevierd. Het is vaak voorgekomen dat ik op weg naar huis even naar binnen liep om vervolgens om 5 uur als laatste weer het pand te verlaten. Inmiddels ben ik verhuisd en ben ik vaak in de Freule in de Fahrenheitstraat te vinden. Wat ik leuk vind aan de Freule is dat je daar gewoon jezelf kan zijn. Er zitten allemaal verschillende persoonlijkheden aan de bar, leuke mensen, en iedereen geeft een rondje. Afgelopen woensdag was ik daar nog bij de bingo en dan zit iedereen fanatiek te bingoën. En als je geen zin hebt om te koken kan je daar voor een schappelijke prijs een prima maaltijd eten.

Beste Haagse initiatief
Wat ik heel goed vind is District25. Dat is een danceorganisatie die het nachtleven in Den Haag wat nieuw leven inblaast. De jongens van de Hoop zijn er ook mee bezig, en ik denk dat dit Den Haag ten goede zal komen. Verder, als ik vanuit het HPC kijk, zijn er een heleboel goede initiatieven die beginnende en gevorderde muzikanten ondersteunen. Zo zijn we met het HPC nu ook buiten het centrum aan het kijken voor mogelijkheden voor activiteiten, en met de verbouwing van het Spuiplein en de problemen die dat oplevert voor Plein Open was dat een uitgelezen kans voor iets nieuws. Ik had een afspraak met Kompaan om te praten over een samenwerking, en ontdekte dat zij naast de Besturing zitten. In 2014 was daar Besturingsfest, dus we dachten: waarom moet Kompaan naar ons komen, als we ook naar hen kunnen komen? Op die manier ontstond het idee van Submarine festival, als opvolger van Plein Open en Besturingsfest. Hier zullen, net als op Plein Open vorig jaar, de wat alternatievere bands spelen die je niet heel vaak op een openlucht podium ziet.

Haagse band van het moment
Dandana. Het is een band waar heel veel mee gebeurt. Den Haag staat natuurlijk bekend als rockstad, maar je ziet dat er steeds meer diversiteit in de muziek komt. Dandana is daar een goed voorbeeld van: electronische muziek gemixt met Afrikaanse invloeden maar ook heel psychedelisch. Dat vind ik interessant. Het gaat ook heel goed met de band. Ze krijgen steeds meer optredens buiten Den Haag, wat niet iedere band uit Den Haag lukt, en ik hoor van een hoop mensen dat ze onder de indruk zijn. Ik denk dat ze veel potentie hebben en verwacht ze volgend jaar wel op de grotere festivals. Het bijzondere is dat ze op dance festivals kunnen spelen, maar ook op Afrikaanse festivals en in standtenten. Ze zijn heel veelzijdig.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Er zijn een hoop bands die heel erg goed zijn, maar niet verder komen dan de oefenruimte. Die willen niets anders dan muziek maken, maar vergeten dat er een hoop meer komt kijken bij bekend worden. Zijn die bands dan onderschat, of hebben ze geen goede strategie? Het is belangrijk om na te denken waar je wil staan over een jaar, of over vijf jaar, en hoe je dat wil bereiken. Je kan een leuk liedje hebben, maar je moet ook een goed plan hebben en de juiste mensen benaderen.

Overschat in Den Haag
Ik denk dat een band niet overschat kan zijn. Als een band heel veel fans heeft zijn ze gewoon goed bezig, ook al is het niet ieders smaak.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir. Dat zij uit elkaar gaan is doodzonde. Een band die in zo'n korte tijd zoveel voor elkaar krijgt is bijzonder. Natuurlijk, als het voor henzelf niet meer goed voelt moeten ze gewoon stoppen, dus dat ze nooit uit elkaar hadden mogen gaan is het misschien ook niet, maar het is erg zonde. Hoewel ik ook wel weer benieuwd ben wat voor projecten de bandleden gaan voortbrengen, want daar zal ook wel weer het nodige moois uit voortvloeien.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Mag het ook een dier zijn? Ik zou namelijk wel eens een vogel willen zijn. Ik heb hoogtevrees, en ik denk dat ik dat als vogel niet zou hebben. En ik vond het antwoord van Marco Bijsterbosch ook erg goed. Het zou wel eens interessant zijn om in de bovenkamer van jouw partner te zitten. Dan snap je gelijk hoe ze denkt en zie je jezelf eens vanuit haar perspectief.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Vroeger lag ik nog wel eens wakker van studieperikelen, of werkgerelateerde dingen als deadlines en vergunningen die ik moest regelen, maar inmiddels heb ik daar geen last meer van. Ik kan vooral wakker liggen van koffie drinken 's avonds, dus daarom drink ik 's avonds geen koffie meer. En voor de zekerheid drink ik 's middags ook minder koffie.

Beste nummer aller tijden?
Ik heb een playlist waar ik allemaal goede nummers inzet, en een nummer dat daarin staat wat ik wel erg goed vind is Friday On My Mind van de Easybeats. Dat is het eerste mp3-tje wat ik ooit gekocht heb via iTunes. Ik was op een feestje in Rotterdam, en Dave von Raven draaide dat nummer. Toen ben ik naar hem toegegaan en vroeg ik welk nummer dat was, waarop hij me het singletje liet zien. Overigens heb ik in mijn leven in totaal drie mp3-tjes gekocht. De andere twee waren Don't You van Woot en Dreamgirl van Pat Smith.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Dat is op dit moment Toto met I Can't Stop Loving You.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was No More Boleros van Gerard Joling. Die kreeg ik omdat ik een doelpunt had gescoord met voetballen. Mijn vader had me om me te stimuleren beloofd dat ik een plaat mocht uitzoeken als ik zou scoren. Voor het perspectief: ik was toen 6. Het was een kopbal a la Beb Bakhuys.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste dagen luister ik naar de playlist waar ik het net over had. Als ik een tof nummer hoor zet ik die daar in. Verder zet ik heel veel 3fm alternative op, of Pinguin Radio.

Bron van inspiratie
Gesprekken met interessante mensen, van wereldleiders tot mensen aan de bar. Overigens spreek ik weinig wereldleiders, maar je begrijpt wat ik bedoel. De laatste tijd zit ik trouwens veel op Marktplaats, en het leuke daarvan is dat je veel in aanraking komt met mensen die je normaalgesproken niet gauw zou tegenkomen. Daar zijn ook al veel leuke gesprekken uit voortgekomen.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik ben net verhuisd, dus voorlopig zit ik wel even goed. Den Haag is dan ook een leuke stad.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe lang is een chinees? En als dat niet mag: mag ik daar nog op terugkomen?

De vraag van Marco Bijsterbosch: Welke onbekende Nederlander zou een standbeeld moeten krijgen?
Mijn moeder.